5 évnél régebbi cikk

Ha pénzről van szó, a csalás is megengedett? - Egy óvodai szavazás margójára
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Ha pénzről van szó, a csalás is megengedett? - Egy óvodai szavazás margójára

Néha zsigerből szidjuk a fiatalokat, meg bezzegamiidőnkbenezünk úgy, hogy az utánunk jövő generációt mi neveljük/neveltük. És mutat(t)unk példát. Most legutóbb azt sütöttük el: ha pénzről van szó, akkor minden eszköz bevethető. Biztos?

Gyereknap alkalmára csodálatos mesekerteket alkottak a székesfehérvári óvódások a Zichy-ligetben. A gyerekek és az óvónők heteken át készültek, gyakoroltak, szívük-lelküket beleadták, és izgultak, hogy minden jól sikerüljön. Aztán jöttek valakik – és bocsánat a kifejezésért – gátlástalanul rácsináltak az egész tetejére. Mert szavazás van, pénzt lehet nyerni.

És ha pénzt lehet nyerni, akkor aztán minden eszköz megengedett!? Csalással megtolt szavazatszámok röpködtek napokon keresztül, azok az óvónénik és szülők, akik meg annyira nem mozognak otthonosan az informatika világában, csak kapkodták a fejüket és tördelték a kezüket: ennyi szavazat honnan? A keserű íz lassan elnyomta az alkotás feletti büszkeség és a játék miatti izgalom édességét. És nem maradt más a virágokon csak egy nagy kupac barna… föld.

Persze mondhatjuk, de hát a rendszer engedte a csalást. Igen, így volt! Erre tényleg meg kell hajtani a fejet. Végül is pénzről van szó. Aztán majd jól el lehet büszkélkedni Pistikénknek: látod fiam, csináltunk egy rakás pénzt az óvodának. Mert mi nem töketlenkedünk, meg szerencsétlenkedünk azzal, hogy a mamát/papát/szomszédokat izzítsuk a jó ügy érdekében. Nem, fiam, mi nagyban játszunk!

A rend azóta helyreállt, ahogy jelezték is korábban: a csalással érkező szavazatokat törlik. Volt, ahol tizennyolcezer vokssal lett így most kevesebb. Tizennyolcezerrel! Jó játék volt, kár hogy közben pont a játék sérült.

De azért köszönjük! Köszönjük szépen az összes tisztességesen szavazó nevében, hogy megtudhattuk, így is lehet. Ma is tanultunk valamit, bár személy szerint nem szívesen adom tovább ezt a tudást a gyermekeimnek. Nem szeretnék néhány év múlva azon szörnyülködni: ez a mai generáció milyen!? Fogalma sincs a tisztességről, a tiszta játékról, a tiszteletről.

Hogy miért nincs? Ennek a kérdésnek a megválaszolását meghagyom a szavazatgenerátort beizzítók számára. Remélem, tudnak még rá válaszolni!

(Ha persze ez a mennyiségű "rosszul" megérkezett szavazat csak a véletlen műve, akkor megkövetem magam, és elismerem: a technika megtréfált minket.)

∗∗∗

A szavazás egyébként még június 8-án 12 óráig tart, és a gyermekek mesekertjeit is meg lehet csodálni a Zichy-ligetben addig. Ezt követően az alkotások átkerülnek az óvodákba, ahol a kicsit és az óvónénik közösen gondozzák majd tovább.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek