5 évnél régebbi cikk

Gyomirtó és méreg az eldobható pelenkákban. Ide jutottunk…
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Gyomirtó és méreg az eldobható pelenkákban. Ide jutottunk…

Az van, hogy a gondos anyuka szépen becsomagolja kisbabája fenekét a leghiperszuperebb, rugalmas és lélegző pelenkába, hogy óvja-védje a kicsi bőrét. Hiszi ő! Közben pedig a legérzékenyebb testrészeket, ahol viszonylag könnyen és gyorsan felszívódik minden, teszi ki az egyik legbrutálisabb méregnek.

A francia környezetvédelmi hivatal mérgező anyagokat mutatott ki az eldobható pelenkákban, az anyagok közül az egyik ráadásul a mindenütt gyomirtóként használt, meglehetősen brutális vegyület: a glifozát.

"Tucatnyi vegyület volt a megengedett határérték felett. Ezek vagy illatanyagok, amelyeket elsősorban marketing céllal, az eladhatóság növelése érdekében adnak hozzá, vagy olyan anyagok, amelyek a gyártási folyamat során keletkeznek" - számolt be a vizsgálat eredményéről a francia hivatal aligazgatója, Gerard Lasfargues.

Bár váltig állítják, nincs nagy vész, nincs közvetlen egészségügyi veszély, azért 15 napot adtak a pelenkagyártó cégeknek, hogy kitaláljanak valamit. A cégek pedig természetesen már előre magyarázkodnak: hiszen adataik szerint több mint hárommilliárd pelenkát használnak el évente, és még soha nem jelentettek egészségre ártalmas esetet. Azt azért senki sem titkolta, hogy a világon most először végeztek ilyen vizsgálatot a pelenkákkal kapcsolatban.

Ha valakinek esetleg nem lenne ismerős a glifozát, akkor néhány apró érdekesség erről a kedves szerről:

A glifozát egy „túlkoros” gyomirtó, már a hetvenes évek óta használják világszerte. Azóta korszerűbb anyagokat is kifejlesztett a vegyipar, ám a glifozát – különösen a genetikailag módosított növények esetében, és itt csak annyit tennék hozzá: Monsanto - a mai napig rendkívül elterjedt növényvédő szer, és sajnos az emberre sem veszélytelen: többek között a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását, illetve születési rendellenességeket okozhat.

Bár sokáig tartotta magát (némi lobbista segítséggel), hogy a glifozátnak semmilyen rákkeltő hatása nincsen, 2018. októberében a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság történelmi ítéletet hozott, amikor megállapította a Monsanto cég felelősségét a glifozát miatt egy 46 éves férfi rákbetegségének kialakulásában. Az ítélet óriási győzelmet jelentett azok számára, akik hosszú ideje küzdenek a glifozátalapú gyomirtók ellen. A vegyszert egyébként több kutatás is „bűnösnek” ítélte a non-Hodgkin limfóma (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedése) kialakulásában, és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2015-ben a „valószínűleg rákkeltő” szerek listájára vette a glifozátot.

A fentiekhez pedig még néhány magyarországi adat minden kommentár nélkül: évente több mint 200 új 14 évnél fiatalabb rákos gyermeket regisztrál a rendszer, és az orvosok erőfeszítései ellenére minden hetedik beteget elveszítik. Az elmúlt 20 évben nagyjából 25 százalékkal nőtt a gyermekek rákos megbetegedésének gyakorisága. A gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek 35 százaléka leukémia (fehérvérűség) és limfóma (nyirokrák), 30 százaléka központi idegrendszeri daganat, 11 százaléka idegrendszeri tumor, 11 százaléka csont- és lágyrésztumor és 4 százaléka vesetumor.
(források: hu.euronews.com, webbeteg.hu, laboratorium.hu, mérce.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek