7 évnél régebbi cikk

Ilyen lenne Székesfehérvár, ha egy vírus elpusztítaná a lakosait
Fehérvár Médiacentrum fotójaIlyen lenne Székesfehérvár, ha egy vírus elpusztítaná a lakosait

Ja, nem. Ezeket egyik hétköznap este tizenegykor fotóztam. A Belvárosban egy ilyen szép, kellemes őszi estén sehol senki. Emberek, hol vagytok és miért? Meccs volt? Vagy kiszavazó-show? Esetleg mindkettő?

Nem is baj, így legalább eljátszottam a gondolattal, hogy a teljesen kihalt Székesfehérvár mennyire ideális helyszín is lehetne egy posztapokaliptikus-zombis-vírusos-menekülős filmhez. Sőt, rögtön elkészült hozzá a sztorim is. Tisztára, mint a 28 nappal később című filmben, vagy a The Last Man on Earth (Az utolsó ember a Földön) című sorozatban.

Nyitójelent: A magányos főhős a város utcáin bolyong. Székesfehérvár teljesen kiürült. Hova lettek a többiek? Talán Vidi-meccs van a tévében? Vagy ValóVilág kiszavazóshow van? Esetleg még valami ezeknél is rosszabb történik éppen?

Első jelenet: A magányos főhős megérkezik a máskor oly népes városközpontba. Az asztalok és székek rendetlenül szétlökve a Pátria Kávézó teraszán. Mintha mindenki menekülőre fogta volna. Pedig a Pátriában jó a cappuccino. Ennek valami más oka lesz.

Második jelenet: Sejtelmes zene, majd hirtelen zajra lesz figyelmes a főhős. A háta mögött, az Országalmából szökőkút sugara emelkedik a magasba. Az utcavilágítás is még működik. Tehát nem is olyan régen tűnhetett el mindenki. De vajon hova? 

Harmadik jelenet: A főhős megközelíti a polgármesteri hivatal bejáratát, de zárva találja. Sehol senki. Pont mint egy dolgos hétköznapon ebédidőben: az épület kihalt, egy cipő sem kopog előtte a macskaköves úton.

Negyedik jelent: A főhős most aztán már tényleg kíváncsi, hogy mennyi az idő. Elindul az órajátékhoz, ahova egy félelmetes alagúton keresztül vezet az út. A feszültség a tetőfokára hág, de itt sem találkozik se élőkkel, se holtakkal, de még csak élőholtakkal sem.

Ötödik jelenet: Át kell vágni a kihalt városon. Főhősünk élő lelkek és az élet nyomai után kutat. Kezdésnek egy kocsmát venne célba, de az is zárva van. Ha tehát a Borbár is zárva van ilyenkor, akkor itt tényleg egy halálos vírus pusztított. 

Hatodik jelenet: A Várkörút is teljesen kihalt.

Hetedik jelenet: A másik irányba is. 

Nyolcadik jelenet: És ekkor hősünk megpillantja magát. Az egyetlen ember lehet, aki még ilyenkor is talpon van, éjfél előtt alamivel, a pusztító vírus után. Merre induljon, hogy találjon még valakit? Szinte mindegy.

Kilencedik jelenet: A város legnagyobb útján életnek semmi nyoma.

Tizedik jelenet: És ekkor megpillant valamit a remény (talán utolsó) sugarát. Van még élő ember Székesfehérváron. A város nem esett el, így, éjfél előtt pillanatokkal. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek