Aztán csak csínján ám a chia maggal - Túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhatAztán csak csínján ám a chia maggal - Túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat
Kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető a manapság slágerterméknek számító chia mag. A Nébih szerint ugyanis pozitív tulajdonságai mellett a „chia magnak” lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt például túlzott használata emésztőrendszeri problémákat okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani belőle.
Összetevőként legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe. A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt.
A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat.