6 évnél régebbi cikk

A MÁV nyárra kifejezetten utasbarát dolgokat vezetett be
Fehérvár Médiacentrum fotójaA MÁV nyárra kifejezetten utasbarát dolgokat vezetett be

Közvetlen vonatok az Isztriára, e-jegy, több kerékpárszállító kocsi, bagolyvonat, KékHullám, Tekergő és egyebek. A MÁV készült a nyárra, és nemcsak újdonságokkal, hanem azzal a kifejezett szándékkal is, hogy a vonatok menetrend szerint járnak majd.

Viszonylag gyakori vonatozóként állíthatom, hogy csak ritkán fog ki az ember – mondjuk úgy –, rugalmatlan MÁV-alkalmazottat (kalauzt, avagy jegyvizsgálót). De persze pont akkor, amikor pénteken koraesti tömeg van és mellé a megszokott (megengedett?) mennyiségnél több bringát akarnak a Velencére utazók felzsúfolni a vonatra. Mi, utasok persze megértjük, hogy a vasutas kolléga végső soron a mi biztonságunk érdekében ragaszkodik mereven a szabályzathoz, de sokkal szívesebben húzódunk összébb, hogy felférjen még az a két-három bringa. Elvégre emberség is van a világon, meg már jó lenne indulni, mert emiatt a huzavona miatt így is késünk vagy tíz percet.

Otthon nyomtatott jegy QR-kódja – e-jegynél elég lesz a mobil képernyőjén megmutatni  (kép: regionalbahn.hu)

De ez tényleg ritka! Mostanában még mosolygó kalauzzal is találkoztam, ami igazán üdítő az egyenruhát viselők körében. És a jegykezelés, illetve -kiadás terén is újabb és újabb meglepetések érnek. Mondjuk a pár százalékkal olcsóbb előre nyomtatott jegy is ilyen volt néhány éve, de mostani tapasztalat, hogy áfás számlát is tud adni a kalauz, ha a vonaton vagyok kénytelen jegyet venni. És már nem írnak, hanem leolvassák a jegy QR-kódját. Innen már csak egy lépés az e-Balaton és e-Velence jegy, amit nyáron a kukacos, vagyis a menetrendben @-jellel ellátott vonatokon lehet használni és 15 % kedvezménnyel válthatók és ki se kell nyomtatni, csak a mobilon kell megmutatni.

Kerékpárszállító kocsi egy a Déli Pályaudvarról induló szerelvényen  (káp: wikimedia.org)

Kifejezetten jó a Vakáció-bérlet, és az, hogy állítólag nagyobb lesz a vonatok kerékpárszállító kapacitása, és a közvetlen SEA<–YOU (Adria és Istria) vonatok menetrendbe állítása, amelyekkel naponta elérhető Split és Fiume. És nem véletlenül említettem a menetrendet, Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a nyári menetrendet ismertető tájékoztatón azt mondta, tavaly az országos hálózaton 92 százalékban menetrend szerint közlekedtek a vonatok. Idén pedig szeretnék ugyanezt a pontosságot nyáron a Balatonnál is elérni. Ehhez nyugodtan hozzátehető, hogy mi is. A többiről, például a „bagolyvonatokról” lássuk a Fehérvár Televízió összeállítását:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek