6 évnél régebbi cikk

A kenyértől is puffad a hasad? Valószínűleg lisztérzékeny vagy
Fehérvár Médiacentrum fotójaA kenyértől is puffad a hasad? Valószínűleg lisztérzékeny vagy

Gluténintolerancia, lisztérzékenység. Modern világunk egy újabb „áldására” májusban már világnapon is felhívják a figyelmet az ebben szenvedők. Éttermekben, boltokban külön felirat jelzi a gluténérzékenyek által is fogyasztható termékeket, ételeket, italokat. Hallomásból tudjuk, hogy a gluténérzékenyek kevesebb adót fizetnek. És a szomszéd is azt meséli, hogy ha egészségesebben akarunk élni, érdemes átállni a gluténmentes étkezésre.

Viszont nagyapáink azt sem tudták, létezik egyáltalán a glutén. Nem csak hogy a betegség nem volt jellemző a korábbi évtizedekben, évszázadokban, de a péksütemények, illetve maga a gabona is sokkal kevesebb glutént tartalmazott, mint manapság. A negatív változás az úgynevezett hibrid fajok bevezetésével magyarázható. Illetve azzal is, hogy a sokféle mai modern péksütemény, cukrászati remekmű vagy „tésztaköltemény” formázhatóságában nagy szerepet játszik az a tökéletes „ragasztóanyag”, ami nem más, mint a glutén. De térjünk rá a mendemondákról a szakértői megközelítésekre! A gluténérzékenység fogalmáról, tüneteiről, diagnosztizálásáról, a gluténérzékenységgel való együttélésről a LIFE Egészségcentrum gasztroenterológus főorvosát, Dr. Székely András Imrét kérdeztük.

– Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy pontosan mit nevezünk gluténérzékenységnek?

A gluténérzékenység, azaz a gluténintolerancia egy autoimmun betegség. Arról van szó, hogy a szervezet a számára veszélyes fehérjét, a glutént nem tudja lebontani, eközben ellenanyagot termel, ami károsítja a bélnyálkahártyát. A bélben lévő bélbolyhok, amelyek a tápanyag felszívódásában segítenek, folyamatosan sorvadnak, ezáltal csökken a felszívófelület. A szervezet számára fontos tápanyagok nem tudnak felszívódni, ami különböző hiánybetegségek kialakulásához vezethet (mint pl. vashiány, kalciumhiány, vérszegénység).

– Melyek a gluténérzékenység leggyakoribb tünetei?

– Leggyakrabban igen kellemetlen tünetekkel, haspuffadással, hasgörcsökkel, hasmenéssel jár ez a betegség, amit az okoz, hogy a fel nem szívódott tápanyag továbbjut a szervezetbe, ahol úgynevezett bakteriális emésztés jön létre.

– Milyen diagnosztikai módszerek vannak a betegség megállapítására? Mikor szükséges a sokakat elrettentő endoszkópiás beavatkozás?

– A gluténérzékenység ténye sokszor már egy vérvétellel kimutatható. De biztos diagnózist endoszkópos beavatkozás során történő vékonybél-biopsziával (a nyombélszakaszból, a bél gyomor utáni részéből történő mintavétel segítségével), szövettani vizsgálattal lehet felállítani. Az endoszkópos beavatkozás gluténintoleranciára utaló tünetek fennállásakor legtöbbször elkerülhetetlen, mivel egyes esetekben előfordulhat, hogy a vérvizsgálat eredménye nem mutatja ki az intoleranciát. Egyébként az endoszkópos vizsgálattól nem kell félni, de ha valaki mégis tartana tőle, felhívjuk a figyelmet, hogy az endoszkópiát bódításban, azaz felületes altatásban is végezzük.

– Mit kell tenni, ha a vizsgálati eredmények nem egyértelműek?

A vérvétel (szerológia) pozitív eredménye megerősíti a szövettan eredményét, ám ha nem mutatja ki a gluténérzékenységet, az még a betegség fennállását nem zárja ki. A nyálkahártya állapotának pontos felmérése miatt szükséges az endoszkópos vizsgálat.

Gabonafélék, magvak, bogyók, amelyeket gluténérzékenyek is ehetnek  (kép: ohsu.edu)

– Mi a teendő, ha kiderül valakiről, hogy gluténérzékeny?

– A gluténérzékenység, gluténintolerancia megállapítását követően gluténmentes diétás étrendet kell bevezetni! Azaz – a teljesség igénye nélkül ki kell iktatni az étkezésből a péksüteményeket, kenyeret, tésztaféléket, minden gluténtartalmú gabonakészítményt, ételt és italt. A diéta helyes betartása érdekében érdemes utánanézni interneten is a gluténtartalmú ételek és italok listájának (ma már rengeteg ilyen tartalmú weboldal létezik), mert sokszor nem is gondolná az ember, hogy az alapvető gluténtartalmú élelmiszerek mellett mennyi minden – konzervek, felvágottak, egyes sajtok, stb. – tartalmazhat glutént. De természetesen, hogyha valaki a gluténérzékenyek népes táborába kerül, legjobban teszi, ha dietetikus szakemberhez fordul, aki korrekt információkkal szolgálhat mind a diétáról, mind az otthon használatos egészséges gluténmentes alapanyagok (pl. kukorica-, rizs-, köles-, hajdina-, mandulaliszt, stb.) beszerzéséről, annak érdekében, hogy gluténérzékenyen is teljes értékű életet élhessen.

– Ha egy hosszabb időszak eltelte után teljesen megszűnnek a panaszok, abba lehet hagyni a diétát?

– A diéta abbahagyásával a tünetek ismét jelentkezhetnek, így ez nem javasolt. Ráadásul a betegség tünet nélkül, csendben is pusztíthat, és akár komolyabb problémákat is okozhat.

– Lehet különbség az egyes emberek gluténérzékenysége között? Örökletes-e a gluténérzékenység? Ha igen, lehetséges-e, hogy a gyermek nem, de az unoka örökli a betegséget?

– Egyéntől függ, mennyi glutén elfogyasztása után jelennek meg a tünetek. Akad, akinél már a legkisebb mennyiség is kellemetlen panaszokkal jár, másoknál csak a nagyobb mennyiség okozhat problémát, ám mindegyik esetben fennállhat gluténérzékenység. Ezért lényeges, hogy mindenképp gasztroenterológus szakorvoshoz kell fordulni az alapos kivizsgálás érdekében. A gluténérzékenység sajnos örökölhető betegség. Vagyis előfordul, hogy a gyermekek öröklik, de az is gyakori, hogy egy generáció kimarad és csak az unokák lesznek gluténérzékenyek.

– Mikor múlik el a gluténérzékenység?

– Vannak esetek, mikor a gyerekkori gluténérzékenyek diétás étrendje felnőttkorra kiegészíthető némely gluténtartalmú élelmiszerrel, vagy a diétát – persze egészséges étrend mellett – teljesen meg lehet szüntetni. Sajnos azonban a felnőttkorban kialakult gluténintolerancia nem múlik el. De ma már a diéta betartását és a gluténérzékenyek számára a teljes értékű élethez való hozzájutást elősegíti az a tény is, hogy nem csak a boltokban, hanem számos étteremben, nyaralóhelyen is találkozhatunk a gluténmentes termékekkel, ételekkel, italokkal.

 

A cikk összeállítását a Life Egészségcentrum segítette.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek