5 évnél régebbi cikk

Színház, tánc, koncert, kiállítás: huszonhat ingyenes művészeti esemény lesz a hétvégi MET-en
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Színház, tánc, koncert, kiállítás: huszonhat ingyenes művészeti esemény lesz a hétvégi MET-en

Három nap, huszonhat esemény, kétszáz egyetemista - nagyjából így lehetne összefoglalni a pénteken kezdődő MET-et. A Művészeti Egyetemek Találkozóját hagyományteremtő jelleggel először rendezik meg, a helyszín a székesfehérvári Vörösmarty Színház lesz. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Péntek délután kezdődik és vasárnap reggel ér véget az első MET. A Művészeti Egyetemek Találkozóját azért indítja útjára a székesfehérvári Vörösmarty Színház, hogy lehetőséget biztosítson a különböző művészeti ágakban tanuló fiataloknak a találkozásra, egymás munkáinak megismerésére, közös alkotások létrehozására és hosszú távú szakmai kapcsolatokat kiépítésére, egyúttal lehetőséget is teremtsen bemutatkozásra a nagyközönség előtt.

A közel kétszáz egyetemista az ország hat legnevesebb művészeti egyeteméről érkezik Fehérvárra. Itt lesz az összes budapesti művészeti egyetem, így a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE), a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának hallgatói is. 

Az SZFE négy előadással érkezik (Bakkhánsnők, Pixel, Alhangya, Kóborlásaink), emellett filmvetítéseket, drámajátékos foglalkozásokat, mozgástréningeket és Pink Mojos koncertet is tartanak. Az MTE táncbeavató foglalkozásán résztvevők megismerhetik a balett, a moderntánc és a néptánc évfolyamokat és rövid ízelítőt kapnak a gyakorlatok, a próbák és az előadások világából, az LFZE növendékei kvartettel lépnek fel, a MOME, a PTE és az MKE hallgatói közös kiállításon mutatkoznak be és különböző workshopokat szerveznek. A teljes program a Vörösmarty Színház honlapján érhető el.

A fesztivál végén átadják a frissen alapított Pelikán-díjat. Ez egy éven keresztül havi 100 000 Ft-os juttatást jelent a hallgatók és a színház vezetőiből összeállt szakmai grémium által kiválasztott, teljesítménye alapján a legjobbnak ítélt művésznövendéknek. A díjat Székesfehérvár önkormányzata hívta életre.

A MET valamennyi programja ingyenesen megtekinthető, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a met@vorosmartyszinhaz.hu e-mail címen lehet. A szervezők kérik, hogy az elküldött levelekbe mindenki írja bele a nevét és a telefonszámát.

A Fehérvár Televízió beharangozója a fesztiválról:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek