6 évnél régebbi cikk

Gyerünk izibe, Rezibe!
Fehérvár Médiacentrum fotójaGyerünk izibe, Rezibe!

FEHÉRVÁR 500 TIPP, avagy kinek ajánljuk Rezi várát? A Fehérvártól 113 kilométernyire, azaz másfél órányi autózásra fekvő helyet a várromantika kedvelőinek javasoljuk, kisgyerekekkel is teljesíthető kellemes sétát is tehetünk a várromhoz. Érdemes akár csak egy szombati kirándulásra is kiruccanni, de ha megszállunk a környéken, egész hétvégére való programot találunk a környéken a buddhista sztúpától a közeli Keszthely városáig. Rezi a mostanában újra divatos kéktúrázóknak is ideális cél, a falun keresztülhalad Hévíz és Zalaszántó irányába az országos kéktúra.

Rezi legfőbb látnivalója a Meleg-hegy északi dolomitszikláin épült vár. A rom szinte köves földúton majdnem végig megközelíthető autóval is, de a faluból oda-vissza egy 10 kilométeres, két és fél órás túrával egyaránt. A vár pontos helye ha GPS-be be akarjuk írni: 46°51'57.3"N 17°14'29.3"E.

A Rezi vár tanösvény egyik táblája (fotó: Barna Béla)

Történészek szerint már a vaskorban erődítés állt itt, de a mostani várat feltehetően csak a tatárjárás után építették. Birtok szerint volt ez királyi vár, majd a Laczkfy család tulajdona, de mivel összeesküdtek a király ellen, így újra elvették tőlük. A források ellentmondásosak egyébként, van, aki szerint a töröknek sosem sikerült bevennie, van, aki szerint azonban 1589-ben egy portya során megszállták és felgyújtották, utána pedig a régi urai, a Pethők már soha többé nem építették újjá. Sőt, a gersei Pethő család is kihal 1729-ben, így visszaszáll a kincstárra. A várromot és területét 1741-ben Festetics Kristóf megvásárolta, így innentől bő két évszázadon át, 1945-ig a Festetics családé volt a rom, amit a második világháború után államosítottak. Ötvenöt évnyi festői pusztulás után egy nagyobb jött: 1998-ban leomlott a keleti falszakasz egy jelentős része, ez után a 2000-es évben kezdték meg a vár régészeti feltárását és helyreállítását. 

Kilátás Rezi várfaláról (fotó: Barna Béla)

Pazar kilátás nyílik a várból, Rezi sajnos csak néhány falmaradványból áll, de a kilátás az, ami miatt azért érdemes ide jönni. Szépen látszik Zalaszántó és sztúpája is. Van egy érdekes irányjelző is, amely mutatja a közeli helyeket: Sümeg 17 km, Szigliget 18 km, Nagyvázsony 42 km, Csobánc vára pedig 22 km. Valamiért felkerült a táblára Eger (320 km) és Isztambul (1120 km) is.

Rezi kisgyerekkel is kiváló sétacélpont ősszel is (fotó: Barna Béla)

Szabadon és ingyenesen látogatható egyébként a vár, de nem mindig volt ez így, a rendszerváltás előtt a közelben volt egy nagyon titkos katonai objektum, amit minden katonaviselt ember el szokott mesélni. Nos, a hír igaz, a Varsói Szerződés egyik legfontosabb, 1970 körül felépített, tizennyolc hektáros katonai kiképzőhelye volt Reziben: sportpálya, színpad, szabadtéri mozi, minden, ami a komplett élethez kellett volt itt. Az itteni épületeket azonban 1997-ben az alapokig elbontották. Szóval sok minden már tényleg nem emlékeztet arra, hogy a fellegvár közvetlen közelében titkos katonai bázis működött. 

Titkos katonai objektum is működött itt (fotó: Barna Béla)

Ha csak természetközeli élményre vágyunk, a vár előtt van egy nagy térség az erdő szélén, kulturált fedett padokkal és szalonnasütővel, kisgyerekesek akár csurdíthatnak itt egy szalonnát, de uzsonnát hozni és itt falatozni mindenképpen érdemes. Ha Rezi környékén akarunk megszállni, a tőle pár kilométerre lévő Hévízen vagy Kehidakustyánban bőséges választékot találunk mindenféle árkategóriájú szállásból. Az olcsóbb kategóriába tartozik Zalaszántón a Szent Vendel Kemping faházai. 

Egy buddhista emlék Magyarországon: sztúpa Zalaszántón (fotó: Barna Béla)

Rezi várán kívül egy hétvégi környékbeli kirándulásba belefér még Közép-Európa első buddhista szentélye (sztúpája), mely a falu fölötti hegyen épült 1992-ben egy erdei tisztás közepén, s jól látszik egyébként Rezi várából is. A hófehér, 30 méter magas és 24 m széles építményt 1993. június 17-én személyesen maga a 14. Dalai Láma, Tendzin Gyaco avatta fel. 

Ha még jobban be akarjuk zsúfolni a hétvégénket programmal, sétálhatunk egyet a 20 ezer lakosú Balaton-parti városban, Keszthelyen, amely mindössze csak 10 kilométerre van Rezitől, vagy alternatívaként beugorhatunk Hévízre is fürödni, hogy teljes legyen a kikapcsolódás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek