5 évnél régebbi cikk

Ékszert karácsonyra? De milyet? Arany- és ezüstékszer kisokos
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Ékszert karácsonyra? De milyet? Arany- és ezüstékszer kisokos

Az ékszer az egyik legkézenfekvőbb, ugyanakkor talán legpraktikusabb ajándék, amelynek kivétel nélkül minden nő örül. Ékszerekkel azonban nem csak a hölgyeket lephetjük meg.

Egy szép ékszerrel soha nem lőhetünk mellé, főleg ha nőnek lesz az ajándék, és valószínűleg legalább ekkora örömöt szerezhetünk egy jól megválasztott karórával is. Ékszerekkel azonban nem csak a hölgyeket lephetjük meg, számos igazán férfias (leginkább bőr) karkötő és óra is elérhető az üzletekben, így akár barátunknak, fiútestvérünknek, édesapánknak is választhatjuk karácsonyra.

Ráadásul ékszerből már pár ezer forinttól találunk igazi szépségeket, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen. A következőkben igyekeztem összeszedni minden fontos tudnivalót az arany- és az ezüstékszerekkel kapcsolatosan. 

1. Élettani hatások

Az arany még ötvözött formában is kedvező hatással van szervezetünkre (selymessé teszi a bőrt, serkenti a vérkeringést, jót tesz az ízületeknek, nyugtatóan hat az idegrendszerre), és ez a hosszan tartó viselésnél nagyon is lényeges szempont. Az ezüst baktériumölő hatása már egészen az ókortól kezdve ismert. Ezért is tartották régen az ivóvizet is ilyen edényekben. Az ezüstből készült étkészletek pedig jótékony hatással voltak a száj- és ínybetegségekre, a gyerekeknek a fogzás időszakában például ezüstkanalat adtak rágcsálni.

2. Mi a különbség a fehér, a sárga és a vörös arany között?

Aranytartalmuk azonos - attól függően, hány karátosak - az ötvöző agyagokban, illetve azoknak az arányaiban van eltérés, ez okozza a színkülönbségeket. A sárga aranyban színtiszta réz, és színtiszta ezüst van, mint ötvöző anyag. Az ezüst magasabb arányban, mint a réz, ezért világosabb és sárgásabb a színe.

A vörös aranyban szintén színtiszta réz, és színtiszta ezüst van, azonban magasabb a réz aránya, emiatt lesz vöröses a színe (mivel a színréz vörös). A fehér aranyban nikkel, vagy palládium és ezüst van, ezért lesz a színe szürkésfehér.

3. Arany

Elsőként vegyük górcső alá az aranyékszereket, hiszen már több ezer éve kedvelt alapanyagról van szó, ami az egyik legkevésbé allergén. Mindig luxuscikk volt, és még napjainkban is igen komoly értéket képvisel, emiatt nem feltétlenül reagál olyan gyorsan a divat változásaira. Éppen ezért a klasszikus és kifinomult darabok az igazán népszerűek, hiszen ezeket nem cseréljük le szezonként, hanem nagy becsben tartva, sokszor csak jeles alkalmakon viseljük és féltve őrizzük.

Ezért fordul elő az, hogy akár generációkon át örökítünk egy szívünknek oly kedves darabot. Klasszikus darabok alatt a hagyományos, finom vonalvezetésű nyakláncokat értjük, medálokkal kiegészítve, amelyeket gyakran foglalt kövek vagy tenyésztett gyöngyök díszítenek. Ezeket a modelleket sokan hozzáillő fülbevalóval, karlánccal, gyűrűvel teljes garnitúraként választják még napjainkban is.

Az igazán extrém, tiszavirág életű trendek valóban kevésbé jelennek meg az aranyékszerek világában, a divatra mégis igyekeznek reagálni a tervezők és gyártók. Napjainkban divatos újdonságnak számítanak az életfa motívumok, illetve valódi felpezsdülést hozott az aranyékszerek világában a rozé szín megjelenése, ami akár önmagában, akár sárga vagy fehér arannyal kombinálva igazi slágertermék.

4. Ezüst

Hűvös, éteri, mint a holdfény. Csodásan mutat a sötétebb bőrtónuson, éppen ezért vannak, akik kifejezetten nyári ékszerként hordják. Bár nemesfém, Magyarországon 925 ezrelék finomságú, az úgynevezett sterling ezüstékszerek hozhatók forgalomba, ára mégis alacsonyabb az aranyénál. Talán emiatt is bátrabban nyúlnak hozzá a tervezők is. Legyen szó csillogó vagy antikolt, kövekkel borított vagy sima felületű, oversize vagy aprólékos, finom kézimunkáról, garantáltan mindenki megtalálja majd a kedvére való modellt.

A férfiak körében is igen kedvelt az ezüstékszerek viselése, amik jól kombinálhatók bőrrel, kaucsukkal. A megszokott ékszerek mellett sokan a mandzsettagombot vagy a nyakkendőtűt is ebből az anyagból választják.

5. Hogyan ápoljam ékszeremet? 

A nemesfém szépsége időtálló, ám megfelelő ápolás nélkül megkophat az eredeti „fénye”.  Az ékszerek tisztítása cseppet sem bonyolult, ha használat után áttöröljük őket a megfelelő ékszertisztító kendővel, mindig hibátlanul csillognak majd. A lényeg, hogy megszabadítsuk a szennyeződésektől, vékony zsírrétegtől, amely a bőrünkkel való érintkezés során rátapadt. Átmoshatjuk őket szappanos vízzel, a nehezen hozzáférhető részeknél használhatunk puha szőrű kefét. Ezután töröljük szárazra a felületüket puha kendővel.

Léteznek tisztító folyadékok az aranyhoz és az ezüsthöz is, de itt nagyon fontos a használati utasítás pontos betartása. Ezek a savak pár másodperc alatt leoldják a felületet elszínező oxidréteget, utána alaposan le kell öblíteni az ékszert és jöhet a szárazra törlés. Gyönggyel, drágakővel díszített darabokat ne tisztítsunk ilyen folyadékban. Az ékszer csillogással hálálja meg a törődést. Ha mégis bizonytalanok vagyunk magunkban, bízzuk szakemberre a tisztítást.

Használaton kívül lehetőleg zárt dobozban tároljuk csillogó kincseinket. Magas kéntartalmú gyógyvízben ne viseljünk felületkezelés nélküli ezüstöt, mert könnyen megfeketedik. Ez vonatkozik a kénes samponokra, kenőcsökre is. Parfüm, testápoló ne kerüljön közvetlenül nemesfém kedvenceinkre, így tovább maradnak újszerűek.

6. Méretre igazítás

Az ékszer eredeti mérete nem minden esetben passzol tökéletesen, ezért sokszor méretre igazítás szükséges. A fazontól, a kövek elhelyezkedésétől és a kívánt mérettől is függ, hogy mennyit lehet igazítani rajta. Ennek nyoma a legtöbb esetben szemmel nem látható. Ami még nagyon fontos: a termék ezt követően sem veszíti el a garanciáját!

7. Tedd egyedivé véséssel az ékszeredet!

Ma már egyre elterjedtebb, hogy a karikagyűrűket a pár egyedi véséssel is megjelöli. A vésést történhet kézzel és géppel is, illetve a gyűrű belső és a külső felére is kerülhet az egyedi minta vagy felirat.

Mit vésessünk bele? Ez lehet az esküvő dátuma, a nevük, egy szerelmes gondolat vagy akár egy egyedi motívum/szimbólum is. A vésés milyensége nagyban függ a kiválasztott gyűrű fazonjától, ezért érdemes kikérni a szakember véleményét az egyedi igények megvalósításakor. De vésetni nemcsak karikagyűrűk lehet, hiszen díszíthetjük így medálunkat vagy akár a karlánc lapkáját is.

Amennyiben úgy érzed, hogy lenne még kérdésed az ékszerekkel kapcsolatban, vagy jól jönne egy kis támogatás a hozzád illő darabok beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek