6 évnél régebbi cikk

Hétvégén ellenőrzik a téli gumit, de a hiányáért nem büntethetnek
Fehérvár Médiacentrum fotója
A1 Car Care Centre
Hétvégén ellenőrzik a téli gumit, de a hiányáért nem büntethetnek

Már javában zajlik a közlekedési hatóságok hétvégi akciója, melynek keretében a személyautók és az autóbuszok megfelelő felkészítettségét ellenőrzik a téli időjárási körülményekre. Pánikra semmi ok: Magyarországon egyelőre nem büntethetnek a téli gumi hiányáért. Ez persze nem jelenti azt, hogy a saját és mások biztonsága érdekében ne is szereljük fel az évszaknak és az útviszonyoknak megfelelő abroncsokat.

November 8-10. között bárkit megállíthatnak a közlekedési hatóságok szakemberei és ellenőrizhetik a gépjárműve téli felkészítettségét. A razzia során nemcsak azt vizsgálják, hogy a gumi megfelel-e az időszaknak, illetve hogy milyen az abroncs műszaki állapota, rendben van-e a méret- és típusazonossága, hanem a fagyálló folyadék szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátokat, az ablakmosó-, világító- és jelzőberendezéseket is ellenőrzik. 

A gépkocsik vezetőit tájékoztatják továbbá a téli járműüzemeltetés általános feltételeiről, illetve felhívják a figyelmétt a téli gumi használatára azoknak, akik még novemberben is nyári gumival járnak. A buszok esetében az ülések és a biztonsági övek rögzítését, utóbbiak működőképességét, illetve a baleseti mentést szolgáló eszközök, például a tűzoltó készülékek, ablaktörő kalapácsok meglétét, az ajtók vésznyitó szerkezeteit is ellenőrzik. 

Magyarországon a környező országokkal ellentétben nem kötelező, csak ajánlott a téli gumi használata, ezért ennek elmaradása esetén az autósoknak nem kell büntetésre számítania. Ennek megfelelően ha valaki nem az évszaknak megfelelő gumi használata miatt okoz balesetet, sem a kgfb, sem a casco biztosítások esetében nem kell számítania biztosítói retorzióra. Ennek ellenére célszerű téli gumira váltani, ha a napi átlaghőmérséklet 7 fok alá esik, mert ekkor már jelentősen veszítenek a tapadásból a nyári abroncsok.

Egy közelmúltban végzett teszten kiderült, hogy a legrosszabb minőségű téli gumi is jobban teljesít téli útviszoyok között, mint egy csúcsminőségű nyári szett. Arról nem is beszélve, hogy a nyári gumik fékútja nagyjából a kétszerese a téliének, így jelentősen növekszik a baleset okozásának és ezzel együtt a személyi sérüléseknek a kockázata is. A téli gumikkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze: Minden, amit a téli gumikról tudnod kell.

Az évszaknak nem megfelelő gumiabroncs használatának veszélyeivel a gépjárművezetők is tisztában vannak - ez már az Apollo Vredestein Kft. online felméréséből derült ki. Éppen ezért a gépjárművezetők 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumiabroncs használatát Magyarországon, ennek elmaradása esetén pedig a büntetés kiszabását is helyeselné. A válaszadók 68 százaléka már lecserélte a nyári gumikat. A gumiszervizek túl vannak az első nagy hullámon, de még így sokan megvárják az első hóesést, ami minden évben rossz taktikának bizonyul.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?”, a válaszadók 80 százaléka válaszolt igennel és csak 11 százaléka mondta, hogy nem tudja megítélni, mivel nem használt még drága abroncsot. Az emberek többsége (52%) még mindig inkább gumisnál vásárol, ugyanakkor egyre többen (34%) szerzik be az abroncsokat az interneten.

És te mit gondolsz a téli gumik esetleges kötelezővé tételéről?

 

 

(MTI, inforadio.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek