1 évnél régebbi cikk

Ismét aranyat szereztek a Bajnoki Program fehérvári ökölvívói
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Turós Arnold
Ismét aranyat szereztek a Bajnoki Program fehérvári ökölvívói
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Turós Arnold két fiatal tanítványa, Turós Levente és Babinec Dani ismét kiváló bunyóval remekelt az utánpótlás korosztályok részére kiírt Kóczián Kupán.

A Fehérvár Küzdősport SE vezetőedzője, Turós Arnold 2018-ban indította el a Bajnok Programot azzal a céllal, hogy olimpikonokat neveljen. A „Gyerekkortól a felnőtt versenyzői korig” utánpótlás nevelő projekt célja a komplex fejlesztés azon az elven alapszik, hogy akkor lehet igazán sikeres valaki, ha már gyerekkorban megszerzi a szükséges alapokat.

Arnold egy olyan fiataloknak szóló edzésprogramot dolgozott ki, melyet egyesületi keretek között lehet megvalósítani. A program három tehetséges fiatallal indult el: Turós Leventével, Babinec Dániellel és Frank Dominikkel. Utóbbi 2008-as születésű, társai 2009-ben születtek. Bennük látta meg Turós Arnold a potenciált: az ő mozgásuk, gondolkozásuk és lelkesedésük megfelelő volt ahhoz, hogy belefogjanak e nagy feladatba.

Turós Levente, Frank Dominik, Babinec Dániel és Fekete Leon

Facebook/Turós Arnold

Danival egy kicsit másként kellett foglalkozni az elején, mert a fiú Ukrajnából érkezett Magyarországra. Mivel már egészen kicsi korában verekedni küldték szülőhazájában, nagyon sokat kellett rajta finomítani, hogy szépen bokszoljon és megértse: nemcsak az a cél, hogy megverje az ellenfelet, hanem hogy közben szépen is bokszoljon. Korábban nem érezte komfortosnak a ringet, de mára ez szerencsére megváltozott a sikeres edzésprogramnak köszönhetően. (Idén még veretlen!)

„Mindegyiküknek volt sport előképzettsége (futball, boksz, karate…), s erre építettem fel tervszerűen ökölvívó karrierjüket” – árulta el edzőjük. – „Pontosan megterveztem mindent egészen a felnőtt korukig: minden évre leosztva, hogy mikor mi az elvárás. Programjukat a koruknak megfelelő feladatokkal állítottam össze úgy, hogy az adott életszakaszukhoz legjobban illő és legjobban fejleszthető képzést kapják.”

A fiúk pedig az elvárásoknak megfelelően teljesítették eddig a kitűzött célokat. Először Frank Dominik debütált: elsőéves serdülőként második lett az Utánpótlás Magyar Kupán és az OB-n, ezzel bekerült a válogatott keretbe.

Ezen a versenyen is győzött Turós Levente

Facebook/Turós Arnold

Tavaly vezették be (kísérleti jelleggel) az U12-es viadalt, melyen Turós Levi megnyerte az U12-es OB-t és megválasztották a „Legtechnikásabb Utánpótlás Versenyzőnek”. Az ifjú harcos idén januárban bekerült a válogatottba, s immár serdülőként vett részt a válogatott edzőtáboron Frank Dominikkal együtt.

„Igazából én nem is fektetek nagy hangsúlyt arra, hogy ebben a korosztályban jelentős eredményeik legyenek” – vallotta be Turós Arnold. – „Serdülőben és juniorban nem a helyezések és az érmek számítanak ugyanúgy, ahogyan Tóth Adriánnál sem, aki ennek a programnak az úttörője. Nem a dobogóra koncentrálunk elsősorban, hanem a felnőtt sportkarrierre. Most még az alapokat akarom lefektetni, hogy egy nagyon ügyes, jól képzett, stabil lábakon álló sportkarriert járjanak be a srácok. Ez persze nagyon kockázatos, mert 6-8 évet beleölök egy gyerekbe és lehet, hogy jó versenyző lesz, de az is előfordulhat, hogy abbahagyja a bokszot vagy elköltözik. Viszont nagyon fontos az, hogy egy jó alap megléte nélkül nem lehet nagyon komoly eredményeket elérni, csak kisebb részeredményeket. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a Bajnok Programmal, amit megálmodtam, nagy áttörést érünk majd el. 6-10 év alatt fel tudok nevelni egy olyan sportolót, aki igencsak komoly eredményeket ér majd el érett korában.”

Levi és Dani edzőjükkel, Arnolddal

Facebook/Turós Arnold

A fiúk fejlődése tökéletesen halad a terv szerint. Levi és Dani néhány nappal ezelőtt részt vett a Budapesten megrendezett Kóczián Kupa harmadik fordulóján, melyet az utánpótlás korosztályok (U12, serdülő, junior) részére hirdettek meg. A srácok ismét bizonyították tudásukat: kiváló bunyóval aranyérmet szereztek.

Rajtuk kívül a fehérvári csapatból Kalocsa Zoárd is megmérettette magát. Szépen bokszolt és alig maradt le a győzelemtől: végül megosztott pontozással riválisa keze lendült a magasba. Bajcsi Flórának nem volt ellenfele, Mészáros-Veress Áron, Panka Dominik és Sárosdi Patrik pedig edzőmeccset vívott.

Bajnokok

Facebook/Turós Arnold

„Amíg az EB-n voltam, újra járni kezdett a terembe, de mire visszajöttem, nem volt annyira felkészült, hogy el merjem vinni a versenyre” – mesélte edzője. – „A többieket viszont el mertem vinni, mert az alapok, amiket leraktam, bizonyították a Programban rejlő potenciált. Ez egyébként egy felkészülési verseny volt a Magyar Kupára, amit május 18-21 között rendeznek meg.”

Az említett Bajnok Programhoz egyébként egy-két éve többen is csatlakoztak (a 2010-2011-es gyerekek), akik ugyanazon terv szerint edzenek, mint Levi, Dani és Dominik. Pár év múlva meglátjuk majd, hogy megvalósul-e Arnold elképzelése. A jelek eddig azt mutatják, hogy igen...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek