Fair8 °C
2021. február 28. vasárnap Elemér
Menü
Házhozszállítás

Egy nőnek a combján virágzott el a tiszavirág

Egy nőnek a combján virágzott el a tiszavirág
A tiszavirágzás egy nagyon emocionális esemény (Fotó: hir.ma)

Élet, küzdelem, elmúlás - röviden így jellemezhetnénk egy tiszavirág életét, amely mindössze csak pár óráig tart. Egy Facebook-felhasználónak azonban sikerült levideóznia a tiszavirágzást.

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész: 2,5 - 3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek.

A tiszavirág lárvái a nőstények által lerakott petékből fejlődnek ki a mederfenéken. A kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig, egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a lárvák előbújnak üregükből és a víz felszínére emelkednek. A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja a mintegy hétezer petéjét. Innen ered a mondás is, hogy "tiszavirág életű".

A tiszavirág-rajzás időpontja függ a víz hőmérsékletétől, a napos órák számától, de egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. A vízből kibúvó lárvák leginkább a partról benyúló faágakon, illetve a vízben álló stégeken vedlenek, a nőstények egyszer, a hímek két alkalommal. A tiszavirág az 1900-as évek első harmadában kihalt Nyugat-Európából, és Közép-Európában is jelentősen lecsökkent az állománya. Tömegesen mára csak főleg a Tiszában találkozhatunk vele, Magyarországon a tiszavirág 1993 óta védett.

Épp ezért nagyon fontos és látványos ez a videó, amit egy Facebook-felhasználó készített egy tiszavirágról átalakulás közben:

(Forrás: 24.hu, MTI)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár