6 évnél régebbi cikk

A növényfalak csökkenthetik a városi szennyezést
Fehérvár Médiacentrum fotójaA növényfalak csökkenthetik a városi szennyezést

A növényzettel borított falak, így a fehérvári rózsás ház is, nemcsak szépek, de egyéb előnyeik is vannak: hűtik a városi épületeket, csökkentik a hangos zajt és javítják az épületek energiahatékonyságát. Sőt a modellkísérletek azt mutatják, hogy a zöld falak képesek nagymértékben csökkenteni a városi kanyonokban, vagyis a magas épületek között a levegőszennyezést is.

Ennek tanulmányozására a német Thomas Pugh biogeokémikus és kollégái a Karlsruhei Egyetemen létrehoztak egy számítógépes zöldfal-modellt egy nyugat-európai város jellegzetes növényzetével. Ezután különböző szélerősségek, illetve az épületek változó elrendezése mellett rögzítették a lezajló kémiai reakciókat.

Zöld fal egy milánói épületen  (kép: pinterest.com)

„A szimuláció világos mintát tárt fel: egy utcai kanyon zöld fala nagy mennyiségű nitrogén-dioxidot és szemcsés anyagot kötött meg, illetve ejtett csapdába – ezek pedig mind az emberek számára káros szennyezőanyagok” – mondta Pugh.

„A gépkocsik károsanyag-kibocsátásának csökkentésével összehasonlítva kevesebb figyelmet szenteltek annak, hogyan lehet megkötni minél több szennyezőanyagot” – tette hozzá Pugh, akinek tanulmánya a Környezettudomány és -technológia (Environmental Science & Technology) című lapban jelent meg 2012-ben.

A zöld fal persze lehet tarka is, mint ez a petúniákból épített csoda Sanghajban
(kép: blog.laurelandwolf.com)

Ezért a zöldfal-tanulmány "olyan alternatív megoldást javasol, amely lehetővé teheti [a kormányok] számára, hogy javítsák a levegő minőségét ezeken a problémás forró pontokon" - mondta.

Ilyen forró pontok pedig már a hazai nagyvárosokban is vannak, hisz a klímaváltozás érezhető az egyre forróbb nyarakon.

Ezen kutatások eredményeire alapozva egy német cég megalkotta a CityTree névre keresztelt utcabútort, amely egy zöld mohafal segítségével 275 városi fának megfelelő levegőszűrésre képes. A kutatások kimutatták ugyanis, hogy a mohák a legkritikusabb időszakokban, a téli szmogriadók idején is nagyon hatékonyan szűrik a levegőt. Emellett folyamatosan adatokat gyűjt a CityTree működéséről, így az utcabútor oldalán lévő kijelzőn látható a légszennyezettség, és a tisztítási hatásfok is.

A CityTree egyik "célterülete" a parkoló  (kép: perspectiveglobal.com)

Ilyen bútor hamarosan Magyarországon is lesz. Ahogy azt Budapest III. kerülete az Önkormányzati Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében tudatta, a helyi képviselő-testület 2017. május 25-ei ülésén döntött arról, hogy a légszennyezettség csökkentése érdekében, kísérleti jelleggel 6 hónapra bérelnek egy ilyen utcabútort.

„A légtisztító termék Párizsban és Berlinben, tehát más klimatikus viszonyok között megfelelő hatásfokkal működik, most pedig a szárazabb budapesti körülmények között vizsgázhat. A gyártó szakmai irányítása mellett hamarosan sor kerülhet a III. kerületben a CityTree helyének kijelölése a levegőszennyezettség szempontjából legkritikusabb városi terek, a helyi lakosság által sűrűn használt terek, illetve az edukációra leginkább alkalmas elhelyezkedés hármas szempontrendszere alapján.” – áll a közleményben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek