6 évnél régebbi cikk

Folytatódik a Trónok harca - Élőben jelentkezem Westerosról!
·FilmTrónok harca·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFolytatódik a Trónok harca - Élőben jelentkezem Westerosról!
·FilmTrónok harca·Utolsó frissítés: undefined

Hétfőn ismét bekezdett a világszerte népszerű Trónok harca sorozat, amely már a hetedik évadot tapossa, és bizony beletelt pár napba, amire a nyitótáncból magamhoz tértem. Nyugi, nem lövöm le a poént (pedig úgy megtenném), de amúgy meg, akit érdekel már a premier napján a képernyőre tapadt, akit nem az meg nagy ívben elkerülte a hype-vonatot. Egyáltalán létezik még ilyen?

Kezdjük az elején, amikor is 1996-ban megszületett George R. R. Martin amerikai író zseniális fantasysorozatának a Tűz és jég dalának az első kötete, a Trónok Harca. Ahogy teltek-múltak az évek a regények számával egyenes arányosan nőtt a könyvsorozat népszerűsége is és persze, hogy az HBO lecsapott, hogy ebből bizony tv-sorozat lesz, bár eleinte nem voltak annyira biztosak a sikerben. Aztán lement az első rész és a Trónok harca egy olyan film- és sorozattörténeti mérföldkő lett, amely az egész világot megrengette.

Na és itt jövök én a képbe, ugyanis egészen az ötödik évadig még csak rá se néztem Trónok harcára. (Tudom, tudom, undorító.) Jó, hallani hallottam róla, hogy milyen jó, mennyire menő stb., de valahogy nem érdekelt, gondolván, biztos, hogy ez is valami túlhype-olt lufi, ami nemsokára úgy is szétrobban. Aha. Aztán megnéztem az első részt ... és azóta nem telik el úgy nap, hogy ne pörgetném újra és újra a már megjelent részeket. Konkrétan egy újabb Gyűrűk Urát (nálam ez az etalon) kaptam hosszabb és bővítettebb kiadásban. Brutális, mi? Na, de lássuk mitől is olyan erős ez a Trónok harca.

Karakterek: Azt már most leszögezhetjük, hogy a fantasy sorozat sava-borsát a hibátlanul megírt karakterek adják. Nincs üresjárat, még a legjelentéktelenebb mellékkarakter is olyan háttérsztorival rendelkezik, hogy eldobom az agyam tőle, de nem emiatt lesz extra a produkció. Sokkal inkább a jó-rossz összemosódásától: itt nincs se fekete, se fehér, az elején persze ezt hihetjük, de ahogy haladunk előre, úgy válik egyre világosabbá, hogy Westerosban bizony mindenki szürke karakter. Jellemük folyamatosan változik, mondhatni egészen emberinek hatnak. Így válhatott az elején kifejezetten gyűlölt Jaime Lannisterből vagy Sandor Clegane-ből közkedvelt figura. 

Történet: A sztori ott veszi fel a vonalat, amikor is Westeros királyának a segítője meghal (megölik) és Robert Baratheon, Eddard Starktól, Észak Őrzőjétől kér segítséget. Ezzel az apró kis látogatás egy olyan lavinát indít el, amelyben a halál és a politika bizonyul a hatalom legmérvadóbb eszközének. A történet, ahogy a sorozat címe is elárulja a trónok harcáról, a Vastrón megszerzéséről szól, kellően átitatva a politikai játszmák viszontagságaival is. Meglátjátok, hogy nem egyszer lesz olyan jelenet, amely akár a magyar közéletből fog visszaköszönni.

Világ: Westeros, ó te csodás. Itt aztán mindent megtalálsz, ami a fantasy rajongónak szeme, szája és ingere: északon magas jégfal, délen napperzselte sivatagfövenyek és persze várak, nem is kevés. Elég csak Királyvárat említenem, amely csakúgy, mint a Hét királyság, az események központja is. 

Párbeszédek: Azok a párbeszédek és interakciók! Órákig tudnám hallgatni és nézni. Érdemes megfigyelni a manipuláció eszközeit, melyek visszavezethetők a már említett politikai csatározásokhoz, hiszen amikor Tyrion, Tywin, Varys vagy Kisujj osztják az észt az egészen lehengerlő. Ki mozgatja a háttérből a szálakat? Nehéz kitalálni és amikor már azt hiszed, hogy mindent értesz, akkor vagy igazán bajban.

Sárkányok: Bizony, bizony, Westeros nemcsak az emberek örökös csatározásaitól lesz hangos, hanem a sárkányoktól és a különböző hátborzongató fantasy lényektől is. A sárkányokon kívül lesznek még itt mammutok, óriások és lidércek is.

Órákig tudnám nyomatni a rizsát, de egyrészt akkor nem olvasnátok el, másrészt kőkeményen spoilereznék, ami ugye nem túl praktikus dolog egy kedvcsinálóban. Na, száz szónak is egy a vége a Trónok harca egy erősen ajánlott darab, ha úgy tetszik egy felnőtteknek szóló Gyűrűk Ura, amely garantáltan szerelem első látásra, úgyhogy mindenképp érdemes rákacsintani, ha akad időd, ha nem. Valar Morghulis.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek