6 évnél régebbi cikk

A park, ami teret ad a találkozásnak
Fehérvár Médiacentrum fotója
takacs.krisztina
A park, ami teret ad a találkozásnak

Felavatták a felújított Szent Sebestyén parkot. Az elmúlt két évben fokozatosan újították fel a felsővárosi templom előtti területet, mely a frissen kialakított gyeppel, az árnyas fáival, esztétikus padjaival a felsővárosiak igazi közösségi tere lehet.

A térre kézzel öntött egyedi térbútorok kerültek, melyek egy fehérvári öntödében készültek. A padok mellett a húszállásos biciklitároló és a táblák is egyedi öntöttvas remekek. A közvilágítás a századelő stílusát idézi, megvilágítást kapott a Kocsis Balázs által felújított Szentháromság-szobor is. A parkban összesen kétszáz négyzetméteren virágágyásokat alakítottak ki, tizenhét fát ültettek és kettőezer-hatszáz négyzetméteren vetettek füvet.
 

Cser-Palkovics András a tér avatóünnepségén mondott beszédében hangsúlyozta, hogy Felsőváros az egyik leginkább hagyományőrző városrésze Székesfehérvárnak. A polgármester szerint egy templom előtti térnek szólnia kell a közösségről és a hitről, arról, amit a város hagyományaiként tisztelünk.

Az új parkot Nyárai-Horváth István felsővárosi plébános áldotta meg (Fotó: Bácskai Gergely)

A park mindig is központi helyet foglalt el a felsővárosiak mindennapjaiban – világított rá Földi Zoltán. „Régi képek kerültek a kezembe, később levéltárosok is segítettek a park múltjának megismerésében. Ettől kezdve már küldetésként éltem meg, hogy a parkot a patinás, történelmi templomunkhoz, a város fogadalmi templomához alakítsuk.” – mondta a teret megújító munkáról a terület önkormányzati képviselője.


A park közepén a Szentháromság szobra áll. Az alkotás százötven éves, 1867-ben állították fel. Az elmúlt két esztendőben Kocsis Balázs végezte el a restaurálását. A tér végén egy pellengéroszlop, a templom előtt Nepomuki Szent János szobra található. Az egész tér föld és ég találkozása, a bűnről a Szentháromság által a szenthez, a templomhoz jutás szimbolikáját hordozza. Virágból megjelenített nyilakkal megmutatja a helyes irányt: a gyarló ember ugyan hibázik, de van hol megbánnia, kijavítania, s ez az út a templomba vezet. A Szent Sebestyén parkot Nyárai-Horváth István, a felsővárosi templom plébánosa áldotta meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek