6 évnél régebbi cikk

10 ötlet, hogy könnyebb legyen kisgyerekkel repülni
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
10 ötlet, hogy könnyebb legyen kisgyerekkel repülni

Utazni sokszor még a felnőtteknek is fárasztó, hát még egy kisgyereknek! De ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk jó élménnyé varázsolni egy repülőutat az egész család számára. De hogyan készüljünk fel légi utazásra kisgyerekkel? Ehhez adunk most tippeket!

Csecsemők és kisgyermekek tízezrei utaznak repülőn nap mint nap a világ minden táján. Ha más országban élnek a nagyszülők, a szülők minden bizonnyal gyakorlottak már abban, hogyan könnyítsék meg az utazást, maguk és az utastársak számára is. De még őket is érhetik meglepetések. Sokan pedig csak a nyaralás során kelnek légi útra, és teljesen tanácstalanok, mit is kezdjenek egy síró csecsemővel, vagy egy türelmetlen, fáradt totyogóval a repülőgép zárt utasterében, vagy a terminálon töltött hosszú órák alatt. Íme, tíz dolog, amire érdemes gondolnunk, hogy az utazás órái kellemesebben teljenek, és később ezeket is a nyaralás örömteli emlékei közé sorolhassuk.


1. Tájékozódjunk!
Ha családostól utazunk, jobb ha nem bízzuk a véletlenre a becsekkolás, az átszállás körülményeit. Pontosan érdeklődjük meg, meddig vihetjük magunkkal a babakocsit, hol kell leadni, illetve az átszállásnál megkapjuk-e. Tudjuk meg, felvihetjük-e a saját bébihordozónkat, és ha igen, hol helyezhetjük el. A legtöbb gépen van falra szerelt bébiágy vagy bébiülés, amit ha előzetesen lefoglalunk, használhatjuk.

2. Készítsük fel a gyereket, mi vár rá!
A gyerekek gyakran kerülnek számukra ismeretlen, új szituációkba. Azonban mindig jobban viselik ezeket, ha előre beavatjuk őket, mi fog történni, mi vár rájuk. Igyekezzünk a koruknak megfelelően a legkisebbeket is felkészíteni a repülős utazás élményeire! Lapozgassunk repülős mesekönyveket, de nézhetünk internetes videókat is arról, hogy néz ki a gép utastere belülről, milyennek látszanak a felhők a magasból.

3. Vegye ki a részét!
A várakozást és a változásokat is jobban viselik a csöppségek, ha kisebb-nagyobb feladatokkal lefoglaljuk őket, és hasznosnak érezhetik magukat. Néhány éveseknek már lehet saját kis kézipoggyászuk. Engedjük, hogy ő pakolja be a kis bőröndjét, tegye bele a kedvenc alvójátékát, mesekönyvét, aztán a reptéren hurcolhassa magával mindenhova.

4. Mozogjon a gyerek!
A reptéri váróban még véletlenül se kárhoztassuk arra csemeténket, hogy illedelmesen üljön mellettünk a széken! Ellenkezőleg: mozogjon minél többet, sétáljunk körbe vele az üzletsoron, engedjük föl-le mászni dolgokra! Épp eleget lesz majd a gépen arra kényszerülve, hogy egy helyben ücsörögjön. Vezesse csak le az energiáit amíg, teheti! Ráadásul ha elfáradt, előfordulhat, hogy el is alszik a gépen.

5. Igyon sok folyadékot!
A fel és leszállásnál különösen fontos elérni valahogy, hogy a gyerek sokat nyeljen. A kis csecsemőket szerencsés ilyenkor megszoptatni, vagy cumisüvegből itatni, cumit adni a szájukba. A nagyobbak is igyanak bőven folyadékot! A nyelés segít feloldani a nyomáskülönbség okozta füldugulást, és a légkondicionált utastér száraz, ritka levegőjét is könnyebb elviselni, ha elég vizet iszik a csemete.

6. Vegyék körül ismerős tárgyak!
A kisgyerek számára a biztonságérzetet sokszor már egy-két számára ismerős, az otthonára emlékeztető tárgy megadhatja.  A kedvenc alvójátéka mellett vigyünk magunkkal egy-két kisebb mesekönyvet, szeretett játékot, amikkel lefoglalhatjuk útközben. (Azért lehetőleg ne zenélő tárgyak legyenek!)

7. Tegyük kényelmessé!
Rétegesen öltöztessük a gyerekeket, vigyünk egy-két váltóruhát, zoknit, nedves törlőkendőt, kényelmes kispárnát! Így nem okoz majd fölösleges bosszúságot, ha leönti magát vagy izgalmában bepisil vagy csak megizzad… Ha tervezzük, hogy altatni is szeretnénk a gépen a kicsit, a kedvenc kispárnája is jól jöhet, de takarót és párnát adott esetben a gépen is kérhetünk.

8. Mi is pihenjünk!
Amikor a gyerek szundikál, próbáljuk kihasználni az időt, hogy mi is elbóbiskoljunk kicsit, de legalább relaxáljunk! Olvasás, filmnézés helyett  jobban járunk, ha mi is pihenünk, különösen akkor, ha nem csak 2-3 órás, hanem igazán hosszú repülőútra indultunk.

9. Maradjunk nyugodtak!
Ezt a legnehezebb betartani, mert egy utazás szinte mindig tartogat valami váratlan izgalmat. Mégis, minden szülői tudja: könnyebb akkor megnyugtatni a gyereket és lefoglalni, ha mi magunk sem vagyunk ingerlékenyek. Épp ezért igyekezzünk higgadtan kezelni azt is, ha esetleg az utastársakat bosszantja a gyerek hangoskodása, sírása, vagy egyszerűen csak a jelenléte. Összpontosítsunk csak arra, hogy a csemetét megnyugtassuk, a többi majd magától megoldódik.

10. Ne várjuk, hogy úgy viselkedik, ahogy megszoktuk!
Mi felnőttek is kibillenünk a megszokott ritmusunkból, amikor úton vagyunk, hát még egy kisgyerek! Engedjük el azt az elvárást, hogy a gyerek úgy fog viselkedni, ahogy tőle azt általában megszoktuk! Még az is lehet, hogy nem alszik el az éjszakai utazás során, a legváratlanabb pillanatokban éhezik meg. Egy kis keksz és innivaló a gyerek számára mindig legyen a táskánkban! Sokszor a sírás és a nyugtalanság oka semmi más, mint a szomjúság vagy az éhség.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek