7 évnél régebbi cikk

Holnaptól jelentősen drágul a tankolás: emelik a benzin és a gázolaj adóját
Fehérvár Médiacentrum fotójaHolnaptól jelentősen drágul a tankolás: emelik a benzin és a gázolaj adóját

Október 1-től újabb áremelkedéssel kell számolniuk az autósoknak, ami ezúttal a benzin és gázolaj literenkénti adóját érinti.

A benzin esetében literenként 5 forintos, a gázolajnál literenként 10 forintos áremelkedésre lehet számítani. Vigyázat, erre még jön a 27%-os áfa, így szombattól a benzin ára 6,35 forinttal, a dízelé pedig 12,7 forinttal emelkedik literenként.

Az emelés oka, hogy a kormány új jövedéki adót vezetett be júniusban, ami a kőolaj világpiaci árához igazítja az üzemanyagok literenkénti adóját. Így tehát abban az esetben, ha az olajár hordónként világpiaci ára nem haladja meg az 50 dollárt, akkor literenként a benzin adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal emelkedik. Amennyiben viszont a világpiaci ár meghaladja ezt az összeget, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. A változások negyedévente, annak utolsó napjának világpiaci ára alapján lépnek életbe. 

Az MTI szerint az emelkedéssel a következő árakra számíthatunk: a 95-ös benziné átlagosan 339-340 forint, a gázolajé 345-346 forint lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek