6 évnél régebbi cikk

Nyáron sincs tiltott étel, ha a mennyiségre odafigyelünk
Fehérvár Médiacentrum fotójaNyáron sincs tiltott étel, ha a mennyiségre odafigyelünk

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy milyen nagy szüksége van a szervezetünknek ebben az évszakban is a rengeteg zöldség és gyümölcs, a rostdús élelmiszerek fogyasztására. Jobb ha elkerüljük a nehéz, zsíros ételeket, a nyáron temérdek egészségtelen étellel kényeztető strandbüfék kínálatát. De ha mégsem tudjuk kihagyni ezeket a nyalánkságokat, legalább törekedjünk arra, hogy a mennyiség helyett a minőséget válasszuk. Egy biztos: sokszor a meleg évszakban is szükségünk van némi útmutatásra az étkezéseinket illetően, ezért aktuális tanácsokért a LIFE Egészségcentrum dietetikusához, Gulyás Mónikához fordultunk.

Lerágott csontnak tűnik a kérdés, de hányszor kellene étkeznünk naponta, mi az ideális szám?

Minél többször. A nyári, meleg napok ugyanis megterhelik a szervezetünket, amely ilyenkor takarékoskodni próbál. Az év ezen napjaiban kevésbé vagyunk éhesek. Ennek ellenére fontos tartani a többszöri (négy-ötszöri), de kis mennyiségű étkezéseket, hogy emésztőrendszerünk munkáját megkönnyítsük. Ugyanakkor a rendszeres étkezéssel elkerülhetjük az esti, éjszakai falásrohamokat is egyaránt. Fontos, hogy reggeli nélkül ne kezdjük el a napunkat. Amennyiben délelőtt megfelelően étkezünk, úgy kevésbé tör az emberre délután az éhségérzet.

Mi a helyzet a zsíros ételekkel?

Tartózkodjunk a bő olajban sütéstől, a zsíros, erős fűszerezésű ételektől, melyek emésztése komoly feladatot ró emésztőrendszerünkre, emellett rengeteg kalóriát jelentenek. Nyáron itt az ideje a zsírszegény ételkészítési eljárások alkalmazásának, mint például a grillezés, nyárson sütés. De ételeinket sütőben sütve, sütőzacskóban, vagy kerámia, teflon serpenyőben is ízletesen elkészíthetjük zöldfűszerek használatával. Hetente többször fogyasszunk halat – a könnyebb emészthetősége miatt -, illetve a vörös húsokkal szemben a baromfiféléket részesítsük előnyben.

Az étrendünk alapjai a zöldségek és gyümölcsök legyenek nyáron is?

Természetesen! Nyáron dúskálunk a finomabbnál finomabb hazai zöldségekben, illetve gyümölcsökben. Fogyasztásuk üdítően hat szervezetünkre, könnyen emészthetőek, éppen ezért minden étkezésünk tartalmazzon belőlük. Ezáltal nem csak biztosíthatjuk szervezetünk megfelelő antioxidáns, vitamin-és ásványi anyag, illetve rostbevitelét, de folyadékpótlásnak is kiválóak. Az sem baj, ha a tányérunk minél színesebb lesz általuk!

Ha már unjuk a vizet, igyunk egy frissítő limonádét a hőségben! (Fotó: nourishedkitchen.com)

Mennyi vizet vagy folyadékot igyunk? Alkohol tartalmú italokat szabad-e fogyasztani?

Nyáron, különösen kánikulai időszakban, ami az elmúlt időszakban már jellemző volt, a folyadékveszteségünk sokkal fokozottabb (izzadás, légzés stb.), ezért figyelnünk kell a megfelelő pótlásra. Napi 2,5-3 liter a megfelelő adag, melegebb napokon ennél is többet ihatunk! Kerülendőek a cukros, szénsavas italok, szörpök, melyek a szomjúságérzetet nem csökkentik, azonban felesleges kalóriákat jelentenek. A legjobb folyadékforrás mindig is a víz! Lehet csapvíz, szűrt víz, ásványvíz, szénsavas vagy mentes - a lényeg, hogy víz legyen! Azonban ilyenkor készíthetünk jeges teákat gyümölcsteákból, gyümölcsös limonádékat friss mentával és citrusfélékkel, frissen préselt gyümölcsleveket, vagy zöldség-gyümölcs turmixokat is. A levesek (sárgabarack-krémleves citromhabbal, brokkoli-krémleves, joghurtos-kapros uborkaleves, vagy a nagymama paradicsomlevese) is jó folyadékforrásoknak számítanak. Könnyen emészthetők, egyszerűen elkészíthetők, és táplálóak is. Az alkohol, az alkohol tartalmú italok fogyasztása - különösen a melegebb napokban - nem javasolt!

Nem lehetünk mindig teljesen egészségesek, ha odafigyelünk is, néha kell egy kicsit nassolni...

Nassolni is lehet okosan! Ha az édesség utáni vágyunkat feltétlenül szeretnénk csillapítani, válasszuk inkább a csokoládé vagy a piskóta-torta alapú sütemények helyett a gyümölcssalátákat, a joghurtos-túrós-gyümölcsös desszerteket, a házilag készített fagylaltokat, a túrókrémeket, gyümölcskocsonyákat, vagy pudingokat.

Vannak-e tiltott élelmiszerek vagy bármit ehetünk?

A „bármi” azért túlzás! Strandolás során persze folyamatosan szembekerülünk az étkezdék által kínált „finomságokkal” (hamburger, fagyi, gofri, hot-dog, chips, lángos). Amennyiben lehetséges kerüljük ezeknek a gyakori fogyasztását. De hogy a tiltás nehogy visszaüssön, egyszer-egyszer megengedhetünk magunknak egy-pár falatot belőlük. Ilyenkor azonban iktassunk be több testmozgást. Ha a futás nem annyira jön be, mert nem tudjuk rászánni magunkat, ott a Balaton vagy itt a Velencei-tó, a plusz kilók hatékony elkerülése érdekében válasszuk a hűsítő úszást!

 

 

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek