6 évnél régebbi cikk

Vigyázz, támadnak a púpos szúnyogok!
Fehérvár Médiacentrum fotójaVigyázz, támadnak a púpos szúnyogok!

Légynek néz ki, de szúnyog, és sokkal veszélyesebb normál fajtársainál - ez nem más, mint a kolumbácsi légy, vagy más néven a púpos szúnyog.

A hétvégén a fehérvári kórházba érkező betegek nagy része hasonló panasszal érkezett; fájdalmas, kullancscsípéshez hasonló tünetekkel. Ennek okozója a púpos szúnyog, mely korábban jellemzően Skandináviában, mára azonban már hazánkban is szedi áldozatait. Az újonnan megjelent szúnyogfaj a tavas, mocsaras és fás vidékeket, kerteket kedveli.

Támadásukat megelőzhetjük, ha:

- szúnyogriasztót használunk - ebben az esetben vegyük figyelembe, hogy ezek a szerek körülbelül öt órán keresztül védenek;

- olyan zárt ruházatot viselünk, amin nem képes áthatolni, bár ezt a tanácsot a nagy melegben talán a legnehezebb betartani.

Ha már megtörtént a szúnyogcsípés, akkor azt hamar észrevesszük, a viszketésen túl a bőrfelület megdagad és hatalmas piros foltot is láthatunk rajta. Ezt kezelhetjük jegeléssel, illetve vény nélkül is kapható, antihisztamin tartalmú krémekkel is. Mindenképp érdemes kerülni az érintett bőrfelület dörzsölését!

 A helyzet bizony ennél rosszabb is lehet: felléphet allergiás reakció, láz, hidegrázás és rossz közérzet is. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen a csípéssel kórokozók is a testünkbe juthattak.

Fordítsunk hát kellő figyelmet a púpos szúnyogokra - más néven a kolumbácsi legyekre - hiszen sok bosszúságot okozhatnak nekünk. Taszító külsejük mellett alattomosan, hang nélkül képesek támadni, biztosra vehetjük tehát, hogy sosem lesz a szívünk csücske ez az újabb vérszívó.

 A Fehérvár Televízió is foglakozott a témával:

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek