7 évnél régebbi cikk

Éjfélig érvényesek a tavalyi éves autópálya-matricák: kiszámoltuk, kinek milyen típus éri meg 2017-ben
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉjfélig érvényesek a tavalyi éves autópálya-matricák: kiszámoltuk, kinek milyen típus éri meg 2017-ben

Már csak néhény óráig érvényesek a 2016-os autópálya matricák. Azokat, akik érvénytelen úthasználati jogosultsággal hajtanak fel egy fizetős útszakaszra, közel 15 000 forintra büntethetik. Kiszámoltuk, kinek milyen matricát érdemes vásárolnia.

Magyarországon minden rákövetkező év január 31-ig érvényesek az éves és éves megyei autópálya matricák. Tehát függetlenül attól, hogy mikor vásároljuk meg a matricát, annak érvényessége ekkor jár le, nem pedig a vásárlástól számított egy év múlva. Ezért nem mindegy, hogy mikor és milyen matricát vásárolunk. Összeszámoltuk a legfontosabb szóba jöhető variációkat, és ezek alapján kiszámoltuk, hogy kinek milyen matricakombinációt érdemes beszereznie.

Elöljáróban egy fontos link: ha valaki bizonytalan abban, hogy van-e érvényes autópálya-matricája vagy elhagyta annak  bizonylatát és nem tudja ellenőrizni, néhány hete már online is megnézheti, hogy meddig autózhat büntetlenül. Ehhez mindössze regisztrálnia kell az e-autopalyamatrica.hu oldalon, és a regisztráció után a rendszám beírásával az online lekérdezőoldalon ellenőrizheti, hogy az adott rendszámhoz milyen és meddig érvényes matricát rendeltek. Fontos, hogy egyelőre csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt matricákat tudjuk itt lekérdezni, így például ha benzinkúton vettük a matricát, arról nem kapunk itt információt.

Aki nem rendelkezik az adott útszakasz igénybevételére feljogosító matricával, annak pótdíjat kell fizetnie. Ez személyautók esetében 14 875 Ft, amit 30 napon belül kell megfizetni. A további pótdíjak mértékéről ide kattintva tudhatsz meg többet.

Ha nem a sárga csekkeket gyűjtöd, akkor érdemes matricát vásárolnod. Egy kicsit számolgattunk, hogy a különböző esetekben kinek milyen éves/havi/10 napos  matricát érdemes vásárolnia. 

Dugó az M7-es autópályán (Fotó: Letenye Média)

Milyen esetben vegyél éves matricát?

Ha van 42 980 forintod erre, vagy ha nem érdekelnek a gazdaságossági megfontolások, esetleg ha már unod ezt a cikket, mindent megtudtál már és nem akarod tovább olvasni. Az éves matrica minden magyarországi fizetős útszakaszra érvényes, a vásárlást követő év január 31-ig. Tehát ha igazán tele vagy pénzzel, akkor december 1-jén még simán tudsz venni éves matricát, hogy aztán két hónapig jaszkarizhass vele. Ezen felül érdemes ezt kiváltani azoknak, akik előreláthatólag sokat utaznak az országon keresztbe-kasul és több mint nyolc megyében lesz dolguk a következő esztendőben.

Milyen esetben ne vegyél éves matricát?

Nem érdemes éves, az egész országra érvényes matricát vásárolni június után, mivel ekkor a 42 980 forintos ár helyett jobban megéri a 8 darab 4780 forintos havi matrica, ami így összesen január 31-ig számolva 38 240 forintra jön ki. Az egyetlen kellemetlenség, hogy folyamatosan figyelnünk kell, hogy mikor jár le a 30 nap és ehhez képest kell a következő beszerzését intézni. 

Milyen esetben vegyél éves megyei matricát?

Akkor, ha tudsz előre tervezni jó pár hónapra. Az éves megyei matrica ára megyénként 5000 forint. Ha tehát a következő egy évben előreláthatólag kevesebb mint nyolc magyar megyében lesz dolgod, akkor érdemes ilyet venned. Amennyiben nyolcnál több megye fizetős útjait érinted majd a következő hónapokban, akkor célszerű a hagyományos éves matricát választanod, egészen egyszerűen azért, mert olcsóbb. (9 darab éves megyei matrica ára 45 000 forint, ami éppen 2020 forinttal több, mint a sima éves ára.)

Milyen esetben vegyél havi matricát?

Ha 30 napon belül legalább kétszer autóznod kell és egy másik megyét is érint az utad. A 10 és 30 napos matricák a vásárlás idejétől számítva érvényesek a nevükben foglalt intervallumra. Ha tehát tudod, hogy a vásárlástól számított egy hónapon belül legalább kétszer autóznod kell úgy, hogy fizetős útszakaszon elhagyod a megyehatárt, gazdaságosabb beruháznod egy 30 napos matricába. Így 1170 forintot spórolhatsz meg a havi matricával a két tíznapos helyett.

Az M7-es autópálya (Fotó: oecdn.eu)

Ha csak az Auchanba ugrasz el vásárolni az M7-en (vagy fordítva)

Akkor is szükséged lesz egy érvényes matricára. Ellenkező esetben a legnagyobb lelki nyugalommal számolj úgy, hogy az adott bevásárlás közel 15 000-rel többe fáj. Az M7 megyei szakasza ugyanis fizetős, tehát valamit venned kell. Ebben az esetben a legegyszerűbb ha egy éves megyei matricát vásárolsz, ami 5000 forintba kerül. Ha ezt visszaosztod - havi egy nagy bevásárlással számolva - akkor ez egy hónapra vetítve 416 forintos extra kiadást jelent. Amennyiben azonban már van a kocsidon érvényes éves matrica, havi matrica vagy tíznapos matrica, akkor nincs szükséged extra beruházásra, tehát nem kell a megyei matrica. 

Ha Budapestre vagy bármely szomszédos megyében lévő településre jársz leginkább

És mindezt a következő évben legalább négy alkalommal megteszed, célszerű két éves megyei matricát venned. A két matrica ára összesen 10 000 forint lesz, míg ha mind a négy tervezett útra tíznapos matricával kalkulálsz, akkor az alkalmanként 2975 forint kiadást jelent majd, összesen a négy út pedig így 11 900-ba kerül. 

Ha nyáron a Balatonra szeretnél menni

Ez már egy bonyolultabb kérdés. A Balaton három megye területén helyezkedik el, tehát ha mondjuk körbe szeretnéd autózni, akkor Fehérvárról indulva összesen négy megyei matricára lesz szükséged: Fejér megye, Somogy megye, Zala megye és Veszprém megye. Ez összesen 20 000 forintot jelent, de ha valóban csak a nyárról beszélünk, akkor olcsóbban jössz ki, ha havi matricákat vásárolsz a három nyári hónapra. Ebben az esetben a megspórolható összeg 5630 forint, amiből futja még egy havi matricára szeptemberre vagy májusra is, ha esetleg mégis kedved lenne az ország más részein is körülnézni. Ráadásul ebben az esetben nem kell figyelned a megyehatárt jelző táblákat, hanem gondtalanul kocsikázhatsz a Magyarországot jelentő 93 030 négyzetkilométeren.

Balaton+Budapest-matricakombó

Ha nyáron Balatonra jársz, év közben pedig többször Budapestre, akkor ajánljuk, hogy így vásárolj matricát: januárban éves megyei matrica Fejér, Pest, Veszprém, Somogy és Zala megyére. Ez így összesen 25 000 forint - tehát éppen 660 forinttal drágább, mint a leglogikusabbnak tűnő két megyei éves (Fejér, Pest), három havi matrica a nyári hónapokra - viszont egész évben érvényes, és ha esetleg télen is kedved szottyan megnézni a befagyott Balatont, matricára legalább már nem kell költened. A kombináció olcsóbb lesz, ha előre tudod, hogy mely balatoni településekre nem mész, akkor azokat a megyéket kihúzhatjuk a listáról, egyúttal velük együtt darabonként 5000 forintot is spórolhatsz. Tehát ha te ezt az évedet mondjuk a Siófok-Fehérvár-Budapest tengelyen képzeled el, bőven elég lesz a három éves megyei matrica összesen 15 000-ért.

Ezek talán a leggyakrabban használt kombinációk székesfehérvári és Fejér megyei kiindulással számolva. Azért javasoljuk mindenkinek, hogy a biztonság kedvéért maga is számolja át a számára legkedvezőbb(nek vélt) matricát, mielőtt beleugrik, hátha tévedtünk valahol.  

A fenti számítások során minden esetben a személyautókra érvényes díjszabást vettük alapul. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek