5 évnél régebbi cikk

Mutasd a hónaljad!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Mutasd a hónaljad!

Az első, nyarat idéző napsugarak hatására sokan nekivágtak az erdőknek, mezőknek, vagy ha lehetőségük volt rá, kitelepedtek a kertbe, parkokba. A felhőtlen kikapcsolódáshoz azonban nem árt felkészülnünk a kullancsok ellen!

 A kullancsok rejtett életet élő állatok, melyek a madarak fészkétől az avarig bárhol előfordulhatnak, ezért irtani nem, csak gyéríteni lehet őket. 2010-ben hoztak egy uniós rendeletet, melynek értelmében minden rovarirtó szert (köztük a kullancs ellenit) is újra kell engedélyeztetni. A kullancs elleni szert kilencvennyolc százalékban a mezőgazdaságban, kettő százalékban lakosságilag használták. A gyártó az előbbi szegmensben ezt megtette, a felmerülő plusz költségek miatt az utóbbiban nem. Azóta hivatalosan nem lehet gyéríteni.


Kullancsvizit óránként

A személyi védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Kullancsriasztó spray-vel, kenőcsökkel mindenkit be kell kenni, mielőtt kirándulni megy. Ezen kívül célszerű a hosszú hajú gyerekek haját összefogni, a fejükre sapkát tenni, mert a kullancsok a sötét, nedves helyeket szeretik.” – emelte ki Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke, majd hozzátette: kirándulás során érdemes egy-másfél óránként vizitet tartani. Ilyenkor mindig meg kell nézni a testhajlatokat a lábujjak közétől egészen a hónaljakig, mert a kullancs képes a zoknin keresztül is átjutni.


A sündisznó a legjobb futár

Az elnök kitért arra is, hogy a magánkertekben is előfordulhatnak kullancsok, de sokat tehetünk ellenük, ha rendszeresen nyírjuk a gyepet, folyamatosan metsszük a fás-bokros részeket, illetve megerősítjük a kerítés talapzatát.

A legjobb kullancsfutár a sündisznó, mert a kullancs által terjesztett betegségekre immunis. Legutóbb a Margit-szigeten fogtunk egy sünt, amiből százötven kullancsot szedtünk ki. Ha a kullancs lepottyan a sünről, akkor két-háromezer petét rak.”


A kullancs nemcsak a kertben vagy az erdőben, hanem a városi ligetekben, sőt az iskola- vagy óvodaudvarokban is belénk mászhat.


Alternatív riasztók

Nem annyira tartunk a kullancsoktól, de azért felkészülten mennénk kirándulni. Tervezünk venni kullancsriasztó spray-t, kis elektromos kütyüt, hátha segít abban, hogy elriassza a kullancsokat. Még nem igazán találkoztunk velük, úgyhogy majd idővel beszerezzük.” – mondta Németh Eszter, aki a kislányával sok időt tölt a fehérvári parkokban.

Ezek a készítmények a patikákban, drogériákban vagy bioboltokban is beszerezhetők. Azonban sokféle, otthon is megtalálható természetes olaj is létezik, amit ha magunkra csöpögtetünk, távol tarthatjuk a kullancsokat.

Szövődmények és védőoltás

A vérszívó által okozott agyvelőgyulladás egy ritkán előforduló betegség, ám védőoltással védekezhetünk ellene” – hangsúlyozza Müller Cecília megyei tisztifőorvos. Azoknak, akik sokat tartózkodnak a természetben, mindenképpen javasolt a három oltásból álló sorozat beadása.

A kullancs okozta másik betegség ellen azonban nincs oltóanyag.

„A lime borelliózis ellen sajnos nem rendelkezünk védőoltással. Azt javaslom, hogy ha kullancscsípést tapasztalunk magunkon, annak az idejét is jegyezzük fel, mert jellemzően egy-két hét, tíz nap múlva elindulhat egy gyulladásos folyamat a csípés helyén.” – tanácsolta a megyei tisztifőorvos.


Ilyenkor egy koncentrikus körhöz hasonlít a csípés terjedése. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni! Megfelelő antibiotikumos kezeléssel ez a betegség jól gyógyítható.

Forduljunk szakorvoshoz!

Müller Zsófia infektológus főorvos megjegyezte: az idő múlásával előfordulhatnak késői megjelenési formák, ezek azonban egyéb kórképektől kevésbé jól differenciálhatók, tehát mindenképpen szakorvos bevonásával érdemes az ilyen irányú megbetegedési lehetőségeket vizsgálni.


Ezek legyenek mindig a hátizsákban

kullancskiszedő kanál

kullancs elleni spray vagy kenőcs

kullancsteszt – azt ellenőrizhetjük vele, hogy a kullancs fertőzött volt-e

További ajánlatok:
 www.egeszsegstudio.co.hu
www.mentahaz.hu

(Szerzők: Kurucz Tünde, Schéda Szilvia, Szabó Petra)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek