5 évnél régebbi cikk

Ezek a mobilok sugároznak a legjobban jelenleg
Ezek a mobilok sugároznak a legjobban jelenleg

Bár sokan csak felesleges hisztériának állítják be a mobilok jelentette sugárzást, azért nem baj, ha tudjuk, hogy a mi készülékünk ott van-e a legsugárzóbb telefonok listáján.

Nem túl régen ugyan megállapították, hogy felesleges aggódnunk és főleg összefüggést keresnünk a mobiltelefonok okozta sugárzás, valamint a rák kialakulása között, azért az sem baj, ha tudjuk, hogy a mi készülékünk ott van-e legsugárzóbbak között.

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal folyamatosan frissülő nyilvántartásában ellenőrizhetjük, hogy az általunk használt telefon milyen sugárzási értékkel bír, a statista.com pedig szépen táblázatba is rendezte a jelenleg (2019.02.11.) 16 legsugárzóbb mobiltelefont.

A lista élén a kínai Xiaomi Mi A1 áll, őt követi egy másik honfitársa a OnePlus 5T. A rangsoron végig tekintve ugyanakkor az is jól látszik, ez a két vállalat erősen képviselteti magát ezen a nem túl pozitív listán: az első 16 mobil közül nyolcat a két cég közül valamelyik gyártott. De a prémium kategóriás mobilok is odafértek, az Apple iPhone 7-ese és a nemrégiben megjelent iPhone 8-asa rajta van, ahogy a Google legújabb Pixel készülékei is.

Bár nincs egyetemes iránymutatás a „biztonságos” szintre a telefon sugárzásában, a német környezetvédelmi hatóság csak olyan készülékeket tanúsít, amelyek SAR-értéke (ekkora rádiófrekvenciás energiát nyel el mobilozás közben a szervezet) kisebb, mint 0,60 watt/kg. A táblázatban látható összes telefonnál ez az érték több, mint kétszerese a referenciaértéknek. A világ többi részén is meghatározzák a maximális sugárzást, az Egyesült Államokban ez a szám 1,6 watt/kg, Európában valamivel magasabb, 2 watt/kg. Infographic: The Phones Emitting the Most Radiation | Statista You will find more infographics at Statista

Ha nem találtuk kedvencünket a listán, akkor az már önmagában is remek hír, ám ha ott van a következőn, akkor képzeletben vállon veregethetjük magunkat: jól választottunk. A legjobban sugárzó mobilok rangsorának ellentételezésül ugyanis a statista.com összeállította a legkevésbé sugárzó telefonok listáját is. Ezt böngészve azonnal feltűnhet, hogy míg a fent egyetlen Samsung-készülék sem szerepelt, ezen nemcsak a diadalmas első helyet szerezte meg a cég Galaxy Note8-a, de további hét készülékük is befért a legjobb 16 közé.

Infographic: The Phones Emitting the Least Radiation | Statista You will find more infographics at Statista

Borítókép: https://pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek