5 évnél régebbi cikk

Még mindig lehet kapni életveszélyes szén-monoxid-érzékelőket
Fehérvár Médiacentrum fotója
blikk.hu
Még mindig lehet kapni életveszélyes szén-monoxid-érzékelőket

Már több mint egyéves a lista az életveszélyes szén-monoxid-érzékelőkről, ennek ellenére a mai napig vásárolhatunk a halált hozó termékekből.

Október 15-től mindenhol megkezdődött a fűtési szezon, és bár az időjárás egyelőre kedvező, hamarosan csúcsra járatódnak a gázkonvektorok. Azt talán senkinek sem kell magyarázgatni, hogy a szén-monoxid mekkora veszélyt rejt, hiszen a színtelen-szagtalan gáz úgy ringat halálba, hogy gyakorlatilag észre sem vesszük. Az ellenszer kézenfekvő: a rendszeres felülvizsgálat mellett kell egy jó szén-monoxid-érzékelő. Legalábbis kellene. 

A tavalyi fűtési szezonban, vagyis 2017. október 15 - 2018. április 15. között Fejér megyéből 29 szén-monoxiddal kapcsolatos bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, negyede Székesfehérvárról. Az esetek felében a tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. Az elmúlt fűtési időszakban tizenöten szenvedtek szén-monoxid-mérgezést a megyében, Székesfehérváron egy férfi életét vesztette. Abban az épületben, ahol a haláleset történt, nem volt szén-monoxid-érzékelő. Legutóbb október 7-én mentett életet Fejérben a jól működő szén-monoxid mérő. Akkor Dunaújvárosban egy társasházi lakásban jelzett be a műszer, mint utólag a katasztrófavédelem munkatársai is megerősítették: helyesen. Akkor két felnőtt és egy gyerek élete múlott az érzékelőn.

Magyarországon már az is probléma, hogy bár a háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, a felmérések szerint minden tizedik lakásból csak kettőben van szén-monoxid-érzékelő, ráadásként ahol van műszer, ott is csak minden második tulajdonos veszi a fáradtságot, hogy évente ellenőrizze, karbantartsa azt. Ugyanakkor a Fejér megyei Katasztrófavédelem statisztikái szerint a tűzoltói beavatkozások hatvanhét százalékánál volt ilyen gázriasztó készülék a lakásokban, ami pedig még figyelemfelkeltőbb: több olyan családi házban is helyesen jelzett a szén-monoxid-riasztó, ahol cserépkályhával fűtöttek.

Vagyis vitathatatlanul életmentő a jól működő szén-monoxid-mérő. És a hangsúly a jól működőn van. Ugyanis előfordulhat, hogy azokban az otthonokban, ahol van érzékelő, sem biztos, hogy megfelelő a minőség, és szivárgás esetén jelezni fog a műszer. Ha valaki szán rá időt, és végigböngészi a katasztrófavédelem oldalán megtalálható listát, ahol a nem megfelelően működő szén-monoxid-mérőket sorolják fel, majd elkezd keresgetni az Interneten, hamar talál piaci forgalomban még mindig kapható, csendes halált hozó terméket. 

És bár a negatív lista a 2018.10.15-i állapot szerint egy éve frissült utoljára, ez ne tévesszen meg senkit, tavasszal és ősszel is átfogó ellenőrzést végeznek a katasztrófavédelemnél. "Az, hogy a dokumentum 2017. augusztus 3-án frissült, az azt jelenti, hogy akkor bővültek új érzékelővel a listák, nem pedig azt, hogy azóta nem végzett piacfelügyeleti ellenőrzéseket a szervezet. A katasztrófavédelem hatósági szakemberei folyamatosan ellenőrzik a hazánkban forgalmazott érzékelőket, ha új eszközök jelennek meg a piacon, a listákat is frissítjük." – tájékoztatta a Pénzcentrum oldalát a katasztrófavédelem.

Ugyanakkor úgy tűnik, hiába a lista, amelynek egyébként az ellenoldala, vagyis a megfelelően működő szén-monoxid-mérők listája is megvan, az eladók  - és most legyünk jóhiszeműek - sem feltétlenül tájékozódnak megfelelően arról, hogy olyan terméket értékesítenek a gyanútlan vevőnek, amivel akár a halálát is okozhatják. 

"A katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a kereskedelmi forgalomban vásárolható szén-monoxid-érzékelőket, ennek ellenére időszakosan előfordulhat, hogy olyan készülékek is elérhetővé válnak a vásárlók számára, amelyek nem nyújtanak megfelelő védelmet. Éppen ezért fontos, hogy vásárlóként is tájékozottak legyünk" – mondta el Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A fűtési szezon kezdete előtt ugyanakkor nemcsak a szén-monoxid-érzékelőkre érdemes figyelmet fordítani, hanem a házak kéményeire is. A katasztrófavédelem javasolja a rendszeres ellenőrzést. Fontos tudni azt is, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, hanem az általunk foglalt időpontban érkezik, és végzi el az ingyenes ellenőrzést, tisztítást.

Fejér megyében a kémények ellenőrzését és tisztítását nem a katasztrófavédelem, hanem a Kémény Zrt. végzi. Időpontot foglalni három módon is lehet:

  • A Kémény Zrt. elektronikus űrlapján ide kattintva,
  • Személyesen Kémény Zrt. a 8000 Székesfehérvár Kertalja u. 11. szám alatti ügyfélszolgálaton,
  • Faxon a 06/22-550-162-es számon.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek