5 évnél régebbi cikk

Elképesztő hülyeségekkel hívják a magyarok a 112-t
Fehérvár Médiacentrum fotója
Youtube/PoliceHungary
Elképesztő hülyeségekkel hívják a magyarok a 112-t

Népnevelő kampányba kezdett a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem, melynek lényege, hogy csak valós vészhelyzet esetén hívjuk a 112-t. Ránk is fér, mert a kampányhoz készítettek egy kisfilmet, amiben megtörtént segélyhívásokból idéznek. Ezek alapján kijelenthetjük: elképesztő hülyeségekkel szoktuk felhívni a 112-t.
"Elfelejtettem a telefonom PUK-kódját."
"Jó napot kívánok, egy kismókus van a fán!"
"Jó reggelt. Hány forint maguknál a sör?"
"Egy lánnyal szeretnék megismerkedni. Hogy beszélgessek vele?"
"A papucsom véletlenül fönnmaradt úgy a izén és nem tudunk érte fölmászni."

Ilyen és ehhez hasonló sületlenségek sokaságával hívják a magyarok a központi segélyhívót. Nem csoda, hogy eljött a pillanat egy kis népnevelésre. Összefogott a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem, hogy elmagyarázza, miért és mikor kell hívni ezt a telefonszámot. 

Az évente beérkező mintegy ötmillió hívás közül négymillió nem igényel beavatkozást - ez az arány már öt éve változatlan -, a fals hívások viszont a valóban beavatkozást igénylő helyzetek kezelésétől vonják el a kapacitást - írja a police.hu. A központi segélyhívó rendszer 2014. március 13-i működésétől kezdve – amelyhez a katasztrófavédelem 2016. januárjában, a mentőszolgálat pedig 2017. augusztusában csatlakozott – az operátorok 21 086 745 hívást kezeltek, ebből 16 132 931 volt fals.

Ezekből a hívásokból állítottak össze egy kisfilmet, melynek vége felé azt üzenik, hogy a fentebb is már említett vészhelyzetnek nehezen nevezhető problémák esetén inkább

anyádat hívd, ne a 112-t!

A teljes film:

A kampányfilmmel egyidőben felkerült a rendőrség Youtube-csatornájára egy másik videó is, amiben néhány ilyen fals hívást lehet meghallgatni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek