5 évnél régebbi cikk

Nem mindegy, milyen mintát nyújtok a lányomnak! - beszélgetés Gubisi-Rajj Nórával
Fehérvár Médiacentrum fotója
Polányi Viktória
Nem mindegy, milyen mintát nyújtok a lányomnak! - beszélgetés Gubisi-Rajj Nórával

Két kisgyermek mellett egy édesanyának bőven akad annyi teendője, ami kitölti az egész napját. Gubisi-Rajj Nórának azonban még arra is marad energiája, hogy sok más fehérvári szülő számára is megpróbálja megkönnyíteni a mindennapi kihívásokat, amiket a gyerekekről való gondoskodás jelent.

Persze közben a közösségben töltött élményekből ő maga is töltekezik. Az a fajta édesanya, aki nyitott szemmel jár a városban, keresi és észreveszi a lehetőségeket és azt is, mit tehet ő maga, (vagy akár bármelyikünk) azért, hogy városunk még ennél is élhetőbb legyen a családok számára.

Fontos nekünk a férjemmel, hogy a város, amelyben élünk, a gyermekeink szempontjából is élhető legyen. Tatán nőttem fel, és továbbra is a szívem csücske az a város. Viszont Székesfehérvár ideális helyszín a gyerekneveléshez. Az elhelyezkedése is kiváló: közel a Velencei-tó, a Balaton és három hegység is van a közelben. Nagyon szeretünk ugyanis túrázni: a hátunkra kötjük a gyerekeket, és nekiindulunk az erdőnek. Maga a város pedig pont annyira pörög és pezseg, amennyire kell. Mindig lüktet benne az élet, tele van lehetőségekkel a gyerekek számára is. A környezetünkben több könyvtár is van, a három éves lányom nagy élvezettel jár az ott szervezett ingyenes programokra. Jó látni, hogy egyre több helyen gondolnak a gyerekekre. Főleg az óvodás korúakra, a babákra még egy picit kevésbé. Jó lenne például a belvárosban egy olyan hely, ahová a jóleső séták közben bármikor csak úgy beugorhatnak a kisbabás anyukák pelenkázni, szoptatni, kicsit megpihenni. Meg is álmodtuk már ennek a megvalósítását, de ehhez pénzre és időre van még szükség.”

Nóra nem az a típus, aki csak hangoztatja minderről a véleményét, hanem tesz is érte. Nyebolszin Paulinával együtt ő hozta létre a Vízivárosi LISZI-ben a Babás Bandázó közösséget. És mindazt, amiről hiszi, hogy meghittebbé, tartalmasabbá teszi a szülők és a gyermekek kapcsolatát, - mint akár a hordozókendő használata és a szoptatás - , igyekszik megtanítani a hozzá fordulóknak. „ A saját személyes tapasztalataim ihlették a késztetést, hogy a közösségteremtés erejével próbáljam támogatni a többi fehérvári szülőt. Hiszem, hogy egy fiatal párnak, amikor családot alapít, szüksége van segítségre. Mégpedig pont annyira, amennyit ők kérnek. A mi esetünkben egyik nagyszülő sem itt él a városban, egy-két órányi autóútra laknak. Az én szüleim még dolgoznak is, nem tudnak mindig akkor részt venni a mindennapjainkban, amikor nekünk szükségünk lenne erre. Pedig amikor itt vannak, a legkisebb lelki támogatás, beszélgetés is nagyon feltölt, vagy ha elviszik egyet sétálni a gyerekeket. Azért kezdtük el a Babás Bandázó projektünket, hogy egy megtartó közösséget tudjunk teremteni azoknak az anyáknak, apáknak, akiknek szüksége van erre. Nem véletlenül szervezünk szakértőket is a klub alkalmakra, akik beillenek a mi kötődő szemléletünkbe, teljesen ingyen jönnek el segíteni általában környékbeli, helyi szakemberek, akikhez akár később is fordulhatnak egyénileg a családok."

Nóra a közösségépítés mellett már képzett hordozási tanácsadó, nemrég pedig a szoptatási tanácsadás képzést is elkezdte egy mentor segítségével. Mindig is családot szeretett volna, az anyaság teljesítette ki őt lelkileg. Ezért érzi úgy, hogy másoknak is szeretné lehetővé tenni, hogy minél teljesebben élhessék meg a szülővé válás élményét.

A szoptatás nem csak táplálék a babának, hanem azt az intim, megnyugtató érzést tudja adni neki, amiben a pocakon belül is volt, azokat az emlékeket tudja visszahozni számára. Mindannyian tele vagyunk félelmekkel, hogy milyen szülők vagyunk, a legjobbat adjuk-e a gyerekünknek. Sok mindent most, anyaként értek meg, hogy az édesanyám mit, miért csinált annak idején. És egyúttal arra is rájövök, hogy mi az, amit én másképpen szeretnék tenni. Szerencsére egyébként ő nagyon támogat abban, hogy a saját utamat járjam anyaként. De egy kis biztatásra mindenkinek szüksége van valahonnan! Férjemmel együtt próbálunk minél természetesebben, minél inkább az ösztöneinkre hallgatva létezni, terelgetni a három éves lányunkat és a nyolc hónapos fiunkat.”


Nóra és kisfia (Fotó: Jakubik Tibor)

Nóra elmondása szerint sokat változtatott rajta az anyaság. Nőiességében nyitottabb lett, ami azért is fontos számára, mert nem mindegy, hogy milyen női mintát nyújt a lányának. "A lányom hozta az életembe a tudatosságot, a fiam pedig az érzelmességemet erősítette föl. A kislányunkon már látjuk, milyen fontos a következetesség, a kiszámíthatóság egy kisgyermek életében. Ezért igyekszünk olyan támpontok lenni a gyerekeink számára, melyek mellett biztos keretek között, de maguk fedezhetik fel a világot és alkothatják meg róla az elképzeléseiket."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek