5 évnél régebbi cikk

Shane Black megmenti a Ragadozók becsületét? - Predator - A ragadozó kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaShane Black megmenti a Ragadozók becsületét? - Predator - A ragadozó kritika

Az Alien, urambocsá', A nyolcadik utas: a Halál előzményfilmjei után várható volt, hogy ősellenségét, a Predatort is előkapják a sufniból. Hollywood az első etapok sikerességét meglovagolva újabb bőrt húzott le a szériáról, amellyel véleményem szerint többet ártott, mint használt. És ezen még a '80-as évek akciófilmjeinek császára, Shane Black zsenije sem segített. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Predator - A ragadozó! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

1979-ben debütált az Alien-sorozat első része, A nyolcadik utas: a Halál, amelyhez idővel második (A bolygó neve: Halál), harmadik (A végső megoldás: Halál) és a már érezhetően túltolt negyedik rész (Alien 4. - Feltámad a Halál) is készült. Hogy fenntartsák az érdeklődést, crossover formájában hozzácsapták a Ragadozót (Predator) is a szériához, így kibővítve az univerzumot az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen filmben igencsak látványos produkciónak lehettünk szemtanúi. 

A sikert meglovagolva érkezett is a folytatás (Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2.), amely jócskán alulmúlta a várakozásokat, így egy időre nyugdíjazták a halálosztó Xenomorph-okat és szörnyvadász haverjait.

Sajnos lassan minden legendát utolér a rebootolás, így tizenöt év után előbb leporolták mindenki kedvenc Alienét (Prometheus, Alien: Covenant), majd hogy tényleg az utolsó cseppet is kifacsarják a franchise-ból, bejelentették, hogy tíz év után ismét nagyvásznon láthatjuk a ragadozók ragadozóit, a Predatorokat. 

Rendezőnek megtették azt a Shane Blacket (Vasember 3., Rendes fickók), aki anno nemcsak mint szereplő vett részt a '87-es Ragadozó film forgatásán, hanem a forgatókönyvírásba is belekóstolt. A többi meg már történelem. Úgy voltak a 20th Century Foxnál, ha már egy ilyen klasszikust élesztenek újjá, akkor egy olyan figurát ültessenek a volánhoz, akinek a vérében van a zsáner. Mondhatni telitalálat.

Sztori

A Ragadozók ismételten Földünkre látogatnak (szokás szerint lezuhan egy űrhajó), amelynek szemtanúja lesz a világ egyik legképzettebb mesterlövésze, Quinn McKenna (Boyd Holbrook) is. McKenna - mert miért ne - egy kis szuvenírt gyűjt a roncsból, amelyet hogy elrejtsen a katonaság elől, elküld magának postán (???), ám ahogy az ilyenkor lenni szokott, szeretett családjánál köt ki a cumó.

Persze a hadsereg főmuftijai sem most szálltak le a falvédőről, így gyorsan berántják a harmadik típusú kapcsolatot létrehozó McKennát egy kis baráti csevejre. Aztán persze elszabadul a pokol, és főhősünk néhány parkolópályára tett fenegyerekkel és egy dögös biológussal (Olivia Munn) felvértezve megindul a Predatorok ellen. Hogy ne legyen felhőtlen a gyilkolászás, McKenna őriző szemeit folyamatosan fián (Jacob Trembley) kell tartsa, aki kíváncsiságának köszönhetően nyakig ül a szószban.

Karakterek

Amikor először elolvastam a Predator - A ragadozó színészlistáját, elégedetten csettintettem, ugyanis nagyobbnál-nagyobb tehetségek nevei köszöntek vissza. Gondoltam, jó kezekben lesz a film. Aztán jött a feketeleves. Még a főszereplőt alakító Boyd Holbrookkal nem is lenne semmi gond, viszonylag jól hozza a Narcosból megismert laza és kemény csávót, na de a többiek...!

Jó, a Hoolbrook fiát alakító Jacob Tremblay is mutatott biztató jeleket, ami vagy azért fordulhatott elő, mert nem mondták el neki, hogy mire megy ki a játék (a Predator-legenda romba döntése), vagy pedig azért, mert egy piszok tehetséges sráccal van dolgunk, akiről még biztosan hallani fogunk.

Az abszolút "kedvencem" pedig nem más, mint Olivia Munn, aki szimpla biológusként olyan lazán ugrándozik az autók tetején, és nyitja ki a zárakat, mintha már az oviban is ezt tanulta volna. Ja, és feltűnik még a filmben Thomas Jane (A megtorló) is, akinek amennyire megörültem, olyan gyorsan el is akartam felejteni a bugyuta játékát.

Összegzés

Személy szerint nagyot csalódtam a Predator - A ragadozóban. Nem azért, mert nem kaptunk elég Predatort (az Alien előzményfilmekkel részben ez volt a baj), hanem mert amit kaptunk, az nem volt túl meggyőző. Véresnek véres volt, és fröcsögött a mindenféle színesebbnél-színesebb trutyi, de mégsem éreztem azt, hogy egy ízig-vérig Predator filmen ülnék. Sokkal inkább a Horrorra Akadva epizódjai jutottak eszembe, ahol annyira túltolták a jópofáskodást, hogy már inkább éreztem kínosnak, mint viccesnek. 

Szóval a Predator - A ragadozó a poénkodáson kívül nem sok mindent tud felmutatni, ugyanis magasról tesz az olyan jelentéktelen kellékekre, mint a logika, a karakterek és úgy általában a Predator-mozik szabályrendszere. 

Mintha azt akarná üzenni, hogy ha ennek a franchise-nak már úgyis kampó, akkor legalább röhögjünk egy jót az utolsó felvonáson. Szép, mondhatom. Ezért kell a reboot, mi? Nagy elvárásokkal mentem a moziba, de csalódottan jöttem ki. Nem mondom, néha én is elröhögcséltem, de egy idő után már csak egy kérdés járt a fejemben: mit csinálok én itt?

10/4 - Méltatlan folytatása a legendás szériának

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek