5 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár legfinomabb teái
Székesfehérvár legfinomabb teái

Most, hogy beköszöntött a téli szezon, előkerülnek a karácsonyi kávékülönlegességek, a fűszeres forralt borok és bizony a teák is. Ennek örömére körbejártam Fehérvárt, és kiderítettem, miben rejlik a jó tea titka, illetve melyek a város legfinomabb teái.

Ha valahol meghallod a teát, illetve a teázást, akkor a betegágyadon túl -amikor egy-egy csepp forró, mézes nedű a legjobb barátod -, ha jobban elmélyedsz a gondolataidban, akkor India és Kína juthat eszedbe. És nem is jársz messze az igazságtól.

A tea eredetét sokan Buddhához kötik, ám egy buddhista szerzetest és egy kínai császárt is emlegetnek a teázás feltalálójaként. Nyugatra a tea híre 879-ben ért el egy arab utazónak köszönhetően, és még Marco Polo is megemlítette, hogy a tea volt Kína egyik legfontosabb árucikke.

Ehhez képest az első komolyabb ismertetőre (Giovanni Battista Ramusio tollából) a keleten népszerű italról 1545-ig kellett várni. Az első hivatalos teaszállítmány 1607-ben érkezett Európába a Holland Kelet-indiai Társaságnak köszönhetően, majd 1657-ban Londonban már a kávéházak kínálatába is bekerült az ital, így lassan, de biztosan az egész világot elárasztotta a nyugtató hatású nedű.

A teaivás Európában elsősorban a kontinens északi országaiban (Anglia, Hollandia, Oroszország stb.) vált népszerűvé, ám Magyarországon, így Székesfehérváron is egyre több teaházat fedezhetünk fel. Nézzük, hogy hol találhatóak városunk legfinomabb teái!

SemiramiS Kávézó és Teázó

Távolabb a város zajától (bár a kilátás nem az igazi, az Alba Plaza oldala nem a legszebb panoráma), mégis azt kell mondjam, hogy a város egyik leghangulatosabb kávézójával van dolgunk. A SemiramiS Kávézó és Teázó leginkább azoknak tűnhet fel, akik a Piac térről a Csónakázó-tó felé veszik az irányt. Útközben egy eldugott, kedves kis olasz-feelinges café hirdeti, hogy itt bizony a függőkertben érezheted magad.

A húsz fajta termőterület szelektált natúr és a húsz fajta ízesített kávé mellett a SemiramiS Kávézó és Teázó teaválasztékában közel száz fajta szálas, és a delicates részlegükben számos filteres tea szerepel. A szálas teákat nemcsak helyben tudják fogyasztani a vendégek, hanem 50 vagy 100 g-os kiszerelésben meg is tudják vásárolni. 

A SemiramiS Kávézó és Teázó szálas tea kínálatában mindenki megtalálja a kedvére valót, hiszen fekete, fehér, zöld, gyümölcs, rooibos és gyógyteák közül is válogathatnak az arra járók.

"A teázási, teavásárlási kultúra sokat fejlődött az elmúlt években. Sokkal tudatosabbak a vásárlók, egyre többen választják a lédig szálas teákat, bár itt jegyezném meg, hogy nem ördögtől való a filteres tea, hiszen egy jó gyártótól érkező, ténylegesen rendes szálas teát tartalmazó filter ugyanolyan jó, mint a lédig változat. Plusz a filteres változat nagyban megkönnyíti az ember életét, ha mondjuk az irodában vagy olyan helyen szeretne teázni, ahol macerás a szálas teát kimérni/áztatni. Ha a fajtákat nézzük, még mindig a gyümölcs tea a legkedveltebb, de az egészségre gyakorolt hatása miatt sokan szeretik a zöld teákat, mind a natúrakat mind az ízesítetteket." - mondta Szabó Máté, a SemiramiS Kávézó és Teázó üzletvezetője.

La-Pacho Teázó&Kávézó

La-Pacho Teázó&Kávézó a Fő utca forgatagában, a Vörösmarty Színházzal szemben varázsolja el a teára szomjazókat és lazulni vágyókat. 2009-es nyitásuk óta kitartanak elveik mellett, és a trendekhez idomulva finomabbnál-finomabb teakülönlegességekkel várják új és visszatérő vendégeiket.

"Amikor megnyitottam a La-Pacho Teázó&Kávézót, akkor sokan azt mondták, hogy eléggé merész elképzelés volt, ám nagy elszántság volt bennem, hogy megismertessem a fehérváriakkal a teát és a teázás szokásait. A La-Pacho volt az első teázó Székesfehérváron, és közel tíz év alatt azért sikerült megszerettetni az emberekkel a tea kultúráját." - kezdte Dobai Sára, a La-Pacho Teázó&Kávézó tulajdonosa.

La-Pacho Teázó&Kávézó teái között megtalálhatóak a különböző zöld, fekete, vörös, gyümölcsös és maté teák is, amelyek keverékeit az évek alatt a fogyasztók visszajelzései alapján tökéletesítették. Legkülönlegesebb teájuk a virágzó tea, amely amellett, hogy látványos, rendkívül finom is.

A virágzó teáról annyit kell tudni, hogy kézzel készítik, a tealeveleket még hajtásként szedik le, és válogatás után teagumókat készítenek belőlük. Ezeket ehető krizantémmal és teafa levelekből állítják össze, majd több órás jázminesszenciában való áztatás után következik a szárítás folyamata. Fogyasztásnál 100 fokos vizet kell egy átlátszó csészébe önteni, majd beletenni a virágzó teát, és a szemünk láttára virág alakul ki belőle.

"Meg kell említenem, hogy nálunk nemcsak teát lehet kapni, hanem a hozzátartozó kellékeket is, így teljes lesz a kép. Mi nem azt szeretnénk, hogy a tea csak egy bögre ital legyen a reggeli mellett, hanem mondjuk este, amikor az ember hazaért fáradtan, akkor is tudja élvezni a tea jótékony hatásait. Az emberek folyamatosan rohannak, a teát viszont meg kell élni, ám erre nem mindig van idejük a fogyasztóknak."

 Dobai Sára elmondása szerint karácsonykor a rumos cherry lesz a menő, ám a Happy Colada és az Earl Grey teák is népszerűek lesznek.

MentaTea Shop

Az Alba Ház szebbik orcájának egyik ékköve a MentaTea Shop, ahol is kb. százhúsz féle szálas teát találhatnak az odalátogatók. Jelenleg az üzletben nem lehet teát fogyasztani, ám elmondásuk a jövőbeli céljuk között szerepel egy teázó-kávézó nyitása. A teabolt több, mint tíz éve üzemel, sok törzsvásárlója van, és nemcsak helybéliek, hanem Veszprémből, Pápáról, Ajkáról és Budapestről is vannak visszatérő vásárlóik.

A teázni vágyók a MentaTea Shop kínálatában találhatnak fekete, fehér, zöld, illetve rooibos teákat, ezek ízesített változatait, illetve gyümölcsteákat, matcha teát, és a most divatos chai is kapható. 

A MentaTea Shop legkülönlegesebb teái közé tartozik a Koenzime Q10-es zöld tea, az inulinos sárga tea, valamint egy kilencféle zöld, fehér és sárga teát tartalmazó nyugtató ital is.

"A teázásról azt gondolom, hogy itthon Magyarországon sajnos nincs olyan hagyománya, mint pl. Angliában, Oroszországban, Törökországban. Viszont reméljük, és mi azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon, ugyanis a szálas teáknak, legyen az fekete, zöld vagy rooibos rengeteg egészségmegőrző, egészségjavító hatása van, és ezt sajnos nem sokan tudják." - mondta Lascsikné Jakab Andrea tulajdonos.

Cafe Frei

Pár évvel ezelőtt Székesfehérváron is megnyitotta kapuit Frei Tamás híres kávézója, a Cafe Frei, ahol a kávék mellett finomabbnál-finomabb teakülönlegességeket is kóstolhatnak az odalátogatók. A hálózatban több százezer csésze teát adtak el, így aztán a statisztikák pontosan megmutatják, hogy a vendégeknek melyik teák jönnek be a legjobban. 

A tapasztalat az volt, hogy az angolos tea-blendelés kicsit konzervatív, majdnemhogy túl “teás” a fogyasztóknak, míg a skandináv teakeverési stílus viszont már túl merész. Végül a németre hasonlító, gyümölcsös, egzotikus ízvilág lett a nyerő.

A Cafe Freiben számos tea közül lehet választani: kóstolhattok feketét, fehéret, zöldet, mentát, vöröset és gyümölcsöset is. Ha gyümölcsös, akkor trópusi gyümölcsös, erdei gyümölcsös, meggy-hibiszkusz és jamaikai gyümölcs rumos teák közül választhatnak a vendégek.

"Sokan mézzel kérik viszont vannak olyan tea kedvelők is akik semmi nem tesznek pluszba a teájukba. A Cafe Frei legkülönlegesebb teájának a vörös teát (vagy más néven rooibos) mondanánk. Jázminszirommal, fahéjjal és ánizzsal van ízesítve. Reggelente élénkítő, napközben szomjoltó, este pedig nyugtató hatása van. Ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést." - mondta Fehér Nikolett, a Cafe Frei fehérvári üzletvezetője.

(Forrás: wikipedia.com, naturstar.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek