3 évnél régebbi cikk

Fejér megyében nincs 24 órás fogászati ügyelet
·Egészségfogorvos·Utolsó frissítés: undefined
Fejér megyében nincs 24 órás fogászati ügyelet
·Egészségfogorvos·Utolsó frissítés: undefined

Fejérben nincs közfinanszírozott, 24 órás fogászati ügyelet. Marad az önköltséges, magánrendelői ellátás, vagy megbirkózunk a fájdalommal.

Ugye, köztetek is vannak olyanok, akiknek pont hétvégén vagy késő este és éjszaka fájdult már meg a foga? De annyira, hogy az addig felgyülemlett minden félelmet hátrahagyva rohantatok fogorvost keresni.

Nos, valójában itt kezdődnek a problémák! Rajtatok kívül kétmillió embernek okoz gondot, ha a hivatalos rendelési időn túl hasít fájdalom a fogába. Ugyanis az ország hat megyéjében - köztük Fejérben - sincs közfinanszírozott, 24 órás fogászati ügyelet, derül ki a Népszava hétfői cikkéből.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke tréfásan mondta, ha valakinek nagyon sürgős, a legjobb, ha vonatra száll, és meg sem áll a fővárosi Szentkirályi utcai ügyeleti központig. A  Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetben folyamatos az ellátás.

Bár az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító olyan kevés pénzt fordít a feladatra, hogy abból lehetetlen megoldani a problémát.

"A körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene finanszírozni a fogászati anyagot, az orvos és az asszisztencia bérét, a takarítást, és az egyéb rezsiköltségeket. Ennyiből nem lehet fenntartani ezt az ellátást. Így országosan alig van 24 órában működő fogászati ügyelet."

A Magyar Orvosi Kamara alelnökének számítása szerint egy megyei jogú városban az előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint sem hozható ki évente 50-60 millió forintnál kevesebből.

A legtöbb helyen - köztük Székesfehérváron is - a hétvégén és az ünnepnapokon tartanak néhány órás ügyeletet: szombat vasárnap és munkaszüneti napokon 8-tól -14 óráig az Orvosok Házában vehető igénybe a közfinanszírozott szolgáltatás.

Akinek nem ezekben az időpontokban fájdul meg a foga, elmegy egy magánszolgáltatóhoz, vagy megpróbálja elviselni csillapíthatatlan fájdalmát.

Dr. Rostási-Szabó Judit a fehérvári Najudent fogászat szakorvosa elmondta, hogy a koronavírus miatt a magán fogorvosok látogatása sem egyszerűsödött. Előzetes telefonos szűrés nélkül - bármennyire nagy a fájdalmunk - nem léphetünk be a rendelőbe.

Azt is megtudtuk, hogy melegfront idején többen keresik fel fogorvosukat. Ilyenkor az addig panaszmentes fogak érzékenyebbé válnak vagy begyulladnak.

Dr. Rostási-Szabó Judit elmondta, hogy fogaink állapota javult az előző évekhez képest. Bár a fiatalabb generációknál jobbak a mutatók, az idősebb korosztály is sűrűbben látogatja a fogorvosi rendelőket, és veszi igénybe azok szolgáltatásait.

A szülők többsége - saját tapasztalataikból merítve - nem engedi, hogy elhanyagoltak legyenek gyermekeinek fogai.

"Gyakran viszik általános állapotfelmérésre csemetéiket, nem várnak a fájdalom bekövetkeztéig. Ők már a megelőzés, a prevenció hívei. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt  félévente kellene  fogászati szűrésre járni."
Borítókép: Pexels
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek