2 évnél régebbi cikk

Mi okozhatja a magas vérnyomást?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Mi okozhatja a magas vérnyomást?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Magyarországon másfél millió embernek magas a vérnyomása, mely minden nyolcadik halálesetben is közrejátszik. Miért veszélyes a magas vérnyomás? Melyek a kiváltó okai? Ennek jártunk utána.

„Már-már közhelynek számít az a megállapítás, hogy a magas vérnyomás népbetegség. A lakosság mintegy 15 százalékának - ami Magyarországon másfél millió embert jelent - tartósan 140/90 felett van a vérnyomása és minden nyolcadik halálesetben közrejátszik a magas vérnyomás” – tudtam meg dr. Kovács Lászlótól.  

E ténnyel kapcsolatban felmerül a kérdés:

Mikor beszélünk hipertóniáról, vagyis magas vérnyomásról?

A vérnyomás optimális értéke 120/80 higanymilliméter vagy ennél valamivel alacsonyabb érték. Az említettnél magasabb vérnyomás értékekre számszerű sávos beosztást és ennek megfelelő elnevezéseket alkalmaznak a magas vérnyomás súlyosságának meghatározására. Ezek a sávok nem teljesen egységesek, de a legelfogadottabb az alábbi beosztás: 

Kategória

Szisztolés érték

Diasztolés érték

Optimális

<120

<80

Normális

120-129

80-84

Kismértékben emelkedett

130-139

85-89

1. fokú hipertenzió

140-159

90-99

2. fokú hipertenzió

160-179

100-109

3. fokú hipertenzió

>180

>110

„Persze, ahogy mondani szokás, egy mérés nem mérés, ezért a kardiológusok azt javasolják, hogy ha valakinek az otthon mért értéke rendszeresen 135/85 vagy afölötti, mindenképpen forduljon szakorvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében!” – figyelmeztetett az orvos. – „Egyrészt azért, mert az otthoni vérnyomásmérők nem elég pontosak, másrészt azért, mert a vérnyomás értékek emelkedésével arányosan nőnek a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatai. Gondolok itt például a stroke-ra, a szívinfarktusra, vagy a szívelégtelenségre.” 

A magasvérnyomás-betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportra oszthatjuk: elsődleges (primer) hipertónia, illetve másodlagos (szekunder) hipertónia.

Minden nyolcadik halálesetben közrejátszik a magas vérnyomás

Pixabay/geraldoswald62

Az elsődleges hipertónia esetében nem találunk a magas vérnyomás kialakulása mögött konkrét szervi elváltozást, kórképet vagy esetleg gyógyszeres kezelést, ami megmagyarázná a vérnyomás emelkedését. Esszenciális hipertóniának is nevezik ezt a típust - ilyen a magas vérnyomásos betegségek 80 százaléka -, és úgy fogalmaznak, hogy multikauzális betegségről van szó, vagyis sok tényező együttes jelenléte váltja ki.

Az örökletes hajlam valószínűsége mellett a problémát kiválthatják a környezeti tényezők: a helytelen életmód, a stressz, a mozgásszegénység, a helytelen táplálkozás (főleg a túlzott szénhidrát-, ezen belül is a mértéktelen cukorbevitel), az elhízás, a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás. 

„Mindezeket az okokat persze már unalomig ismerjük, ám valahogy mégsem sikerül kiküszöbölni, vagy legalább mérsékelni a testet-lelket romboló, megbetegítő hatásukat” – jegyezte meg dr. Kovács László. – „Pedig az első lépés egy 160-as értéket meg nem haladó szisztolés vérnyomás esetén az életmód-terápia, az életmódváltás volna, mely, ha 3-6 hónap alatt nem hoz eredményt, akkor lenne szükség gyógyszeres kezelésre is. Csak hát ugye az életmódváltás "macerás" és közben sokszor ki kell lépni a komfortzónából. Egy ilyen változás elindítása, fenntartása erőfeszítést, odafigyelést igényel, miközben gyógyszert bekapni sokkal egyszerűbb és kényelmesebb...”

A mértéktelen cukorbevitel is oka lehet a magas vérnyomásnak

Pleva Zsuzsi

A légzésterapeutaként és tüdőgyógyászként is dolgozó orvos a téma kapcsán megemlített még egy alig ismert okot, mely összefügg a fentebb felsorolt életmódbeli tényezőkkel: az orosz Konsztantin Buteyko professzor fedezte fel és írta le számos krónikus betegség, többek között a magas vérnyomás egyik fő okaként a rejtett, krónikus túllégzést, azaz hiperventillációt, mely érgörcsökre, érszűkületre is hajlamosít - ily módon emelve a vérnyomást. Megfelelő légzőgyakorlatokkal - ha nem is azonnal, de néhány hét vagy hónap távlatában - elérhető a vérnyomás csökkenése, normalizálása csökkenő gyógyszeradagok mellett.

Kapcsolódó
67 évesen is kirobbanó formában – Buteyko légzéstechnikával

Tudtad, hogy van olyan módszer, amely megszünteti a túllégzést, normalizálja a test szén-dioxid szintjét, biztosítja a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását és megerősíti az immunrendszert? – Így segít az asztma, az allergia, a magas vérnyomás, a horkolás, a krónikus fejfájás és a pánikbetegség gyógyításában is. – Ha érdekelnek a részletek, akkor olvass tovább!

Legalább az említés szintjén szólnunk kell a másodlagos (szekunder) hipertóniáról is. Ilyenkor a magas vérnyomásos állapot mögött kimutatható szervi ok, vagy egyéb betegségre adott gyógyszeres kezelés áll. Okozhat szekunder hipertóniát például krónikus vesebetegség, veseér rendellenesség, hormonális egyensúlyzavar (a pajzsmirigy túlműködése, a mellékvese jóindulatú daganata által termelt túl sok stresszhormon) is.

A rendszeres sportolással sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunk optimális legyen

Pleva Zsuzsi

A gyógyszeres kezelések közül a szteroid-terápia vagy a fogamzásgátló tabletták tartós szedése érdemel említést, mint a vérnyomás-emelkedés lehetséges kiváltó oka. Ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése, illetve a hipertóniát előidéző gyógyszer elhagyása legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálását.

„Van még egy érdekesség: az úgynevezett izolált magas vérnyomás, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de fiatalabb korban is előfordul és kezelést igényelhet” – tette hozzá dr. Kovács László. – „Ekkor, ha csak az első érték magas, szisztolés izolált magas vérnyomásról, ha pedig a második érték emelkedett, diasztolés izolált magas vérnyomásról beszélünk.”   

(A folytatásban szó esik majd a magas vérnyomás tüneteiről, kockázatairól, kivizsgálásáról, kezeléséről, megelőzéséről, sőt, a túl alacsony vérnyomás esetleges kellemetlen tüneteiről és normalizálásáról is!) 

Borítókép: Pixabay/geraldoswald62
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek