5 évnél régebbi cikk

Van helye a mainstream popnak a FEZEN-en? A fesztivál főszervezője reagált
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Van helye a mainstream popnak a FEZEN-en? A fesztivál főszervezője reagált

Az elmúlt hetekben eldőlt, hogy Pitbull és DJ Bobo is érkezik az idei FEZEN-re. A fesztivál látogatói közül többen is kifogásolták Facebookon a szerintük nem a rendezvény profiljába illő előadókat. Kovács Tóni, a FEZEN főszervezője a napokban nyilvános posztban reagált a kialakult helyzetre.

Bonanzás vagy, vagy Eddás? Ez a kérdés nagyjából a kilencvenes évek első felében teljesen releváns volt - 18 év alatt. Fölötte és néhány évvel később viszont már kifejezetten ciki volt, ha valakit kizárólag a zenei ízlése alapján akartak bekategorizálni. Nagyjából ott dőlt el véglegesen, hogy ezek a határok teljesen el fognak tűnni - és csak idő kérdése, hogy mikor -, amikor 1996-ban, az akkor éppen pályája csúcsán lévő The Prodigy lett a még Pepsi Sziget néven futó fesztivál egyik headlinere.

Jött a Firestarter meg a Breathe, és a Sziget punkjai egyáltalán nem voltak boldogok. Aztán telt-múlt az idő, és igazából ma már teljesen normális, hogy Rihanna, Pink, David Guetta vagy éppen Ellie Goulding ugyanúgy a lineup része, ahogyan a Limp Bizkit, az Editors, a Queens of the Stone Age vagy a Bad Religion. A fehérvári fesztivál történetében úgy néz ki, hogy most jött el ez a pillanat, amivel az égvilágon semmi gond nincs is. Legalábbis eddig így gondolkoztak a rendezvény szervezői.

Néhány napja a Facebookon jelentették be az idei FEZEN utolsó nemzetközi sztárfellépőjét, az egykor szebb napokat is megélt DJ Bobót. A poszt alatti kommentekben jópáran nemtetszésüket fejezték ki a korábbi svájci diszkókirály érkezése kapcsán. 

Valójában ez csak a folytatása volt az alig egy héttel korábbi kommentháborúnak. Akkor Pitbull érkezését jelentették be a fesztivál szervezői. 

Szzombat éjszaka végül Kovács Tóni, a FEZEN főszervezője privát oldalán reagált egy nyilvános bejegyzésben a kialakult helyzetre. A poszt legfontosabb gondolatai:

  • A FEZEN soha nem volt színtiszta rock-metál fesztivál.
  • A szervezők számára prior a rockzene, de nem értik, miért is kellene valakire azért rossz szemmel nézni, mert nem abban a műfajban utazik, mint a többiek.
  • Senkinek sem kötelező megnézni a neki nem tetsző programokat.
  • Egy fesztiválnak pontosan az a lényege, hogy sokféle ember, sokféle ízléssel remekül megfér egymás mellett. 
  • Továbbra sem akarják megmondani, hogy a közönség kit szeressen és kit ne.
  • Mindenféle építő kritikát szívesen fogadnak és senkit nem tiltanak le azért, mert más a véleménye.

A poszt teljes egészében itt olvasható el:

Az idei FEZEN Fesztivált július 25-28. között rendezik. A fesztiválon fellép többek között a The Prodigy, az Enter Shikari, a Helloween, a Ministry, a Mr. Big, az Accept, az Epica, DJ Bobo, Pitbull, Ákos, a Tankcsapda, Rúzsa Magdi, az AWS, a Quimby, a Wellhello és a Halott Pénz is. A teljes program elérhető a FEZEN hivatalos honlapján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek