6 évnél régebbi cikk

Hova tovább? - Az Alba Regia Felsőoktatási Expón jártunk
Fehérvár Médiacentrum fotójaHova tovább? - Az Alba Regia Felsőoktatási Expón jártunk

Tegnap ment le, immár harmadik alkalommal az Alba Regia Felsőoktatási Expo, amelyre mi is bekukkantottunk. A szakkiállításon a középiskolás nebulók a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is főként a duális képzésről kaptak tájékoztatást. Az expón a fehérvári felsőoktatási intézmények mellett a duális képzésben résztvevő cégek is különálló kis standokon képviseltették magukat.

Hétfőn ismét megtelt az Alba Regia Sportcsarnok, ám most nem egy kosármeccs miatt, hanem sokkal inkább a harmadik alkalommal megrendezett Alba Regia Felsőoktatási Expo miatt. A rendezvényen valami eszméletlenül sokan voltak, így rögtön a megnyitó után (és már alatta is) beindult az élet, és mindenki a számára legérdekesebb standokhoz sietett. Ott volt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa és természetesen a Kodolányi János Főiskola is. A felsorakozó huszonhárom cég közül a NAV standjára voltak a legtöbben kíváncsiak, de a Denso, Sapa, Harman triónál is szép számmal voltak érdeklődők.

A cégek különálló standokon adtak tájékoztatást (Fotó: szekesfehervar.hu)

Egy kicsit távolabbról szemlélve az eseményeket, a kígyózó sorokból megítélve azt kell mondjam, hogy a suliknál a legnépszerűbb egyértelműen a Corvinus volt, aztán következett az Óbudai Egyetem, majd végül a Kodo zárta a sort. Úgy gondolom, ez nem véletlen, hiszen a manapság legnépszerűbb szakok közül Fehérváron a Kodolányiban kevés indul.

"Tudom, hogy három egyetem is itt van, de én célirányosan a Corvinus miatt jöttem. Gazdálkodás és menedzsmentet szeretnék tanulni, ha lehet duális képzésben, bár az igazából mindegy, és azt ugye az Óbudain nem tudok. Régebben még a Kodóba szerettem volna menni, de - sajnos, vagy nem sajnos - a Corvinus már köröket ver rá." - 18 éves lány a Corvinus standjánál.

A tavalyi évben kilenc alapszakon és egy mesterszakon indult duális formában képzés, amelynek köszönhetően a három felsőoktatási intézmény összesen negyvennyolc céggel együttműködve 215 (!!!) szakmai gyakorlati helyet kínált a fiatalok számára. És ez a szám csak tovább nő, ugyanis a következő tanévtől már mintegy kétszáz új duális hallgatói hely lesz és a Corvinus rátesz még egy lapáttal: jövő szeptembertől a vendéglátás-turizmus duális képzés is elindul Fehérváron. Szuper! Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara sem marad le a sorban, ugyanis mintegy százhúsz fővel veszi ki a részét a duális képzéses bizniszből.

Csak sodródtam az árral (Fotó: Pál Loránd)

Ez mind szép és jó, de tényleg működik? Egy rövid körbekérdezgetés után kicsit közelebb kerültem a diákokhoz - így a megoldáshoz is - és kiderítettem, hogy manapság mi a menő. Már az első körben világos volt, hogy nemcsak konkrét alapszakok, hanem ténylegesen a sulik által meghirdetett duális képzéses szakok érdekelték a kilátogatókat, mert ahogy mondták: hát ki ne szeretne már suli mellett egy kis gyakorlatot és pénzt szerezni? Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Meló-Diák és a Pannonjob előtt álló tömött sorok. Ugye, hogy ugye? 

"Persze, hogy duális képzéseket keresek. Más nem is fordult meg a fejemben. Egyértelműen dolgozni szeretnék, hogy egy kicsit független legyek otthontól, de tanulni is kéne, és így, ezzel a képzéssel mindkettő mehet. Aztán, ha bejön a meló és jó is vagyok, akkor a suli után megmaradok ott. Egyszerű a képlet." - 17 éves lány a Meló-Diák standjánál.

"Nagyon sokat gondolkoztam, hogy Pest legyen vagy Fehérvár. Most úgy gondolom, hogy maradok. Egyrészt tök jó, hogy az a pénzügyes szak, amit kinéztem helyben van, de még dolgozhatok is mellette. És nemcsak ilyen kamu gyakorlatok vannak, hanem komoly cégeknél szerezhetek munkatapasztalatot és ez fontos. Őszintén örülök, hogy Székesfehérváron egyre több a lehetőség." - 18 éves srác a tömegben sétálva.

Annyit írtam már róla, de pontosan mi is az a duális képzés?

Kérlek szépen a duális képzés lényege, hogy a lelkes hallgatók, miközben nappalin tanulnak, egyidejűleg gyakornokként is dolgoznak a képzésüknek megfelelő és a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati oktatást nyújtó cégnél. A duális képzéses diákok ezért cserébe már pénzt is kapnak, így már a sulis éveik alatt belekóstolhatnak a "nagyok" világába és önfenntartóvá válhatnak. Úgyhogy tényleg praktikus egy dolog.

Aztán, ha már duális képzés: aki nagyon elcsípte ezt a lehetőséget, azoknak felhívnám a figyelmét a mai Állásbörzére is, ahol amellett, hogy ott lesznek a duális képzésben résztvevő cégek, az aktív álláskeresők is megtalálhatják számításaikat. Az Állásbörzén emellett azok is segítséget kaphatnak, akik váltani szeretnének, új munkalehetőséget keresnek, vagy az eddigi mellé más szakmát tanulnának. Szóval ma 17.00-ig Fejér Megyei Hírlap Állásbörze, szintén az Alba Regia Sportcsarnokban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek