6 évnél régebbi cikk

Türelemjáték a lusta zsuzsival, avagy csipkeverés felsőfokon
Fehérvár Médiacentrum fotója
nzp
Türelemjáték a lusta zsuzsival, avagy csipkeverés felsőfokon

Egy halasicsipke-gallér ára 60 ezer forintnál kezdődik az egyik árverési oldalon. Igaz, egy-egy darab elkészítése hónapokig is eltart. Az aprólékos és igen nehéz kézimunkát nevezhetjük nyugodtan türelemjátéknak is. Mégis – szerencsére – vannak még, akik haladó szinten űzik a csipkeverést.

A csipkeverés története a 17. századig nyúlik vissza, szülőhazájából, az itáliai Velence városából terjedt el Európa szerte. Magyarországon később, a 19. században alkalmazták igen széles körben. A Felvidéken készültek az első alkotások, külön erre a célra kialakított műhelyekben, furcsa módon bányavárosokban. Elsősorban a női ruhákon jelent meg ez a technika, amely mindig is a kifinomultságot, az eleganciát, a nőiességet volt hivatott képviselni. Legfőképp a romantikus filmek, rajzfilmek kedvelt jelmezein találkozhatunk ezzel a soha el nem múló divattal. De nemcsak ruhákon, hanem párnákon, szalvétákon, dísztárgyakon is alkalmazható. Több fajtája terjedt el hazánkban is:

A halasi csipke bekerült a hungarikumok közé is  (kép: hungarikum.hu)

Kiskunhalason 1902-ben a halasi csipke vált divattá, amelynek jellegzetes motívumait, az életfát, a pávatollas virágzatot, a gránátalmát, indás virágzatot Dékáni Árpád tervezte és az erős kontúrvonalú csipkék külföldön is hamar kedveltté váltak.

A csetneki csipke időben ugyanekkor, ír mintákat követve vált népszerűvé. A vert csipke szociológia szempontból is jelentős nyomot hagyott a település történelmében. Nagyipari gyártásával némileg sikerült felszámolni a 20. század elején jelentkező súlyos szegénységet, munkát adva ezzel rengeteg nőnek, egészen a második világháború végéig.

A höveji csipke Győr-Moson-Sopron megyét képviselve a rábaközi lyukhímzést fejlesztette tovább. Mintái leveles ágakból, rozettákból állnak.
Azt pedig, hogy miért is olyan nagy kincs egy vertcsipke-gallér, könnyen érthető, ha megnézzük, milyen türelemjátékban részesülhetnek azok, akik részt vesznek egy-egy csipkeverő táborban, mint amilyen a héten a Művészetek Házában van.

Idén a táborban a sváb csipkekészítés van terítéken. Először foglalkozhatnak a résztvevők ezzel a különleges módszerrel, amelyből több motívum is kihozható: Nemcsak kézügyességet igénylő elfoglaltságról van szó, az agyunkat is kellőképpen megdolgoztatja, teljes odafigyelést kívánó feladat, mind egy kezdő, mind pedig haladó szinten. Én a magam részéről igazi nőies kihívásnak tekintem, amelyben talán a türelem és kitartás a legfontosabb erény.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek