5 évnél régebbi cikk

Animal Rescue Team - bemutatjuk a legújabb fehérvári állatmentő csapatot
Fehérvár Médiacentrum fotója
ART
Animal Rescue Team - bemutatjuk a legújabb fehérvári állatmentő csapatot

Tavaly december óta működik Székesfehérváron az Animal Rescue Team (ART). A nyolc főből álló kis önkéntes csapat az elkóborolt, sérült állatok megmentését tűzte ki céljául.

A fehérvári önkéntes állatmentő csapat tagjai akár az éjszaka közepén is elindulnak az otthonukból, ha bárki bajba jutott állatról értesíti őket Fehérváron és vonzáskörzetében. Befogják, orvoshoz viszik, megkeresik a gazdáját. Ha nem tudják beazonosítani, az erre vonatkozó törvények betartása mellett új otthont, befogadó gazdit keresnek neki.

Nem csak kutyákat és macskákat, bármilyen állatot megmentünk, legyen szó haszonállatról vagy vadon élő állatról – mesélte Fekete István, az egyik alapító. – Nemrég Nagyvenyimen például a katasztrófavédőknek segítettünk egy madarat lehozni a fáról.” A mentésekhez szükséges felszerelést István maga készíti, legyen szó befogóketrecről, nyeles hálóról, befogóbotról, vadmadár befogó ketrecről. „Igazából nem kell nagy felszereltség, csak szív kell hozzá. – fogalmazta meg István. - Korábban hivatásszerűen is ilyesmivel foglalkoztunk a párommal, sérült állatoknak gyártottunk felszereléseket, a kutyáknak való kerekes széktől kezdve az etetőszékig, vagy az olyan fekhelyekig, melyek gerincsérült kutyáknak készülnek. Ez a munka hozta meg a kedvünket az állatvédelemhez is. Otthon is vannak persze állataink, jelenleg kutyák és egy cica.”

 

Az Animal Rescue Team közös története nagyjából akkor kezdődött, amikor megmentettek egy kutyust, aki nyolc hónapig élt az autópálya mellett Székesfehérvár közelében. "Senki nem tudta befogni, bár több szervezet próbálta. De mi nem adtuk fel addig, amíg nem sikerült, jelenleg éppen nálunk él. Ennek a mentésnek a során kovácsolódtunk össze annyira, hogy úgy döntöttünk, ebben a formában, csapatként folytatjuk tovább. Jelenleg nyolc aktív tagunk van, akik a főállásuk mellett részt vesznek a munkánkban, valamint gyermekeink is rendszeresen segítenek benne." Az állatmentő csoport munkáját két állatorvos is segíti, illetve egy profi kutya viselkedés-szakértő.

És hogy mi történik az állatokkal, akiknek gazdát találnak az állatmentők? „Minden esetben örökbefogadási szerződést kell kötniük velünk. Az állatokat ivartalanítaniuk kell, sorsukat ezután is nyomon követjük. A kezdeti állapotfelmérést követően később is szúrópróbaszerűen ellenőrizzük, hogy jó körülmények között tartják-e a befogadott kedvenceket.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek