4 évnél régebbi cikk

Tilos mostantól növényi hulladékot égetni Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Tilos mostantól növényi hulladékot égetni Székesfehérváron

Bár van, akit semmivel sem lehet meggyőzni a tüzelés súlyos környezetszennyező hatásáról, azért a hivatalos tüzelési héten produkált szmogriadót kiváltó levegőminőség sokakat meggyőzhet a most meghozott döntés jogosságáról.

Székesfehérvár önkormányzata jövőbe mutató döntést hozott: ezentúl nem lehet növényi hulladékot égetni Székesfehérváron. Ahogy közleményükben kiemelik: 

A legutóbbi avar- és zöldhulladék-égetésre kijelölt héten füstbe borult a város, és a kedvezőtlen légköri körülményekkel együttesen a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelését tette szükségessé a levegőben lévő szálló por koncentrációja Székesfehérváron.

Az önkormányzat ezért hozta most ezt a klíma- és környezetvédelem szempontjából fontos lépést, amelynek megvalósításához a lakosság együttműködését kérik.

A környezet védelméről szóló törvény alapértelmezetten tiltja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetését, ám a helyi szabályozással időszakosan ettől el lehet térni, ahogy ez a 2019. december 31-ig érvényben lévő fehérvári rendeletben is lehetőség volt.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a tilalom feloldására megjelölt egy-egy hét egyrészt az égetésre rendelkezésre álló időtartam rövidségére, másrészt az elviselhetetlen füstre irányuló panaszok áradatát indította el - emelik ki, hozzátéve:

A legutóbbi októberi égetési időszakban még a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelésére is szükség volt, a jelentősebb füstképződés és a meteorológiai körülmények miatt ugyanis határérték feletti volt a szálló por koncentrációja a levegőben.

Az önkormányzat fontosnak tartja a klíma- és környezetvédelmi szempontokat, és felelősségteljes közös gondolkodásra kéri a fehérváriakat: ezentúl az égetés helyett más módszereket alkalmazzanak. 

A szakemberek leginkább a komposztálást javasolják, hiszen ezzel a növények számára felhasználható szerves anyagot biztosíthatunk. Előnyösebb megoldás ez az égetéssel szemben azért is, mert nincs füstképződés, nem keletkeznek káros anyagok, és rendkívül hasznos tápanyag-utánpótlás kertünk növényei számára. Másodlagos hatásként a komposztban termelődő hő a kórokozók és kártevők elpusztításában is szerepet játszik, ráadásul sok élőlény számára menedéket és táplálékot biztosít a komposzt.

Összességében a leghatásosabb, legkímélőbb eljárás a kerti hulladék komposztálása és visszaforgatása, mivel ez sem gyártással, sem szállítással, sem égetéssel nem terheli a környezetünket, és nem utolsó sorban annak tudatában lehetünk, hogy természetes anyagokat tartalmaz, amit mindenki maga tett bele.

Aki az otthoni komposztálásra nem vállalkozik, annak a hulladékkezelő kertihulladék-elszállítása segíthet. Minden évben háztartásonként 30 db ingyenes matrica kiosztásával segíti a város és a Depónia Nonprofit Kft. a zöldhulladék gyűjtését, mely az országos átlagot tekintve kimagasló mennyiség, azonban szükség esetén további matricák vásárlására is van lehetőség.

Emellett a Csalai hulladékkezelő telepen a lakosság részére lehetőség van a zöldhulladék lerakására, ahol a begyűjtött és külön beszállított zöldhulladékból komposzt készül, melyet a közszolgáltatótól meg lehet vásárolni.
(forrás: ökk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek