5 évnél régebbi cikk

Lesz, aki gyógyszert ad?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Lesz, aki gyógyszert ad?

Nyakunkon a köhögős-tüsszögős-influenzás szezon, vagyis meglehetősen aktuális a kérdés: hogyan állnak a gyógyszertárak a munkaerőhiánnyal?

Hivatalos álláspontok szerint 150-200 ezren hiányoznak a munkaerőpiacról, de vannak szakemberek, akik ennél jelentősebb problémáról beszélnek. Egy azonban biztos: az „emberhiány” egyetlen területet sem kímél, így a gyógyszertárakat sem. De mekkora a baj? Lesz-e, aki gyógyszert ad nekünk, és megéri-e most egy fiatal pályakezdőnek gyógyszerésznek menni?

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége még 2018 nyarának végén készíttetett felmérést, ahol többek között a mindennapi üzemeltetés nehézségeire is kíváncsiak voltak. Talán nem meglepő, hogy – elsősorban a vidéki gyógyszerészek – első helyen a munkaerőhiányt említették, 52 százalékuknál már okozott valamilyen problémát a munkatárs hiánya.

Ráadásul, akárcsak az orvosoknál, a gyógyszerészeknél is kevés a fiatal. A jelenleg a szakmában dolgozók 62 százaléka 46 évesnél idősebb, és itt is hiányzik a középgeneráció, vagyis a 36–45 év közötti patikusok. Ők azonban nem külföldön dolgoznak, hanem zömmel a hazai gyógyszeriparban, amely a kilencvenes évektől rohamléptekkel fejlődött fel, és ahol a fizetések sokkal masszívabbak, mint a gyógyszertárakban.

A fizetések.hu portál adatai szerint – nagyjából egy éves adatokat tekintve – egy kezdő gyógyszerész bruttó bére 298.500 forint. Ez az összeg 1-2 év után már 307.300 forintra emelkedik, majd 3-5 év szakmai tapasztalattal 340.000, 6-10 év között 361.600 forintra, míg 10 éven túli szakmai múlttal 370.000 forintra lehet számítani.

Ha az átlagbért nézzük, akkor az országos viszonylatban ez az összeg 341.100 forint, ám területi megoszlás szerint természetesen jelentősebb a szórás. Míg Budapesten 350.000 forintot, addig a fővároson kívül 320.000 forint körüli bruttó bért lehet keresni. Ha megyék szerint tovább bontjuk, akkor még árnyaltabb képet kapunk: amíg Székesfehérváron, Fejér megyében a gyógyszerészátlagbér alig marad el a fővárosi mögött, addig például Csongrád megyében ugyanez az összeg 303 500 forint.

Az utánpótlásképzéssel kapcsolatban ugyanakkor a szakemberek, ha nem is kongatják a harangot, de mindenképpen jeleznek: A felvi.hu felsőoktatási szakportál 2011-től vizsgált felvételi statisztikái szerint, bár jelentősen nem csökkent, de erősen ingadozott a gyógyszerész szakra felvett hallgatók létszáma: míg a 2011-es 376-hoz képest mindenképpen magasabb a 2018-as 409 fő, addig a 2012-es 452 fő mögött bőven elmarad az idei elsőévesek száma.

További ajánlatok:
www.dekra-akademie.hu
www.kdriu.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek