6 évnél régebbi cikk

Félsz a fogorvostól? Akkor aludj, míg ő tömi a fogad!
Fehérvár Médiacentrum fotójaFélsz a fogorvostól? Akkor aludj, míg ő tömi a fogad!

Annyira félsz a fogorvostól, hogy addig húzod-halasztod az éves ellenőrzést, hogy három-négy év is lesz belőle? Meg persze néhány érzékeny fog, fájdalmas harapás. Ha valamit, a fájdalommentes, altatásban végzett tömést biztosan neked találták ki! És van ilyen Fehérváron is.

A modern orvostudományon belül a fogászat az egyik olyan szakterület, amely az elmúlt időszakban, évtizedekben a legnagyobb fejlődésen ment keresztül. Éppen ezért a fogász szakorvosok és a legtöbb fogászati szakrendelő is próbál haladni a korral. Viszont a közvélemény, különösen azok, akik keveset járnak fogorvoshoz, sokszor nem is tudják, milyen egy mai modern fogászati vizsgálat vagy kezelés. Sokszor csak akkor megyünk el fogorvoshoz, mikor már baj van, mikor már nagyobb fájdalmat is érzünk – éppen a fájdalomtól való félelmünk miatt. Pedig aki rendszeresen megvizsgáltatja a fogait, biztosan nem találkozik a fogfájással. Különösen azért, mert ma már számos olyan technikai újítás, alternatív kezelés létezik, ami nem jár fájdalommal, legfeljebb kicsit kellemetlen. Vagy például elterjedőben vannak az altatásban végzett kezelések is, amelyek épp azoknak ajánlottak, akik minden eszközzel próbálnak megkerülni egy fogászati beavatkozást. A világszínvonalú eszközökről, fogászati kezelőegységekről, az elterjedőben lévő altatásos módszerekről a LIFE Egészségcentrum fogászati részlegeként működő DEÁK DENTAL Fogászati Centrum vezetőjét, Dr. Deák Balázs fogorvos-szájsebész szakorvost kérdeztük.

 Székesfehérváron talán egyedülálló módon végeznek Önök altatásos fogászati kezeléseket. Akik még nem hallottak ilyen módszerről, azok számára szeretnénk megtudni, miért jó altatásban végezni a kezeléseket? Kiknek ajánlott? Milyen kezelések végezhetők el altatásban?

– Gyakorlatilag bármilyen fogászati kezelés elvégezhető altatásban, mely teljesen fájdalommentes, emellett hatékonyabb és ugyanolyan biztonságos módszere a fogak kezelésének, mint a helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozások. Bárki, aki fél a fogorvostól, a fogászati kezeléstől, az kérheti az altatásos kezelést. Nem bódításról, hanem teljes altatásról van szó. Ezért ahogy egy műtét esetén, az altatást megelőzik különböző előzetes laborvizsgálatok, EKG, stb. Nem csak a félős pácienseinknek ajánljuk az altatásos fogászati kezeléseket, hanem azoknak is, akik nagyon kevés idővel rendelkeznek, hiszen egy altatás alatt sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, egyszerre akár a teljes fogazat helyreállítása lehetséges, ami hagyományos helyi érzéstelenítésben többalkalmas kezeléssorozatot igényelne. Nem kell többször visszajönni a páciensnek a kezelések miatt, hanem egy nap alatt elkészül minden. Emellett a nagyon érzékeny garatreflex-szel rendelkező, „öklendezős” pácienseink számára is nagy segítség az altatásos fogászati kezelés.

 Nagyon sokan félnek a fogászati kezelések, beavatkozások során a fájdalomtól. Azt a célt, hogy a fogorvoshoz érkező páciensek lehetőség szerint semmilyen fájdalmat ne érezzenek, csak altatásban lehet elérni?

– Természetesen aki nem altatásban szeretné igénybe venni a fogászati kezeléseket, annak sem kell fájdalomra számítania. Helyi érzéstelenítésben a mai modern fájdalomcsillapítók segítségével is elérhető a teljes fájdalommentesség. Legfeljebb az injekció lehet kicsit kellemetlen, a beavatkozás azonban ezt követően teljesen fájdalommentes.

– Az Önök szakrendelőiben szájsebészeti beavatkozásokat is igénybe lehet venni és fogszabályozással is foglalkoznak. Megtudhatnánk, mire, milyen kezelésekre kell ezeken a területeken belül konkrétan gondolni?

– A szájüregen belüli szájsebészeti beavatkozások teljes spektrumát lefedjük. Gyulladásos elváltozások diagnózisával, kezelésével, áttörésben visszamaradt bölcsesség fogak műtéti eltávolításával, fogászati eredetű ciszták kezelésével és fogbeültetéssel is foglalkozunk. Az implantációk, fogpótlások összes fajtája elérhető nálunk, minden munkánkra garanciát vállalunk. Új szolgáltatásunk a fogszabályzás, melyet minden korosztálynak: felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlunk. A mai modern eszközökkel és eljárásokkal gyakorlatilag bármilyen életszakaszban lehetősége van pácienseinknek, hogy a fogsoruk, mosolyuk szépségén javítsanak.

– Ha körbenézünk a fogászati centrum vadonatúj helyiségeiben, számos új modern fogászati berendezés segíti az itt dolgozó fogszakorvosok munkáját, illetve az ide betérő páciensek gyógyulását. Ezek közül emeljük ki a fogorvosi radiológiai diagnosztikában forradalmi áttörést, csúcstechnológiát jelentő, úgynevezett 3D CONE BEAM CT készüléket. Mire jó ez a berendezés, milyen gyakran fordul elő a székesfehérvári és a hazai fogászati rendelőkben?

– A 3D CONE BEAM CT készülék segítségével háromdimenziós felvételek készíthetők az állcsontokról és a fogakról, míg a hagyományos panoráma röntgen csak 2 dimenziós képet ad. Legnagyobb jelentősége a szájsebészet területén van a gyulladásos elváltozások, ciszták diagnosztikájában, illetve fogbeültetéseknél. Implantátumok beültetése esetén pontosan mérhető az adott páciensnél rendelkezésre álló csont mennyisége, ezáltal az implantációt végző fogorvos a legoptimálisabb átmérőjű és hosszúságú implantátumot tudja behelyezni. Nélkülözhetetlen az ún. navigációs sebészetben is, melynek során a CT felvétel alapján számítógéppel megtervezzük az implantátumok optimális helyzetét, majd egy speciális műtéti sablon segítségével az implantátumok teljes pontossággal és biztonsággal az előre megtervezett legideálisabb pozícióba helyezhetők el. Panoráma röntgennel nem mérhető egyáltalán a csontvastagság, és a csont ún. vertikális magassága is csak becsülhető.

Egyébként Nyugat Európában ma már minden implantátum behelyezése előtt minimum feltétel, előírás ilyen CT felvétel készítése, Magyarországon viszont az eszközök magas ára miatt még kevés helyen érhető el ez a minőségi szolgáltatás, ezért hazánkban egyelőre csak a szakma által javasolt az alkalmazásuk.

– Végül egy nem szakmába vágó kérdés: mit csinál a fogorvos, ha épp nem dolgozik?

– Szeretem a munkámat, szeretem teljes erőbedobással végezni a feladataimat, ezért sokat is dolgozom. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az átlaghoz képest kevés szabadidőm van. Ilyenkor igyekszem minél több időt a kisfiammal tölteni. Próbálok egészséges életmódot élni, ezt orvosként és magánemberként is fontosnak tartom. Szeretem az aktív sportokat – nem csak nézni, de művelni is: ha tehetem, sokat teniszezek és a síelek.

A cikk összeállítását a Life Egészségcentrum segítette.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek