6 évnél régebbi cikk

Bő másfél hónap, és csak az új bankjegyekkel fizethetünk
Fehérvár Médiacentrum fotójaBő másfél hónap, és csak az új bankjegyekkel fizethetünk

2017. július 31. után a 2000 és 5000 forintos bankjegyekkel nem lehet a boltban fizetni. A bankok és a posták viszont névértéken beváltják a régi bankjegyeket.

Ha valaki mégis megtartana néhányat, íme egy alternatív felhasználási mód:

Két határnap van idén az MNB 2014-ben indult bankjegycsere-programjában: július 31-ig használhatók a régi két- és ötezresek és december 31-ig a húszezresek. Lecserélni pedig azért kell a bankjegyeket, írja az MNB tájékoztatója, mert az újak biztonságosabbak, és már annyi megújított változat volt és van forgalomban, hogy azt sem a pénztárosok, sem a bankjegyelfogadó automaták nem tudják normálisan ellenőrizni.

Jelenleg tízféle bankjegy van forgalomban, ebből tűnik el hamarosan kettő. A részleteket a Magyar Nemzeti Bank táblázatban foglalta össze.

Melyik címletű bankjegy meddig használható? (forrás: MNB)

Eddig csak nyugdíjasoktól hallottam, hogy összekeverik a bankjegyeket. Édesanyám is igyekszik mielőbb megszabadulni a húszezrestől, mert a hasonló színe miatt állandóan kétezresnek nézi. A múltkor viszont egy jóval fiatalabb férfi állt előttem a sorban és próbált meg egy kétezressel fizetni húszezres helyett. Szóval úgy tűnik, jó, hogy lassan nem lesznek párhuzamosan a régi és az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek.

A bankjegycsere-programban egyébként még két címletet kell lecserélni: az ezrest és az ötszáz forintost. A tervek szerint új ezresek jövőre az ötszázasok pedig 2019-ben kerülnek a közforgalomba. Akinél marad a régi bankjegyekből 3 évig a bankokban vagy a postákon, illetve 2023-ig a Magyar Nemzeti Bankban névértéken becserélik.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek