5 évnél régebbi cikk

Hol és hogyan tudod leadni a használt sütőolajat Fehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
egeszsegkalauz.hu
Hol és hogyan tudod leadni a használt sütőolajat Fehérváron?

Egyetlen csepp olaj akár 1000 liter édesvizet is beszennyezhet, szóval ha nem muszáj, akkor ne a lefolyót válasszuk, ha meg akarunk szabadulni tőle.

Nem két magyar háztartásban rotyog a rántott hús alatt az olaj hétvégente, az éves lakossági termelés hazánkban eléri az 50 000 tonnát. Az nem kevés, még akkor sem, ha egyre többen adják le az arra kijelölt helyeken a szmötyis, használt cuccot, nem pedig küldik elegáns mozdulattal, némi mosogatószer kíséretében a lefolyóba. Utóbbi annál inkább sem föld-, környezet- és emberbaráti cselekedet, mert egyliternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé.

A csatornahálózatba kerülve pedig alaposan növeli a szennyvíztisztítók terhelését, gátolja a természetes vizek oxigénfelvételét, de a talajba jutva is rontja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képez, amivel megakadályozza a víz feljebb jutását. Vagyis összefoglalva: orbitális öngól.

Mivel kommunális hulladékba helyezve is marad nehezen lebontható anyag, és legfeljebb lelkünk megnyugtatására jó, hogy mégsem direktbe küldtük a csatornahálózatba, így amennyiben a legminimálisabb felelősséget is érzünk az utánunk jövő generációért, akkor keressünk és találjunk optimálisabb megoldást. Mert van!

Hol és hogyan tudom leadni a használt olajat Székesfehérváron?

Palotai úti hulladékudvar

Amit tudni kell: a Palotai úton kizárólag a lakcímüket igazolni tudó székesfehérvári lakosok helyezhetnek el hulladékot, szóval, ha nincs nálunk a lakcímkártya vagy nem Székesfehérvár szerepel állandó lakhelyként, akkor ne ide induljunk. Amennyiben azonban ezeknek a feltétéleknek meg tudunk felelni, akkor vihetjük a fáradt olajat, de maximum 5 liter mennyiségig. Az olajon kívül egyébként más veszélyes, illetve nem veszélyes hulladékot is vihetünk, a teljes listát és a részleteket itt nézhetjük meg! Ha nem székesfehérvári az állandó lakcímünk, akkor a csalai hulladékudvarban hasonló feltételek mellett átveszik a használt olajat (is).

MOL töltőállomások

Székesfehérváron az ötből négy MOL benzinkúton átveszik a kizárólag lakossági eredetű fáradt olajat: a Szent Flórián körúton, a Seregélyesi úton, a Sárkeresztúri úton és a Balatoni úton. Ami viszont fontos, legfeljebb 10 literes kiszerelésben adható le, illetve a MOL külön kéri, hogy a használt olajat, ne csak úgy letegyük valahova, hanem közvetlenül a személyzetnek adjuk át.

Amennyiben valamelyik MOL kútra visszük a használt sütőolajunkat, úgy a további útját is tudhatjuk: leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Vagyis a környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához. További részleteket ide kattintva olvashatsz.

 (forrás: mol.hu, hulladékvadász.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek