6 évnél régebbi cikk

Ne hagyjuk elveszni a népmeséket! - NépmesePont már Fehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója
videoblocks.com
Ne hagyjuk elveszni a népmeséket! - NépmesePont már Fehérváron is

Klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat szerveznek majd több ezer fehérvári és megyei óvodás, valamint iskolás számára az első székesfehérvári NépmesePonton.

A mai gyerekek dúskálnak a mesékben. A gyerekirodalom a fantázia világának végtelen változatát kínálja számukra, annyi mesekönyvet lehet kapni, mint még soha. Szerencsére kortárs magyar költők, írók tollából is bőven. A képernyőről már nem is beszélve: legalább tíz magyar nyelvű mesecsatorna létezik, az interneten pedig végképp minden elérhető. Minden személyiségtípusú gyerek megtalálja köztük a hozzá illőt.

Mesére pedig szükség van és mindig is lesz. Sőt, ahogy azt korábbi, meseterápiáról szóló cikkünkben részleteztük, a mesék gyógyító hatással is lehetnek nemcsak gyerekekre, hanem felnőttekre is. Utóbbiak közül sokan emlékeznek rá, de vajon a mostani kisgyerekek közül hánynak dobban meg a szíve az alábbi dallam hallatán?

Valószínűleg kevesebbnek, mintha a szüleik között firtatnánk ugyanezt a számot. Idejétmúlt lenne a népmese? Reméljük, soha nem lesz az! Szülők, pedagógusok szép számmal igyekeznek a népi kultúrát életben tartani a legifjabb generációban, és sok helyen elérhetőek Fehérváron is a népi gyermekjátszó foglalkozások.

A legújabb örvendetes hír pedig, hogy létrejön az első székesfehérvári Népmesepont a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és könyvtárban, a Maroshegyen egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a megyéből több ezer óvodás és kisiskolás számára lesznek elérhetőek a népmesekincs megőrzését, a gyermekek műveltségének fejlődését elősegítő színes programok. „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” című országos projekt célja a hagyományos magyar népmese, a népmesemondás, a mesei gondolkodás és nevelés népszerűsítése, beépítésének elősegítése a kulturális intézmények szolgáltatási kínálatába – derült ki a fehérvári Népmesepont indulását bejelentő sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Óperencia Program - NépmesePont létrehozása és működtetése Fejér megyében” című programja megvalósítására a 2018. április 1-je és 2021. március 29-e közötti időszakban.

Az intézmény magasföldszintjén, 160 négyzetméteren alakítják ki a NépmesePontot, amely három, egymástól jól elkülöníthető funkciójú helyiségből áll majd. A tervek szerint 33 különféle programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, pedagógiai workshopokat – szerveznek a következő három évben.

„Kiemelt feladatunknak tekintjük egy olyan NépmesePont létrehozását és működtetését, amely teret ad az informális és non-formális tanulásnak, az ismeret- és tudásgyarapodásnak, az élmény alapú tapasztalatszerzésnek, a képesség- és kompetenciafejlesztésnek, felelősséget vállalva a kulturális nevelésért a formális oktatást támogatva.” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Iszkádi Erika, a művelődési ház igazgatója.

Az együttműködési megállapodás alapján közvetlenül tíz intézményt – óvodákat, általános és középiskolákat – és több mint 3000 gyermeket érint a program, emellett 80 pedagógusnak szerveznek szakmai kompetencia-fejlesztő képzést. Lesznek megyei hatókörű, kihelyezett programok is tíz településen, így szintén több ezer főhöz jutnak el, akik számára foglalkozásokon és előadásokon adják át a népmesekincs értékeit, hagyományait, tudáselemeit. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház emellett maximális kapacitással kívánja működtetni a NépmesePontot, melyet a nyitva tartási időben bárki látogathat, és igénybe veheti a szolgáltatásokat. A helyszínen folyamatosan, napi nyolc órában lesz jelen az intézmény két főállású munkatársa. A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósul meg.

Látogassuk hát meg minél többen a NépmesePontot, és persze keressük csak elő a régi Magyar népmesék rajzfilmeket is! Ha másért nem, már Szabó Gyula hangjáért megéri. Úgyhogy, ha már Mátyás emlékév van, nem maradhat le ez a klasszikus a végéről:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek