7 évnél régebbi cikk

Utazgatunk, utazgatunk? Tervezgetni meg smafu? - Tippek és trükkök utazáshoz
Fehérvár Médiacentrum fotójaUtazgatunk, utazgatunk? Tervezgetni meg smafu? - Tippek és trükkök utazáshoz

A tervezgetést időben kell kezdeni: nem mindegy mikor, hova, és az sem, mennyiért indulunk útnak, hogy végre jól kipihenjük magunkat. Megpróbáljuk néhány tippel, információval segíteni a választást.

Előfoglalás vagy last minute?

Az előfoglalási kedvezmények általában március elsejéig tartanak, de érdemes mihamarabb észbe kapni. A szemfülesebbek ugyanis már decemberben kinézték, január elején pedig le is foglalták nyaralásukat, biztosítva ezáltal a legalább tizenöt százalékos kedvezményt.

„Ez a kedvezmény már vetekszik a last minute utakkal, a különbség viszont óriási” – tudjuk meg Zimmermann Erzsébettől, az egyik utazási iroda vezetőjétől. – „Míg a last minute utak esetében a megmaradt kínálatból választhatunk, addig az előfoglalási időszakban a teljes választék rendelkezésünkre áll, szinte ugyanannyi kedvezménnyel.”

A választék az idő előrehaladtával egyre szűkül, ráadásul minél később foglalunk, annál drágább lesz a kiszemelt szállás. „Két-három gyermekes családok, esetleg több generációs nyaralás esetében gyakran probléma, hogy nincs annyi szállás egy helyen, mint amennyit foglalnának, ők különösen jól járhatnak az előfoglalással."

Előszezonban is nyár van

Ha spórolni akarunk, érdemes fontolóra venni azt is, mennyire fontos ragaszkodni a Magyarországon jól bevált „rendhez”, vagyis ahhoz, hogy kizárólag csúcsidőszakban nyaralunk: júliustól augusztus végéig. „A mediterrán tájakon már júniusban garantált a nyár, így azok, akik nincsenek az iskolai szünethez kötve, egészen nyugodtan útnak indulhatnak május végén, június elején is” – magyarázza szakértőnk.

Nem csupán a szállásból, de egyes esetekben a buszos illetve a repülős utazás költségeiből is engednek elő- illetve utószezonban. Egyes helyeken ötven százalékos kedvezménnyel utazhatunk. Természetesen ebben az esetben a buszos utak mindig olcsóbbak lesznek, hiszen a repülő esetén mindig számolni kell a reptéri illetékkel, ami plusz költséget jelent a jegy árán felül. Az is igaz, hogy busszal utazni sokkal tovább tart, mint repülővel.

Egzotikus utak vonzásában

Aki bátor, és nem fél a világ másik végén eltölteni két hetet pálmafák között, emellett mélyebben mer a pénztárcájába nyúlni, az számos közkedvelt egzotikus utazás közül választhat. Nemrégiben még sláger úti célnak számított Dubaj, hosszabb nyaralás esetén azonban ma már kedveltebb például Bali: „Nemcsak azért, mert sokkal természetközelibb, hanem azért is, mert – bár az utazás a távolság miatt drága – az ottani árak alacsonyak, és a szállás is megfizethető. Egyre többen kíváncsiak a nagy keleti országokra, így például számos utat szervezünk Indiába és Kínába is. Ezenkívül persze sláger Mexikó, Kuba, Panama is" – tudjuk meg Zimmermann Erzsébettől.

Hova mennek a legtöbben?

A kérdést az utazási irodában is feltettük, a válaszból kiderült: az idei év nagy vesztese Törökország. Nem véletlen, hiszen az egyre szaporodó terrortámadásoktól a turisták is félnek. A súlypont a biztonságosabb Spanyolország illetve a néhány éve még pénzügyileg bizonytalan, turisztikailag azonban még mindig biztos Görögország felé tolódott.

Több száz kilométer egyetlen meccsért

A fociláz a turizmusra is hatással van, a magyarok sikeres Eb-szereplése a sportturizmuson is lendített egy keveset. Szinte nincs olyan utazási iroda, amelyik ne kínálna egy-egy nagy csapat mérkőzéseire jegyet, amihez természetesen repülőjegy és szállás is kapcsolódik. Százötven és kétszázezer forint közötti összegért ma már bárki elutazhat például a portugál-magyar vb-selejtezőre Lisszabonba, hogy személyesen szurkoljon a válogatottnak az Estádio da Luzban, azaz a fény stadionjában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek