6 évnél régebbi cikk

Videóban gyűjtötte össze a Járókelő.hu a fehérváriakat bosszantó problémákat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Járókelő.hu
Videóban gyűjtötte össze a Járókelő.hu a fehérváriakat bosszantó problémákat

Székesfehérvárról összesen 103 bejelentést kapott a köztéri problémák megoldására specializálódott Járókelő.hu, ezeknek nagyjából az egyharmadát már ki is javították az illetékesek. Az oldal január 12-én kilenc, nagyjából az elmúlt egy évben bejelentett fehérvári gondról készített videós összeállítást.

Ha valamilyen bosszantó problémát tapasztalsz lakóhelyeden, de nincs időd vagy kedved az ügyintézéssel bajlódni, 2012 óta az internet erre is tudja a megoldást. A Járókelő.hu saját meghatározása szerint "segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön". A nonprofit szervezet elsősorban az ügyek intézésben járatlan vagy arra időt szánni nem akaró embereknek nyújt segítséget azzal, hogy a problémákat eljuttatja a megfelelő hivatalokhoz, cégekhez.

A mechanizmus működése egyszerű:

  • elküldjük az oldalnak az észlelt problémával kapcsolatos bejelentést;
  • a Járókelő.hu adminisztrátorai ellenőrzik a hiba létezését;
  • továbbítják a problémát az illetékes hivatalnak, cégnek;
  • ha kapnak választ az illetékesektől, közzé is teszik azt, ellenkező esetben újra elküldik a bejelentést a címzettnek;
  • ideális esetben pedig a folyamat végén a Járókelő.hu felhasználói vagy az illetékes tájékoztatja az oldalt a probléma megoldásáról.

Székesfehérvárról a cikk írásának pillanatában 103 bejelentést találhatunk az oldal adatbázisában, ezek közül 33 már megoldottként van feltüntetve. A város lakói leginkább a járdák állapota miatt panaszkodnak, sorrendben ezt követik a parkolással és szeméttel kapcsolatos kifogások. A legkevesebb gondjuk a fehérváriaknak a közvilágítással van.

A Facebookon már több mint tízezer követővel rendelkező Járókelő.hu időnként videóban gyűjti össze egy-egy város vagy terület még megoldatlan vagy már sikerrel megoldott problémáit. Január 12-én kilenc ilyen székesfehérvári bejelentést gyűjtöttek csokorba. Ezek szerint ezek zavarják vagy zavarták az elmúlt időszakban leginkább városunk lakóit:

A videóban szereplő kilenc eset megoldása a Járókelő.hu-n található információk alapján itt jár:

Esik szét az emlékmű: A bejelentést 2017. február 25-én továbbította az oldal a Székesfehérvári Városgondnokságnak, azóta nem kaptak választ az üggyel kapcsolatban, ezért a Járókelő.hu-n "Válaszra vár" státuszban van az eset. Ezzel szemben Bozai István városgondnok az fmc.hu kérdésére elmondta, hogy a leesett elemeket már visszaragasztották, ám a bejelentést valamiért még azóta nem frissítették a honlap kezelői.

Kifordult szegélykövek: A problémát 2016. december 20-án küldték tovább a Székesfehérvári Városgondnokságnak, ahonnan még aznap, majd két nappal később is reagáltak. A Járókelő.hu végül a 2017. március 6-án kapott fotók alapján zárta le az ügyet. A hibát az illetékesek kijavították.

Nincs elég kerékpártámasz: A bejelentést 2017. november 23-án továbbította a honlap kezelője a Székesfehérvári Városgondnokságnak. Innen végül több levélváltáson keresztül eljutottak a város polgármesteri hivatalához. A 2018. január 12-én küldött válaszból kiderül, hogy hamarosan újabb 30 db, a váz rögzítésére alkalmas kerékpártámasz kerül a problémás helyekre, ezzel további 60 kerékpárt lehet majd itt elhelyezni.

Beszakadt a járda burkolata: A hibát 2017. november 18-án küldte tovább a Járókelő.hu adminja a Székesfehérvári Városgondnokságnak. Rövidesen kiderült, hogy a probléma elhárítása a Posta feladata lenne, mert az ő vízvezetékükön volt sérülés. A Posta végül talált a feladat megoldására szakembert és amint lehet, ki is javítják a hibát.

Kidöntött parkolásgátló oszlop: A bejelentést 2017. március 9-én továbbították a Székesfehérvári Városgondnokság részére. A kidőlt tartóoszlopot 2017. április 18-án fotózta le újra a helyén a honlap egyik felhasználója, így a Járókelő.hu még aznap lezárta az esetet.

Megsüllyedt vízelnyelő: 2017. június 14-én jelezte a Járókelő.hu a hibát a Székesfehérvári Városgondnokságnak, akik még aznap válaszoltak. Az e-mailben leírják, hogy hamarosan kivizsgálják az ügyet és részletes válasszal jelentkeznek. Azóta ezzel kapcsolatban a Járókelő.hu-n nincs újabb fejlemény, az esetet "Válaszra vár" kategóriába helyezték. Bozai István városgondnok az fmc.hu kérdésére elmondta, hogy a hibajavítás heteken belül megtörtént.

Kifakult közlekedési tábla: A problémát 2017. november 23-án jelezte az oldal kezelője a Székesfehérvári Városgondnokságnak. A négy nappal később érkezett válaszból kiderül, hogy a problémát megkapta a szakfelelős kolléga, aki megteszi a szükséges intézkedéseket legkésőbb december 31-ig. Az ügyről újabb bejegyzés azóta nincs, állapota szerint "Megoldásra vár". Bozai István városgondnok az fmc.hu kérdésére elmondta, hogy az új táblát már megrendelték, amint megérkezik, a csere is megtörténik.

Cserélendő aknafedlap: A bejelentés 2017.március 6-án történt meg, az esetet napra pontosan egy hónappal később zárta le megoldottként a Járókelő.hu.

Felborult kerékpártáoló: Végül egy újabb sikersztori: az ügy még 2016. december 27-én kezdődött egy bejelentéssel, és 2017. február 15-én állították át a státuszát "Megoldott"-ra.

Mivel az esetek jelentős részével a Székesfehérvári Városgondnoksághoz fordulnak a Járókelő.hu adminjai is, ezért megkérdeztük az intézmény vezetőjét is, hogy mennyire gördülékeny az együttműködés a portállal.

– Évente több, mint 1500 hibabejelentést kapunk, ebből 103-at küldött 2017-ben a Járókelő.hu – mondta el Bozai István. – Igyekszünk visszajelzést is küldeni számukra a javításról, de elsősorban a javítás elvégzésére koncentrálunk, sajnos az említett honlap sem ellenőrzi a hiba kijavítását. Az önkormányzattal dolgozunk egy interaktív hibabejelentő és kezelő felület (applikáció) kialakításán. Ezzel már automatikusan nyomon lehet majd követni a hibaelhárítás fázisait. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek