6 évnél régebbi cikk

Érzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉrzékeny vagy a tejre? Vizsgáltasd meg hidrogénkilégzési teszttel!

Ma már sok szakember szerint népbetegség a laktózintolerancia. Nem véletlenül, ugyanis a számadatok szerint a magyar lakosság 35-40 %-át érinti ez a probléma. De mi is valójában a laktózintolerancia? Milyen tünetei vannak? Mit tehetünk ellene? Kiket érinthet pontosan? Kihez fordulhatunk a problémánkkal? A laktózérzékeny egyszer és mindenkorra felejtse el a tejet? Ezekre a kérdésekre Dr. Székely-András Imrével, a LIFE Egészségcentrum gasztroenterológus főorvosának segítségével kerestük meg a válaszokat.

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység olyan állapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) emésztésére, ami kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez (puffadáshoz, hasmenéshez, stb.) vezethet. Oka a tejcukrot lebontó enzim (laktáz) hiánya vagy elégtelen működése. Ennek következménye, hogy a vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést – magyarázza a szakember.

Dr. Székely-András Imre, a LIFE Egészségcentrum gasztroenterológus főorvosa  (kép: FMC)

Kiket érinthet ez a betegség, mikor alakulhat ki és milyen tünetekkel jár?

Sajnos érinthet gyermekeket és felnőtteket egyaránt, azaz lehet velünk született betegség, de kialakulhat később is úgy, hogy a kor előrehaladtával csökken a lebontó enzimek mennyisége. A laktózérzékenységre jellemző tünetek jelentkezése esetén fontos továbblépni és megvizsgálni, mivel állunk szemben. Amennyiben puffadás, hasi görcsök, hasmenés, émelygés, hányás, fejfájás, rossz közérzet lépne fel, érdemes szakemberhez fordulni. A tünetek általában a tejcukortartalmú étel elfogyasztása után 1-2 órával jelentkeznek, de van, akinél sokkal hamarabb. Súlyosságuk a bevitt táplálék mennyiségétől, tejcukor tartalmától függ.

Amennyiben a problémánkkal orvoshoz fordulunk, milyen vizsgálatokra számíthatunk?

A laktózérzékenység kimutatására tejcukor-terheléses vérvétel, illetve H2-kilégzési teszt alkalmas. Aki nem szereti a vérvételt, annak talán a legkisebb kellemetlenséggel a kilégzési teszt elvégzése járhat.
A H2-kilégzési teszthez nincs szükség vérvételre, nem jár semmilyen kellemetlenséggel, hiszen csak a kilélegezett levegőt kell (többször, meghatározott időközönként) a mérőműszerbe fújni. A mérés során, az adott mennyiségű folyadékban feloldott laktóz elfogyasztása után a műszer megméri a kilélegzett levegőben a kilélegzett hidrogén mennyiségét. A speciális eszköz elvégzi a minta elemzését és így következtet a laktázhiány mértékére. Normális emésztés esetén a kilélegzett levegőben nagyon kevés a hidrogén. Laktózérzékenység esetén viszont nem termelődik a laktáz enzim, így a laktóz bakteriális erjesztés útján bomlik hidrogénre és szerves savakra. A bélben keletkező hidrogéngáz a bélfalon áthatolva bejut a véráramba és így kerül a kilélegzett levegőbe. A kilélegzett levegőben mérhető jelentős hidrogéngáz koncentrációnövekedése laktózintoleranciára utal. A teszt időtartama körülbelül 2-3 óra.

 A H2-kilégzési teszt eszközei  (kép: FMC)

Le kell-e mondani a tejről, annak, aki laktózérzékeny lesz?

Azért, mert tejcukor-érzékenységben szenved valaki, nem kell lemondania a tejtermékek fogyasztásáról! Az egyik hatékony megoldás a laktáz pótlása a szervezetünkben. Laktáztablettát lehet kapni a gyógyszertárakban, szakboltokban, melyet tejtartalmú étel vagy ital fogyasztása előtt kell bevenni. A laktáz enzim a tejcukor lebontását, felszívódását segíti elő, így nem lesznek kellemetlen tünetek.
Ugyanakkor napjainkban már széles áruválasztékkal várnak bennünket a szupermarketek laktózmentes termékekkel. Illetve speciálisan laktózmentes termékekkel foglalkozó szaküzletek is egyre nagyobb számban és egyre több helyen előfordulnak. Az éttermekben, szállodákban pedig már szinte mindenhol megjelölik a laktóztartalmú ételeket, hogy ne érhesse meglepetés a laktózintoleranciában szenvedőket. Mindezeken kívül helyettesíthetők is a tejtermékek növényi alapanyagból (rizsből, mandulából, kókuszból stb.) készült tejekkel, tejtermékekkel.

Cikkünk a LIFE Egészségcentrum támogatásával készült.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek