5 évnél régebbi cikk

Mielőtt eldobod a petárdát, nézd meg Charlie kutyát, aki kis híján belehalt az emberek szórakozásába
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/BBC radio
Mielőtt eldobod a petárdát, nézd meg Charlie kutyát, aki kis híján belehalt az emberek szórakozásába

Tehetetlen düh és fojtogató könnyek - valahogy így lehetne összefoglalni a videó nézése közbeni állapotomat. Hogy színpadias vagy túlzó? Csak addig érzed annak, amíg nem nézel a rángatózva reszkető Charlie szemébe...

A szilveszteri petárdázás és a tűzijátékozás esete olyan, mint az aktuálisan futó valóság show-ké: mindenki elhatárolódik tőle, aztán amikor eljön a műsorkezdés, valahogy mégis elszabadulnak a lovak... Ám amíg mások lealjasodásának kukkolása abszolút magánügy, amivel kárt legfeljebb saját agysejtjeinknek okozunk, addig az ész nélküli lövöldözés és durrogtatás a legkevésbé sem ártatlan élvezet.

Amit ugyanis néhányan a buli csúcspontjaként élnek meg, és a vastag tízezrekért vásárolt, egyszer használatos élvezet levegőbe indításával felhelyezik saját szórakoztatásukra a koronát, addig az a másik oldalon állatok ezreinek okoz komoly traumát. 

Van kutya a családunkban, aki nemes egyszerűséggel elájult, amikor valaki úgy érezte: remek szórakozás mások udvarába petárdát dobni. A kutya pechjére mellette robbant fel a petárda, amitől annyira sokkot kapott, hogy eszméletét vesztette. Szerencsére azóta nem történt hasonlóan súlyos eset, de minden egyes "légiparádé" alkalmával a végletekig hergeli magát félelmében.  

Ahogy Charlie kutya esete is hasonló, aki ugyancsak minden tűzijátékozás alkalmával a videóban látható állapotba kerül, és segíteni sem tudnak rajta:

És nemcsak a kutyák rettegnek a durrogtatástól, gyakorlatilag a legtöbb állatnak komoly trauma a szilveszter éjszaka, így az sem véletlen hogy 2018-tól Tatán, az ott áttelelő vízi madarak védelmének érdekében, november 1. és február 28. között tilos a tűzijátékozás. 

És azoknak, akik mindössze legyintenek: ezek csak állatok, mit számít, még egy nyomós érv a tűzijátékozás/petárdázás ellen: Német tüdőszakorvosok szerint újév első napján a levegő finomporterheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el,

a rakéták által egy éjszaka alatt kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg.

Bár ez a felmérés a németországi állapotokat tükrözi, ne legyenek illúzióink, Magyarországon sem jobb a helyzet. Ráadásul ez a szennyeződés szélcsendesebb időben több napon át kitart és felhalmozódik a légkör alsóbb rétegeiben. Hadd lássa és érezze a világ, micsoda buli volt!

Szóval ha egy mód van rá, felejtsük már el az értelmetlen, céltalan és komolyan környezetszennyező puffogtatást, költsük inkább a felesleges pénzünket valami értelmesebbre. Például az ijedtükben szétszaladt állatok segítésére...

Minden szilveszterkor állatok százai futnak világgá ijedtükben. Ha te is segíteni szeretnél rajtuk vagy éppen keresed kedvencedet, itt megteheted: 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek