5 évnél régebbi cikk

Black Comedy - új bemutató a Vörösmarty Színházban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Black Comedy - új bemutató a Vörösmarty Színházban

Január 12-én, szombaton lesz 2019 első premierje a Vörösmarty Színházban: Peter Shaffer Black Comedy című, 1965-ös bohózatát láthatja a közönség.

Peter Shaffer, az Amadeus és az Equus szerzője kevéssel a szexuális forradalom előtt írta Black Comedy című bohózatát. Brindsley, a fiatal szobrászművész vendégségbe várja menyasszonyának katonatiszt édesapját, és ugyanezen az estén szeretné bemutatni alkotásait egy milliomos német műgyűjtőnek is. Egy váratlan áramkimaradás miatt azonban várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna…

"Ez egy hétköznapi történet, ez benne a borzalmasan vonzó. Minden ilyen vígjátéknál és minden tragédiánál nagyon figyelünk arra az öcsémmel, akivel a szövegeket írjuk, hogy a hideget és a meleget egyaránt kapja a néző. Ha csak az egyik hőmérséklet jön, akkor eltűnik a dinamika a színpadról, s csak olcsó, hatásvadász bohózatot fogunk látni, amelyik állandóan a nézőtől akarja a nevetést kicsikarni. A néző elfárad, és igazából, úgy ahogy Buster Keotonnál is az a nagyon-nagyon mókás, hogy hihetetlen rezignáltan veszi a borzalmas nagy bajokat, itt is az kell, hogy nagyon-nagyon fegyelmezetten azzal a rettenettel foglalkozni, mi van akkor, ha otthon másfél órára elmegy a fény, és vaksötét van. Nem csak vicces eseményeket hordoz magában. Attól függ, honnan nézzük. De azért a szereplőknek ez nem egy humoros történet, bármennyire is sikerült egy feloldást találni a végére. Teli vannak gonddal és problémával, és azok a problémák lesznek hihetetlenül nevetségesek bizonyos szituációban a nézők számára.” - mondta el Mohácsi János rendező.

A Vörösmarty Színház honlapján így jellemzik a darabot: 

"A Black Comedy ősbemutatóját 1965-ben tartották a londoni National Theatre-ben. A bohózatot öt kategóriában is jelölték a legrangosabb színházi kitüntetésnek számító Tony-díjra, köztük a legjobb darabra is. Azóta gyakran látható a New York-i Broadway és a londoni West End műsorán is, Székesfehérváron azonban most találkozhat vele először a közönség.

Remek szereposztás fémjelzi a darabot: Lábodi Ádám Brindsley Millert játssza, Carol Melkett Ballér Bianka, Miss Furnival szerepében Váradi Eszter Sára, Melkett ezredest Egyed Attila alakítja, Harold Gorringet Hirtling István formálja meg, Schuppanzigh szerepében Kricsár Kamill, Clea Pálya Pompónia, míg Georg Lemberger bőrébe Keller János bújik."

Íme egy részlet az előadásból: 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek