5 évnél régebbi cikk

Ez volt az első fehérvári videó a YouTube-on?
Ez volt az első fehérvári videó a YouTube-on?

Ami a világnak a "Me at the zoo", az minden székesfehérvárinak az "UTE - Fehérvár és a Coca-Cola". Még 2006 nyarán töltötte fel a YouTube-ra ezt a 28 másodperces videót FrenkTéjlor, ennél régebbit legalábbis nem találtunk a várossal kapcsolatban. De nem ez a legnézettebb fehérvári videó.

Még 2005 februárjában kezdett el dolgozni egy videómegosztó portálon Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim. A három korábbi PayPal alkalmazott két hónappal később töltötte fel az első videót a platformra, ennek a címe "Me at the zoo" (magyarul: Én az állatkertben) lett. A 19 másodperces filmet a San Diegó-i állatkertben forgatták. Az operatőr Yakov Lapitsky volt, a főszereplő pedig a YouTube egyik alapítója, Jawed Karim. Utóbbi az elefántok előtt állva mondja el az alábbi médiatörténeti mondatokat:

All right, so here we are in front of the, uh, elephants, and the cool thing about these guys is that, is that they have really, really, really long, um, trunks, and that's, that's cool, and that's pretty much all there is to say. (magyarul kb: Szóval itt vagyunk az elefántoknál, akikben az a legjobb, hogy nagyon-nagyon hosszú ormányuk van. Ez minden, amit erről el lehet mondani.)

Majdnem olyan magvas gondolatok, mint Neil Armstrong holdralépésénél, de hát ez tényleg csak egy tesztvideónak készült, nem pedig legendának. A YouTube végül hivatalosan 2005 decemberében indult el, és 11 hónap múlva a Google ki is vásárolta a srácokat a cégből. A keresőóriás 1,65 milliárd dollárt, vagyis akkori árfolyamon  számolva 318 milliárd forintot fizetett a videómegosztóért, amit napjainkban az egyik vezető amerikai pénzügyi tanácsadó már ennek közel százszorosára becsül. A Morgan Stanley elemzése szerint a YouTube értéke megközelítőleg 160 milliárd dollár, ezzel a második legértékesebb közösségi médium a Facebook után, és így többet ér olyan világmárkáknál, mint például az IBM vagy a Pepsi. Mára a YouTube-ot 1,8 milliárd ember használja legalább egyszer havonta, míg a tartalomelőállítók 400 órányi videót töltenek fel a platformra - lassan mondom - percenként.

De vajon melyik volt az első székesfehérvári videó a YoutTube-on?

Nagy valószínűséggel ez:

Bár a videót 2006. június 29-én töltötte fel FrenkTéjlor a csatornájára, az Újpest és az FC Fehérvár (akkor éppen így hívták a Vidit) meccsét június 3-án játszották a Puskás Ferenc Stadionban. Ez volt a bajnokság utolsó fordulója, az UTE és a Debrecen azonos pontszámmal álltak a táblázat élén, de az Újpestnek héttel jobb volt a gólkülönbsége, vagyis ha győztek volna a Fehérvár ellen, szinte biztosan bajnokok lettek volna. Ehhez képest nem így történt. A 15 ezer néző előtt rendezett meccsen 3:1-re győzött idegenben az FC Fehérvár, miközben a DVSC 4:1-re verte a Pápát, így a debreceni csapat zsinórban másodszor lett bajnok. 

A videón csapatunk második gólját láthatjuk, amit Nagy Dániel szerzett. A videó feltöltője kommentátornak Hajdú B. Istvánt vágta a képek alá, akitől ezek a mondatok - a zene alapján legalábbis - a Bajnokok Ligája egyik meccsének közvetítése idején hangzottak el.

Könnyen elképzelhető, hogy volt ennél korábbi székesfehérvári tartalmú videó is a YouTube-on, de azokat már letörölték vagy nem pontosan címkézték fel. Viszont hiába öregebb közel öt évvel ez a gól a Székesfehérvár (H) - Belvárosi harangszó névre keresztelt filmnél, mégis utóbbi rendelkezik jelenleg a legtöbb megtekintéssel a fehérvári videók közül: a 2011. február 13-án feltöltött film a cikk írásának pillanatáig 352 143 alkalommal indították el. A praesides névre keresztelt felhasználó videójában a belvárosi harangszó hallható és látható:

Alig valamivel marad el ettől a megtekintések számában egy újabb focis videó, ha Székes nélkül csak a "Fehérvár" kulcsszóra keresünk rá, de ez egy nem túl kellemes emlék. Pavel Durica 2008. március 27-én vágta egy kihagyott tizenegyes után a kipattanót a saját kapujába. Az egyébként világhírűvé lett öngólt majdnem 333 ezren nézték meg eddig a 2010-es feltöltése óta. 

(A videók keresésénél kizárólag a Székesfehérvár és a Fehérvár kulcsszavakra kerestünk rá. Ennek a két szónak a teljes találati listáját vettük alapul a cikk megírásához. Ha ismersz ezeknél régebbi feltöltést a Youtube-on a várossal kapcsolatban, írd meg egy kommentben a cikk alatt.)

Borítókép: YouTube/FrenkTéjlor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek