6 évnél régebbi cikk

Ultrahang – Gyors segítség a diagnosztikában
Fehérvár Médiacentrum fotójaUltrahang – Gyors segítség a diagnosztikában

A fent látható csonkakúp-palástot idéző képet mindenki ismeri. Megcsodálta rajta a saját, a barátnő, a szomszéd gyermekét vagy épp a születendő kistestvérről kérdezte meg, hogy biztos, ez az én tesóm? Ahogy már kiderülhetett, beszélgetésünk az úgynevezett ultrahang-diagnosztika körül forog. Megtudhatjuk, hogy az eljárást alapvetően nem a kisbabák korai fotózására fejlesztették ki, hanem különböző belső elváltozások felderítésére. Egyébként a magzatokról is azért készül 12 hetesen ultrahangfelvétel, hogy betegségeket szűrjenek ki. A babafotó csak mellékesen készülő szuvenír a szülők számára.

Az ultrahang (UH), az orvostudomány által kifejlesztett képalkotó módszer, olyan technikai és technológiai eljárások összessége, amelyek segítségével az emberi testről egy betegség feltárása céljából használható képeket alkotnak. Az ultrahangvizsgálat során az ultrahanghullámok és visszhangok megmutatják a szövetek belső struktúráját. Az orvos (radiológus) feladata pedig az, hogy megfelelően értelmezze ezeket a képeket, meglássa, ha valami baj van. Az orvosi fizika és a számítástechnika fejlődésével párhuzamosan a műszeres vizsgálati módszerek, benne az orvosi képalkotási módszerek is folyamatosan fejlődnek. A mai modern ultrahang-diagnosztika jelentőségéről, lehetőségeiről Dr. Bartus Anikóval, a LIFE Egészségcentrum radiológus főorvosával beszélgettünk, aki immár több mint húsz esztendeje végez radiológiaiultrahang-vizsgálatokat városunkban.

Dr. Bartus Anikó radiológus főorvos  (fotó: Horváth Reni)

– Milyen szerepük van az UH-vizsgálatoknak a gyógyításban, betegségmegelőzésben?

– Kiemelkedő szerepük van, hiszen az ultrahang ma már alapvető diagnosztikai vizsgáló módszer, amire a háziorvosok és a kórházi szakorvosok is támaszkodhatnak. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, hiszen egy diagnózis megerősítésében vagy felállításában az ultrahang sok esetben azonnal tud segítséget nyújtani. Nem invazív eljárás, vagyis sem szúrással, sem vágással nem jár. Egyszerűen kivitelezhető, nem jár fájdalommal, nincs sugárterhelés, tehát teljesen veszélytelen vizsgálati módszer.

– Milyen konkrét betegségekre lehet fényt deríteni ezekkel a vizsgálatokkal?

– Az ultrahangvizsgálat sok betegség diagnosztizálásához tud gyors segítséget adni, így inkább csak példákat említenék. A hasi ultrahang a vese, máj, lép, hasnyálmirigy, epehólyag, húgyhólyag, prosztata betegségeinél (kő, daganat, gyulladás, sérülés esetén) illetve kismedencei szervek gyulladásainál fontos vizsgálati módszer, de az akut vakbélgyulladás vagy vékonybélgyulladás megállapításában is lehet diagnosztikus értékű. Az erek vizsgálata a kardiológusnak kiegészítő információt ad az érrendszer állapotáról, a vénák esetében ultrahanggal kimutatható a trombózis. Az emlőultrahang a jó és rosszindulatú emlőbetegségek elkülönítésében, a mintavételek pontos kivitelezésében segít. De hosszú még a sor...

– Az Ön tapasztalatai szerint melyek a leggyakrabban előforduló ultrahangos vizsgálatok?

– Nálunk arányaiban a legtöbb a nőgyógyászati, a hüvelyi, a hasi ultrahang, ezen kívül a karotisz, vagyis a nyaki verőér doppleres vizsgálata és a mélyvénás alsó végtagi doppler. Intézményünkben sok a lágyrész-ultrahang, illetve a mammográfiás vizsgálatok során végzett emlő UH-vizsgálatok száma is.

 

– Milyen tünetek esetén kell UH-vizsgálatra jelentkezni, kiknek ajánlott?

– Bármilyen panasz, tünet esetén elsődlegesen háziorvoshoz vagy szakorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén ajánlani fogja az UH-vizsgálatok elvégzését. A panaszokat nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen nem mindegy, hogy egy betegséget milyen időszakában, korán vagy későn fedezünk-e fel!

– Arányaiban a páciensek számát mi határozza meg leginkább? Kor, nem, foglalkozás?

– Alapvetően nyilvánvalóan több az idősebb páciensek száma, akik már konkrét panaszokkal érkeznek hozzánk, míg a fiatalabb pácienseink inkább szűrőjellegű vizsgálatokon vesznek részt. (Pl. nagyon sokszor kérnek UH-vizsgálatot bőrelváltozás, allergia esetén, ami inkább a fiatalabbakat érinti.)

– Hogyan történik a gyakorlatban egy egészségügyi probléma feltárása, megoldása? Kikkel kell együttműködnie ebben a radiológusnak?

– A páciens felkeresi a háziorvost, aki azután a megfelelő szakorvoshoz, szakorvosokhoz irányítja. Egy-egy probléma feltárása érdekében általában további vizsgálatokra van szükség, ezek közül az egyik lehet az UH. Így a szakorvos kollégákkal – nőgyógyásszal, urológussal, kardiológussal, belgyógyásszal, endokrinológussal – közösen egyszerűen rövidre zárható, milyen kezelésre, milyen gyógymódra van szükség. A páciens szempontjából persze az a legjobb, ha egy olyan egészségügyi intézményben végzik el a kivizsgálást, ahol nem kell sokat várnia, ahol a modern vizsgálati eszközök mellett egy helyen adott a lehetőség a teljes körű kivizsgálásra.

– A betegségmegelőzésben a szűrővizsgálatok, ultrahang vizsgálatok elvégzése mellett fontos szerepet játszik az egészséges életmód is. Az orvos a hétköznapokban igyekszik-e példát mutatni a környezete számára mondjuk a saját egészséges életmódjával?

– Mindenképp. Bár a munkám mellett sajnos elég kevés szabadidővel rendelkezem, ilyenkor próbálok sokat mozogni. Szeretek kimozdulni otthonról, szeretek sétálni, kirándulni. De nagy hobbim a kertészkedés is, hiszen családi házban élünk, illetve hetente egyszer mindig beiktatok a programomba egy komolyabb edzést. Korábban tollasoztam, aerobikoztam vagy konditerembe jártam, jelenleg pedig úgynevezett TRX funkcionális tréningeket végzek – súlyzók nélkül, saját testsúllyal, TRX-kötéllel. Mindenkinek ajánlom, mert nagyon hatásos! Egyre fontosabb számomra a természet, a természetközeliség. Ha ezek a kikapcsolódási pontok rendszeresen megvannak az életemben, az sokat segít a mindennapokban, a munkám végzése során is. 

A cikk összeállítását a Life Egészségcentrum segítette.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek