6 évnél régebbi cikk

Vissza a labirintusba - Az útvesztő: Halálkúra kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaVissza a labirintusba - Az útvesztő: Halálkúra kritika

Na, ez nap is eljött, ugyanis megkaptuk Az útvesztő-trilógia harmadik részét, a Halálkúrát. Az első rész labirintusos, titokzatos sztorija üdítően hatott, ám a Tűzpróba után kiderült, hogy ez sem több, mint egy tiniknek szánt tucatfilm, amely az unalomig ismert receptet kívánta sokadjára eladni. A Halálkúra sem váltotta meg a világot és a film végére mi is totál elvesztünk. Nézzük, hogyan teljesített nálunk Az útvesztő: Halálkúra! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Az útvesztő sorozatról először 2014-ben hallottam, amikor is James Dasher azonos című regénye a moziban landolt. Azt előzetesen tudni kell, hogy amikor Az útvesztő kijött, akkor a modern young adult regényadaptációk fénykorukat élték és olyan csodák kerültek ki a piacra, mint Az éhezők viadala (mondjuk ezt adom), A beavatott, Az emlékek őre meg a jó ég tudja még, hogy mi! Így kicsit kétkedve fogadtam az újabb adaptáció hírét, ám miután átrágtam magam az előzeteseken, örömmel konstatáltam, hogy itt bizony valami újat kapok.

Már a neve is (nem, nem a magyar... az angol: The Maze Runner) azt sugalta, hogy egy bitang jó sztorival lesz dolgunk, amely már-már túlélős filmbe csap át. Hát nem teljesen úgy lett, de bejöttek a számításaim és tényleg egy pöpec kis filmet kaptunk. Thomas egy tisztáson ébred fel, ahol lányos zavarában a világát nem tudja, így a helyi menő csávók (lévén csak csávók vannak) egyesülete felkarolja, majd szépen lassan az emlékeivel párhuzamosan megérkezik a brigádhoz. Persze az élet nem fenékig tejfel: éjszakánként szörnyek támadnak rájuk és labirintus is körbeveszi őket, amelyből természetesen ki akarnak jutni. Mert miért ne? Szerintem még mindig halál laza.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az első film végére kijutnak az útvesztőből, ahol aztán kiderül, hogy a srácok valami kísérletnek voltak az alanyai, amelyet szokás szerint az emberiség túlélése érdekében végeztek. Na, itt vége is a szuperlaza, cool sztorinak és kezdetét veszi a sokadik posztapokaliptikus young adult tömegfilm: a Tűzpróba. Hurrá! A harmadik részt meg annyira vártam, hogy konkrétan el is felejtettem, hogy lesz.

Sztori

A történet pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész véget ért. A nem túl kreatívan elnevezett gonosz erők, a Veszett újabb akcióra készül, miközben Thomas (Dyaln O'Brien) egy (gőz)mozdonyon (haha) rekedt spanját, Minhót (Ki Hong Lee) próbálja kiszabadítani Mad Maxes akciójelenetek közepette. Aztán persze nem sikerül neki, ugyanis rossz vagont kapcsolnak le, így tovább folytatódik a macska-egér játszma, hogy kimentsék Minhót az utolsó városból. Ja, és időközben a nagy szerelem Teresa (Kaya Scodelario) is átállt a sötét oldalra. Most őszintén... ezmiez?

Karakterek

Az első részből megismert noname színészek mára befutott sztárok lettek (nem) és olyan produkciókban szedhettek fel egy kis kurázsit, mint A karib-tenger kalózai újabb része, A mélytengeri pokol, A visszatérő vagy a Trónok harca. Dylan O'Brien színésze játéka nem sokat javult az első részhez képest: ugyanaz a kifejezéstelen, rinyáló figura, akit a fiúbandához vezető lift alján megismertünk. Bár kétségtelenül ez Az útvesztőben áll neki a legjobban.

Kaya Scodelario jó csaj, de semmi több, Thomas Brodie-Sangster laza, mint mindig, Kisujj... akarom mondani Aidan Gillen pedig itt is tökéletesen hozza a tenyérbemászó svindler szerepét. Ja, és még Barry Pepper is feltűnik egy hangyányi szerepben. És ennyi. Sokáig agyaltam, hogy velem lehet-e a baj, hogy semmi épkézláb nem jut eszembe a színészi játékról, de a külföldi portáloknak köszönhetően megvilágosodtam: mindenki az akciókról beszél, színészek sehol. Jó a film. (Se)

Összegzés

Hát igen. A modern sci-fibe áztatott young adult filmeknek végképp leáldozóban van a csillaga, tökéletes példa erre Az útvesztő trilógia harmadik része, a Halálkúra. Látványosan megpróbáltak mindent, hogy megmentsék a mundér becsületét, ám ezúttal a hősies küzdelem a süllyedő hajón nem hozta meg a várt eredményt. A Végjáték példájára jóval előbb ki kellett volna ugrani, hogy aztán a felszabadult időt és színészgárdát valami sokkal jobb alkotásra fordítsák.

Hogy valami pozitívumot is említsek a Halálkúra akciójelenetei tényleg működtek, és ha valaki csak a látvány miatt ül be a moziba, akkor ez az ő filmje lehet. Kicsit utánalestem Az útvesztő könyveknek és megrökönyödve tapasztaltam, hogy James Dashner nem is egy, hanem mindjárt két előzménytörténetet is legyártott: az egyik tizenhárom évvel, a másik közvetlenül Az útvesztő előtt játszódik. Remélem senkinek nem jut eszébe filmet csinálni belőlük.

10/5 - Köszönjük, de elég volt!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek