6 évnél régebbi cikk

Szoktál halrudacskát adni a gyermekednek? Nézd meg a NÉBIH tesztjén, hogy a kedvenc márkátok megbízható-e!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Papp Brigitta
Szoktál halrudacskát adni a gyermekednek? Nézd meg a NÉBIH tesztjén, hogy a kedvenc márkátok megbízható-e!

A halrudacska legalább olyan titkokkal és néha meglepetésekkel teli termék, mint a jó öreg parizer. Mégis szeretjük, az én gyermekeim egyenesen rajonganak érte, így nem kérdés, hogy helye van a menüben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta tesztjén most harminc termék összetevőit vizsgálták meg. A rossz hír: a felével kapcsolatban hatósági eljárás indult. A jó: nem élelmiszerbiztonsági okok miatt.

A NÉBIH szakavatott gárdája a gyorsfagyasztott és konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetette, majd a laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását.

Bár 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás, mind megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak. Súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. 

Megnyugtató, hogy a nehézfém tartalom egyik halrudacska esetében sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, ahogyan azok sótartalma is rendben volt. Egy gyártót kaptak némi ferdítésen, hogy a csomagoláson feltüntetett „chilei szürke tőkehal” helyett a laboratóriumi vizsgálat „észak-csendes-óceáni hekk” halfilé tartalmat állapított meg.

A teszten szuperprémiumnak kikiáltott szuper drága halrudak, valamint sajátmárkás termékek is részt vettek. Az eredmény meglepő – legalábbis számomra – a kóstolók kedvence ugyanis a COOP halfilérudak lett, másodiknak a Tesco halrudak úsztak be, míg harmadik helyen a Gran Mare halrudacskák végeztek.

Az összes tesztelt termék értékelését ide kattintva nézheted meg! A tesztelésről és a vizsgálatról pedig videót is készített a NÉBIH.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek