7 évnél régebbi cikk

Ne tökölj! Termeld és süsd magad!
Fehérvár Médiacentrum fotójaNe tökölj! Termeld és süsd magad!

Nemrég toltam be a sütőbe egy jókora sütőtököt. Szabálytalanul szétcsapdosott teste édesen izgató illatot árasztva sistereg a forró szaunában. Pörkölődik a széle – kissé feketébe hajló köntösből szeretem igazán kihámozni – és az itt-ott meghagyott magvak is víg pattogós táncot járnak a hullámzó, bugyborékoló narancs-tengerben. S ha már így rácsodálkoztam erre az ízletes, kimondottan őszi-téli étekre, ássunk le a gyökerekhez! (Sokáig nem kell ásni, mert gyökérzete sekély…)

A sütőtök amerikai eredetű kultúrnövény, az indiánok kedvelt eledele volt. Őshazája feltehetően Közép-Amerika és Mexikó lehet. Az Ocampo barlangban (Mexikó) talált leletek szerint már a Krisztus előtt 7000 körül is termesztették ehelyütt. A maják, inkák, aztékok kultúrájában is alapvető tápláléknak számított. A tökfélék családjába 114 nemzetség és 500 faj tartozik. 25-26 fajta Észak-Amerikában is őshonos.

Európába a spanyolok hozták be a közönséges tököt az 1500-as években, az amerikai kontinens felfedezése után.  Száz év múlva Ázsiába és Afrikába is eljutott. A 18. században Itáliában már termesztették azt a változatát is, amelynek vékonyabb a héja és hosszúkás a formája: ez a cukkini! Európában hamar a paraszti zöldségtermelés szerves részévé vált. Homokos ugarterületeken termesztették a legjobb minőségű tököket – például a szatmári Nagydoboson, ahol minden évben hatalmas sütőtökünnepet is tartanak. Sokan a kukoricásba ültették. Ára egy időben azonos volt a búzáéval. A második világháború után néptáplálékként tartották nyilván.

Oláh Miklós esztergomi érsek, humanista történész – kinek apja Oláh István volt, aki Hunyadi János lánytestvérének, Hunyadi Máriának volt a fia – így írt a tökről 1536-ban: : “Mindenfajta gyümölcsből határtalan a bőség. A tök és a dinnye különböző fajtáit úgy vetik a földeken, mint a gabonát. Az Itáliabelieknél nem alábbvalóak, sem ha nagyságukat, sem ha édes ízüket tekinted.”

Ha már egy kis kitérőt tartottunk, megjegyzem, hogy az érsek, aki II. Ulászló udvarában nevelkedett, Hont vármegye főispánja is volt, királyi helytartó, s egyben Németalföld régense is, nos, hozzá fűződik a nagyszombati Jezsuita Akadémia megalapítása, amely hazánk első egyeteme volt! Idáig nyúlik vissza az első egyetemi könyvtár története is: az ELTE Egyetemi Könyvtár elődjének 1561-es alapítása is.

Ebben a könyvtárban valószínűleg már olvasni lehetett a tökről, mely olyan fontos növénynek számított, hogy hamarosan helységeket is neveztek el róla! Itt van például Tök, amely Székesfehérvártól nem messze, Zsámbéktól 2 kilométerre található északra. Valaki most gondolhat Tökölre is, mely a Csepel-sziget egyik legrégebbi települése, és a XVI. században a csepeli ispán székhelye volt, ám ezt a várost állítólag Árpád fejedelem lovászáról nevezték el, nem a Cucurbitáról.

Tökig ér a tök (Fotó: Flickr/WorldFromMyView)

Visszatérve a sárga finomsághoz, mely arra csábít, hogy hamarosan vegyem ki a sütőből, s ne kalandozzak el a fő irányvonaltól, folytassuk a tök-ismertetést: a sütőtök a Cucurbita maxima és a Cucurbita moschata fajhoz tartozik. Gyökérzete elágazó, merev szára ötszögletes. Levelei karélyosak, hajtásuk folyamatosan nő. Virágai ragyogó sárgák, a szirmok karéjosak, mélyen barázdáltak. A termés legnagyobb hányadát a húsállomány teszi ki.

Hogyan termesszük a tököt? Mivel melegigényes, magvai csak 12 fok fölött kezdenek el csírázni. Bárhol megterem, viszont nem szereti a savanyú, vízállásos, hideg földet. Rajong a jól trágyázott talajért, ezért a földjébe érett trágyát vagy komposztot kell bedolgozni. A talaj előkészítését már márciusban megkezdhetjük. Vízigénye nagy, ezért hosszú, terjedelmes gyökérzetével behálózza a termőterületet, hogy csillapítani tudja szomját.

A tököt lehet helyben vetni vagy üvegházban előnevelni a palántákat. Ez utóbbi esetben 2-2 szem magot kell elültetni, a kis palántákat pedig májusban, a fagyosszentek után ültethetjük ki a szabad földbe, de júniusig is nyugodtan várhatunk vele. A palántákat mindig ritkítsuk ki, mivel a növények hosszú indákat növesztenek majd, aminek igencsak van helyigénye! Az ültetési távolság kb. 2 méter!

Ha már a földben vannak a kis palánták, nem igazán kell törődni velük, csupán kapáljuk és öntözzük folyamatosan. A leveleit szeretik megrágcsálni a csigák és szívogatni a levéltetvek, de ezekkel könnyedén elbánhatunk, ahogyan a lisztharmat és az uborka mozaikvírus se jelent nagy gondot.

Augusztusban észlelhetünk egy távolodást a tök részéről: ekkor mondjuk, hogy „futásnak ered”. A párkapcsolatokban hagyni kell, hogy menjen, aki menni akar, a tök esetében viszont legyünk bátran erőszakosak és bírjuk maradásra, ha már ennyi energiát fektettünk bele! A területről kifutó szárakat fordítsuk vissza! Levágni nem szabad, mert akkor a tápanyagot elvonjuk a megnőtt terméstől! Augusztus közepe után a bekötött terméseket szedjük le, mert ezek is elszívják az életerőt az érő töktől – a bekötött termések pedig kifejlődni már nem tudnak az idő hiányában.

Szeptemberben a virágoktól is megszabadulhatunk, hogy az energia áramlása még aktívabb legyen. Ezeket a virágokat ki is süthetjük, finom éteknek számít! Valaki olajba szórja, én a kókuszzsírra szavazok – a családom hosszú évek óta nem használ étolajat, kizárólag kókuszzsírt. (Hogy miért, arról is születik majd egy blog nemsokára.)

A termés késő őszre fejlődik ki teljesen, mialatt a lombozat fokozatosan elszárad, héja pedig megkeményedik. Minél keményebb a héja, annál tartósabb a termés. Akkor kell betakarítani, amikor a dér már megcsípte. Ekkor lesz a legjobb az íze, legomlósabb a húsa – keményítő tartalma ekkorra elcukrosodik.

Betakarításra váró tökök (Fotó: Flickr/Pimthida)

A sütőtök nemcsak finom, hanem gyógyhatású is. Régen vesebetegeknél, májbetegségek során használták. Jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, béltisztító, hashajtó, és a megfázásos betegségekre is kiváló: köhögés, légúti megbetegedések esetén fogyasszunk minél többet belőle! Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatásáról is híres.

„Külsőleg” is használatos: égési sérülések esetén borogatásként alkalmazzuk. Allergia és bőpanaszok során is „elővehető”. Magja csökkenti a köszvényt, nagyon sok káliumot, B-vitamint tartalmaz. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ami A-vitaminná alakul szervezetünkben. Kiváló E és C-vitamin-forrás, vastartalma miatt hölgyeknek kimondottan ajánlott – miközben 100 gr. sütőtök energiatartalma csupán 336 kj (80kcal), tehát diétában tökéletes választás!

Írnék még az előnyeiről, s recepteket is közölnék szívesen, de már tányéromon illatozik a frissen sült sütőtök – ami forrón a legélvezetesebb, így inkább félreteszem a laptopot, s a tökömre koncentrálok…

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek