7 évnél régebbi cikk

Izotóniás italok, avagy mit igyunk edzés alatt és után?
Fehérvár Médiacentrum fotójaIzotóniás italok, avagy mit igyunk edzés alatt és után?

Az izotóniás ital kifejezésről sokan a műkék szélvédőmosó folyadékra asszociálnak, vagy a durván mesterséges zöldben virító jégoldóra. Amiből viszont két spricc elég ahhoz, hogy lemarja az üvegről a szennyet vagy a jeget, az a gyomrunknak sem tehet jót. Ezért hát ne asszociáljunk tovább, hanem nézzük meg, mi is az izotónia, s miként tölthetjük fel szervezetünket házilag készített, adalékmentes (tehát bio) folyadékkal?

Az izotónia a szervezetben található folyadék sűrűségére vonatkozó követelmény. Lényeges, hogy nem csak az számít, hogy mennyi folyadék található a testünkben - a múltkor ecseteltük az izovolémia fogalmát és a dehidráció veszélyeit -, hanem az is fontos, hogy milyen a koncentrációja!

Izotóniás sűrűségűnek nevezzük azt a folyadékot, amely koncentrációja 300 mosmol/liter. Mivel ez a mértékegység valószínűleg nem sokat mond az olvasónak (bár, ha a lányomat most megkérdezném arról, hogy megtanulta-e holnapra a „mosmol” deffinicióját, bizonyára teljesen hihető arckifejezéssel mondaná, hogy „Már rééééééééééégen!”, csak, hogy tovább skype-olhasson vígan a barátnőivel, miközben sejtése sincs róla, mi az, talán még kiejtené se tudná helyesen, de ha már a szülő kérdezi, hát biztos a tananyag része, és majd éjjel stikában úgyis utána néz és nem marad le semmiről  - gondolja ő! ), ezért hozzáteszem, hogy ez a 0,9 %-os nátriumklorid oldat - azaz a konyhasóoldat - sűrűségének felel meg. Ezért ezt fiziológiás sóoldatnak nevezzük.

Sportolás közben folyadékot vesztünk, s ez az izovolémia, valamint az izotónia kívánatos állapotát is megszünteti. Edzések, versenyek alatt besűrűsödik a vér, ami miatt jelentősen hanyatlik a versengés dinamikája, s romló vérellátás áll be az izomzat és különböző szerveink irányába.

Ha izotóniás italt fogyasztunk ilyenkor, akkor a szervezetünk pont azt a sűrűséget kapja, amire szüksége van, és sem a hígulási, sem a sűrűsödési folyamatok nem indulnak el. Az izotóniás ital ugyanolyan ozmozitású, mint a test folyadéka, ugyanannyi szénhidrátot és elektrolitot tartalmaz. Felszívódása a vízhez hasonló.

A világ egyik leghíresebb izotóniás italos pillanata, amikor a Super Bowlt nyerő csapat játékosai a vezetőedző nyakába borítják a teljes hordó tartalmát
(Fotó: blogs.voanews.com)

A hipotóniás italoknak alacsony az ozmozitása, vagyis kevesebb arányban van bennük a szervezet számára fontos anyagokból (szénhidrátokból és elektrolitokból), ezért felszívódásuk gyorsabb a víznél. A hipertóniás italoknak – már kikövetkeztethető az előbbiekből – magasabb az ozmozitása, több elektrolitot és szénhidrátot tartalmaznak, koncentráltabbak, és lassabban szívódnak fel, mint a tiszta víz.

Ha már megemlítettük az elektrolit fogalmát, akkor a sókról sem szabad elfeledkezni! Az izoionia témakörébe tartozik e két adat, mely arra mutat rá, hogy nemcsak az a fontos, hogy milyen mennyiségű és sűrűségű a testükben lévő folyadék, hanem, hogy milyen az összetétele ionok és sók tekintetében!

A sportolás közben elveszített sókat és ionokat vissza kell pótolnunk, amelyet megfelelő folyadékkal tudunk megtenni! Ha bármilyen összetevőből több, illetve kevesebb van a testünkben a szükségesnél, akkor működészavarok léphetnek fel, s a teljesítőképesség is csökken. Amikor sportolunk, a kalcium, kálium, klór, nátrium és (ez talán a legismertebb) magnézium pótlására kell a legjobban odafigyelni.

Erre alkalmasak a kifejezetten sportolók számára kifejlesztett izotóniás sportitalok, illetve azok házilag elkészíthető változatai. Bár megjegyzem, hogy az izotóniás italoknál a hipotóniásak jobbak felszívódásuk miatt, mert gyorsabban kompenzálják az izzadtsággal keletkezett ásványi sókat és nyomelemeket. Így kevésbé lesz izomláza annak, aki ilyen folyadékot fogyaszt, és nő (elméletileg) a sportteljesítménye is.

A lényeg, hogy mindemellett még a vér cukorszintjét is figyelni kell, ami csökken sportolás közben – és ezzel a sportteljesítmény is romlik.

Sőt, az izohidria, vagyis a vér optimális vegyhatása is figyelemreméltó adatokkal szolgálhat, de ezt inkább most nem ecsetelem, legyen elég annyi, hogy 7,3-7,4 között ideális a ph szint, és ha ez az érték csökken, akkor savasodásról beszélünk, ha növekszik, akkor lúgosodásról. Sportolás közben a savasodás a domináns.

S mivel a vérben található, úgynevezett puffer rendszer (biokémai rendszer) igyekszik a vegyhatási kilengéseket kiegyenlíteni, az edzéshez nem szokott emberek sportoláskor erős fáradtságérzéssel szembesülnek. S, hogy is ne éreznék ezt, hiszen a ph érték hirtelen két vagy háromtizednyi eltérést is produkálhat, és még súlyos működési zavarokat is okozhat.  Edzett sportolóknál viszont 4-5 tizednyi eltérést is képest tolerálni a szervezet rövidtávon.

Mindezekből leszűrhető, hogy az optimális folyadékfogyasztásra bizony nagy szükség van! Amikor sportolunk, a szervezetünk főként folyadékot, sót és cukrot veszít, amit pótolnunk kell és ezt ital formájában tudjuk megtenni. Ideális az, ha kis adagokban fogyasztjuk italunkat.

A pótlást kizárólag jó minőségű sportitalokkal vigyük végbe, mivel - elméletileg, ha a címkéken jelzett adatok a valóságot tükrözik és nincsen semmilyen kis csillag és olvashatatlan apró betűs rész, ahova az van írva, hogy „LEHET”, és „tartalmazHAT” -, ezekkel újra tudjuk tölteni raktárainkat. Ezekben a készítményekben többnyire egyszerű szőlőcukrot és gyümölcscukrot találhatunk, valamint összetett cukrokat a sók és szénhidrátok mellett.

Azt az italt, amely koffeint tartalmaz, és/vagy szénsavas, nem nevezhetjük sportitalnak!

Ajánlom egyébként a házilag elkészített italok fogyasztását! Így garantáltan aszpartam-, színezék- és tartósítószer-mentes, bio folyadékot juttathatunk szervezetünkbe! Ráadásul olcsón, gyorsan, egyszerűen!

Az egyik tanítványom, Zoli tiszta vízbe sót és cukrot kever, azt fogyasztja. Mások 1 liter szénsavmentes vízhez 2 dl frissen facsart narancslevelet kevernek és egy csipetnyi sót. Ha még precízebbek akarunk lenni: 200 ml préselt gyümölcsléhez adjunk 800 ml vizet és 1-1,5 g sót. (Ha kisebb a gyümölcslé koncentrációja, és magasabb a vízé, akkor már hipotóniás italról beszélünk.)

Gál Zoli, sót és szőlőcukrot kever össze szénsavmentes vízzel izotóniás italként, és a teljesítménye valóban nem romlik, sőt! 
(Fotó: Temesvári Márta)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek